به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا اصغری روز چهارشنبه در جلسه منطقه ای مدیریت حوضه آبخیز دریاچه ارومیه افزود: اجرای طرح تحویل حجمی آب به همراه برنامه مدیریت بهینه مزرعه به جلوگیری از تخریب زمینهای کشاورزی استان کمک می کند.
وی با اشاره به اینکه با ادامه روند فعلی در نحوه زراعت، بهره برداری نادرست از منابع آبی و استفاده غلط از کودهای شیمیایی، اراضی کشاورزی استان را تهدید می کند، گفت: با اجرای طرح تحویل حجمی آب، ارائه برنامه کشت پایدار و استفاده از شیوه های آبیاری مدرن می توان از تخریب و نابودی زمینهای کشاروزی و باغات نیز جلوگیری کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه در این راستا تا کنون بیش از 700 تعاونی آببران در استان تشکیل شده است، اظهار داشت: این شرکتهای تعاونی می توانند در اجرای طرح تحویل حجمی آب مشارکت فعال داشته باشند.
اصغری با اشاره به مشکلات شبکه آبیاری و زهکشی دشت مهاباد نیز ادامه داد: شبکه آبیاری و زهکشی در 18 هزار و 200 هکتار از اراضی دشت مهاباد اجرا شده که به دلیل بهره برداری غیر اصولی از منابع آبهای زیرزمینی، تخریب زهکشها، سازه ها و تاسیسات با کاهش راندمان و سطح قابل کشت مواجه شده است .
وی، تغییر کاربری و الگوی کشت، عدم یکپارچه بودن اراضی، تحویل و توزیع تجربی و تقریب آب و برداشت غیر مجاز بیش از 36 میلیون مترمکعب آب از سفره های زیرزمینی آب این منطقه را از دیگر مشکلات این دشت عنوان کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اظهار داشت: این در حالی است که با بهینه سازی روش آبیاری و حذف چاههای حفر شده در دشت می توان 80 میلیون مترمکعب آب را به سمت دریاچه هدایت کرد .
از سال آبی 75 - 74 تا کنون رقوم ارتفاعی سطح تراز آب دریاچه ارومیه سیر نزولی پیدا کرده و در طول سالهای اخیر آب دریاچه بالاتر از 6 متر کاهش داشته که نیاز به یک عزم ملی و منطقه ای برای نجات این اکوسیستم با ارزش و بحران زده است.
بنا بر تحقیقات انجام شده از 15 سال پیش تا کنون نمودار تراز آب پارک ملی دریاچه ارومیه رو به پایین است و مطالعات مدیریت زیست بوم حوضه آبریز دریاچه ارومیه که با همکاری بانک جهانی به اتمام رسیده، نشان میدهد دریاچه ارومیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان تا کمتر از 20 سال آینده با بحران شدیدی مواجه می شود.
پارک ملی دریاچه ارومیه با ویژگیهای خاص خود بعد از دریاچه شور بحر المیت در دنیا به عنوان دومین دریاچه شور و بزرگ در جهان بوده، این دریاچه به عنوان بزرگترین تالاب دایمی با دارا بودن 102 جزیره بزرگ و کوچک در استان قابلیت های زیادی را در دل خود جای داده است.
مساحت این دریاچه بیش از 570 هزار هکتار است که با به خطر افتادن وضعیت این دریاچه علاوه بر تهدیدات زیست محیطی استان، حیات گونه های با ارزش و نادر کشور از جمله گوزن زرد ایرانی و... نیز به خطر می افتد.
نظر شما