۲ بهمن ۱۳۹۰، ۱۰:۳۶

گزارش خبری تحلیلی/

واقعیت بحران مسکن در عربستان/ سهم ویژه شاهزادگان و محرومیت مردم

واقعیت بحران مسکن در عربستان/ سهم ویژه شاهزادگان و محرومیت مردم

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: در بیشتر گزارشهای مربوط به بحران مسکن عربستان در رسانه های سعودی سعی می شود کمبود اراضی مستعد و مشکلات مردم در راه ساخت مسکن به عنوان اصلی ترین موضوعات برجسته شوند، اما به نظر می رسد واقعیت مسئله در جای دیگری نهفته باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، با بحرانی شدن وضعیت مسکن در عربستان سعودی که تاثیرات عمیقی بر دو بخش اقتصادی و اجتماعی جامعه دارد، تحلیلگران سعودی به فکر چاره بحران در این کشور شاهزاده نشین افتاده اند.

طرحهای عقب افتاده و زمینهای بی استفاده

در همین راستا روزنامه الحیات چاپ عربستان اخیرا در گزارشی نوشت: فعالان بازار مسکن هم اکنون این سوال را مطرح می کنند که آیا 250 میلیارد ریال سعودی که از سوی دولت برای ایجاد 500 هزار واحد مسکونی درنظرگرفته شده برای حل بحران کافی است؟

بر این اساس، با توجه به عدم اعلام جزئیات این طرح از سوی مقامات وزارت مسکن عربستان نمی توان فعلا درباره آن نظر خاصی ارائه کرد. از سوی دیگر، نهایی نشدن جزئیات روند خانه دار شدن مردم بی بضاعت در عربستان از طریق زمینهایی که دولت به آنها واگذار می کند خود مشکلی است که بر پیچیدگی بحران مسکن در این کشور حاشیه خلیج فارس افزوده است.

الحیات در این باره می نویسد: با وجود اینکه دو سال تمام از زمان ابلاغ این طرح (در ژانویه 2010) گذشته است اما تاکنون طرف اجرا کننده آن و سرنوشت طرح مشخص نیست و معلوم نیست که آیا برای اجرا شدن طرح آن را در اختیار وزارت مسکن قرارداده اند یا خیر.

"محمد الفرج" از فعالان بازار مسکن با اشاره به افزایش قیمت مسکن در عربستان اظهارداشت: طرحهای جامع دولتی در زمینه زیربنایی (ساخت مسکن) در قیمتها تاثیرگذار خواهد بود و از طرفی به مردم کم درآمد فرصت می دهد که بتوانند مستقیما وارد مرحله ساخت مسکن شده و با سرعت بیشتری خانه دار شوند.
 
بنابراین گزارش، عدم توانایی مردم عربستان در تامین هزینه های ساخت مسکن باعث شده که بسیاری از زمینهای ارائه شده توسط دولت طی سالها و دهه های اخیر بی استفاده بماند.
 
واقعیت بحران مسکن عربستان چیست؟

به گزارش مهر، در حالی دو سال از اعلام طرح ایجاد 500 هزار واحد مسکونی برای قشر میلیونی کم بضاعت در عربستان گذشته و مقامات سعودی در اجرایی کردن آن تعلل می کنند که نگاه نزدیک به وقایع این کشور طی سالهای اخیر واقعیت دیگری را نمایان می کند.

با قدم زدن در بیشتر شهرهای شبه جزیره عربستان به ویژه ریاض پایتخت و مکه مکرمه با خانه های ویلایی چند هزار متری و کاخهای اعیانی مواجه می شوید که بیشترین مساحت از کل شهر را به اشغال خود درآورده اند. در برخی موارد مساحت کاخهای شاهزداگان سعودی که شیوه قدیم بادیه نشینی در آن رعایت شده و به صورت خیمه های متعدد (البته ساختمانی) ساخته شده است آنچنان نامتناهی می نماید که برای رسیدن به انتهای آن خسته می شوید.
 
 

کمی آن طرف تر از این کاخها و املاک ویلایی چند هکتاری که هر کدام از آنها مربوط به یکی از شاهزادگان پرشمار سعودی (برمبنای آخرین اطلاعات بیش از 6000 شاهزاده هستند) است، اماکن و مجتمعهای معظم تفریحی و رفاهی و فروشگاهی ساخته شده که بیشترین مشتریان آن را همین شاهزداگان متمول و فربه از ثروتهای نفتی تشکیل می دهند. این اماکن رفاهی نیز برای راحتی و آسودگی این قشر خاص ساخته شده و درون آنها بندرت می توانید افراد کم بضاعت سعودی را مشاهده کنید.
 
فاصله چند صد متری فقر مطلق و اوج رفاه

با کمی دور شدن از این دنیای پر زرق و برق شاهزداگان و وابستگان دربار پادشاهی آل سعود به مناطقی می رسیم که اصلا ویژگیها و امکانات شهرهای حتی متوسط نیز در آن دیده نمی شود. شهر ریاض پایتخت عربستان نمونه ای واضح از این تبعیض اشکار است. در فاصله چند صدمتری  ویلاهای خاندان حکومتی و برجها عظیم و تفریحی آنها مناطقی از شهر دیده می شود که شما را به یاد شهرهای دور افتاده و کمتر توسعه یافته می اندازد.

در این مناطق خبری از خانه های ویلایی چند هکتاری نیست. آنچه مشاهده می شود آپارتمانهای کوچک و سه تا چهار طبقه است که با ساده ترین طراحی، در مساحتهای کوچک و واحدهای زیاد ساخته شده است. در این مناطق همچنین خبری از مجتمعهای بزرگ تفریحی دیده نمی شود و مردم مایحتاج خود را از فروشگاههای کوچک و با قیمتهای تقریبا پایین تامین می کنند و خبری از خودروهای شاسی بلند آمریکایی هم نیست و بیشتر می توان خودروهای مدل پایین را در خیابانهای این مناطق مشاهده کرد.

در واقع آنچه در شهرهای پرجمعیت عربستان به خوبی دیده می شود عدم توجه به خواسته های اکثریت مردم و توجه ویژه به قشر خاص اقلیت است که قدرت و ثروت را در اختیار دارند و با بی توجهی به خواسته های مردم طی این سالها به جنگ در راستای افزایش املاک و مستغلات و دارایی های خود مشغول هستند.

این مشکل اصلی مسکن در دهه های اخیر در عربستان بوده که هم اکنون به معضلی تمام عیار تبدیل شده است.مقامات سعودی در این سالها با توجه به اشغال تمامی مساحت مناطق توسعه یافته شهرهای بزرگ توسط شاهزادگان و وابستگان آل سعود رو به ارائه زمین در اراضی کمتر توسعه یافته به مردم آورده اند. این راهکار با توجه به هزینه های زیاد ساخت مسکن و مشکلات خاص مناطق کمتر توسعه یافته در عربستان که اکثرا بیابانی و صحرایی هستند تاکنون تاثیر خاصی بر حل بحران مسکن نداشته و وضعیت قبل ادامه دارد.

از طرفی قیمت مصالح ساختمانی و پروسه ساخت مسکن در این سالها افزایش یافته تا قشر اکثریت مردم عربستان از تامین مسکن باز بمانند.
 
-------------------------------
گزارش: محمدعلی تخت رونده
کد خبر 1515226

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha