مسعود دانشمند در گفتگو با مهر در خصوص تصمیم خصمانه دولتهای غربی مبنی بر تحریم خرید نفت ایران و آثار آن بر تجارت کشورمان با دنیا گفت: نفت کالایی نیست که همه به صورت مشابه آن را در دنیا مصرف کنند، بلکه نفت هر کشور با توجه به آنالیزی که دارد، پالایشگاه مرتبط با آن در کشور خریدار طراحی شده و این طور نیست که اگر کشوری همچون ایتالیا از ایران نفت خریداری نکند، از صبح فردا میتواند نفت خام از کشوری دیگری خریداری کرده و جایگزین نفت ایران کند.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات افزود: کشورهایی که نفت خام ایران را تحریم کردهاند، باید برای جایگزین کردن آن با نفت خام کشوری دیگر، طراحی پالایشگاه خود را تغییر داده و اقدامات سختافزاری و نرمافزاری جدیدی انجام دهند تا بتوانند از یک نوع نفت خام دیگر استفاده کنند.
وی تصریح کرد: بنابراین به این سادگی نیست و به همین دلیل، اتحادیه اروپا با اشراف به این موضوع 6 ماه زمان برای آغاز اجرای تحریم نفت ایران تعیین کرده است تا در این مدت، علاوه بر اتمام قراردادهای در دست اجرای خود با ایران، خود را با نفت خام کشوری دیگر، تطبیق دهد.
به گفته دانشمند، قراردادهای خرید نفت سه ماهه، شش ماهه و یکساله است؛ بنابراین اگر کشورهای اروپایی که قرارداد خرید نفت با ایران دارند، آن را زودتر از موعد اتمام، لغو کنند، باید خسارت بپردازند و ایران نیز متقابلا اگر این چنین کند، باید خسارت آن را بپردازد.
وی اظهار داشت: تحریم نفت ایران به سادگی اتفاق نمیافتد، ضمن اینکه در بحث تطبیق پالایشگاههای اروپایی با نفت دیگری نیز باید این نکته را نیز مدنظر قرار داد که امروز، کشورهای اروپایی مثل ایتالیا و اسپانیا دچار آن چنان بحران اقتصادی هستند که برای آنها، این سرمایهگذاری در شرایط فعلی سخت است؛ مگر اینکه کشور فروشنده نفت، خود هزینه این تطبیق را بپذیرد که این نیز بعید به نظر میرسد.
دانشمند گفت: بنابراین تصور میکنم که در کوتاه مدت این اتفاق رخ میدهد که کشورهای اروپایی به جای نفت ایران، فرآورده وارد کنند؛ بنابراین کشورهای دیگری باید نفت ایران را خریداری کرده و فراورده تحویل کشورهای اروپایی دهند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که این گونه اتفاق بیفتد که پالایشگاههای هند و عدن در یمن و آفریقای جنوبی که به لحاظ حجم، ظرفیت بالایی دارند، مسئولیت تامین فرآورده برای کشورهای اروپایی را به عهده بگیرند و نفت ایران را خریداری کرده و به دلیل اینکه پالایشگاههای آنها با نفت خام ایران سازگاری دارد، نفت خام از ایران خریداری کرده و فرآورده به اروپا تحویل دهند.
دانشمند معتقد است که این چنین فرآیندهایی در جایگزین کردن نفت خام ایران، تا پایان سال 2012 به طول میانجامد. وی تحریم نفتی ایران را یک هیجان سیاسی دانست و گفت: این امر ایجاد هیجان در بازار است و در این میان، برخیها به خصوص دلالان نفتی، تلاش میکنند که به این هیجان دامن بزنند و نفت پیش خرید کرده خود را با قیمت گرانتری در بازار به فروش برسانند و قیمت را بالاتر ببرند.
وی اظهار داشت: اگر این هیجان را کنار بگذاریم، انتهای کار این است که تحریم نفت ایران به راحتی امکان پذیر نیست و یک جای دیگر دنیا، تقاضا برای خرید نفت خام ایران بالاتر میرود.
دانشمند در خصوص جایگزینی نفت ایران از سوی عربستان گفت: حتی اگر این وعده از سوی عربستان عملیاتی شود، مصرفکننده نیز باید قابلیت این را داشته باشد که پالایشگاه خود را با آن نوع نفت تطبیق دهد.
نظر شما