۱۲ بهمن ۱۳۹۰، ۸:۱۱

آسیب شناسی شایعه ـ 5

ظرفیت بالای شایعه پذیری در ایران/ شایعه ابزار جنگ نرم است

ظرفیت بالای شایعه پذیری در ایران/ شایعه ابزار جنگ نرم است

یک استاد ارتباطات با بیان اینکه شایعه ابزار جنگ نرم است و از طریق دشمن زمینه اشاعه آن برای دوری جامعه از حقیقت فراهم می‌شود گفت: با توجه به بالابودن ظرفیت شایعه پذیری در کشور ما رسانه‌ها باید با اطلاع رسانی دقیق و به موقع جلوی شایعه پراکنی را بگیرند.

دکتر سیدرضا نقیب السادات در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شایعه در جوامعی که فرهنگ شفاهی در آن غالب است رشد می کند گفت: هر کجا امکان ثبت و ضبط مسائل عینی فراهم نشود  فرهنگ شفاهی جایگرین می شود. همچنین زمانی که نتوانیم به موقع به پیام گیران اطلاع رسانی کنیم باب شایعه باز می شود.

این استاد دانشگاه با بیان این که نبود اطلاعات دقیق و به موقع به مردم گرایش به شایعه پروری را افزایش می دهد گفت: هرگاه امکان اطلاع رسانی به موقع فراهم شده است جامعه از گرفتاری شایعه پردازی رها شده است. زمانی که دسترسی به رسانه محدود می شود مجبور به اعتماد به اطلاعات دست چندم می شویم یعنی دسترسی به منبع می تواند از ترویج شایعه جلوگیری کند.

وی ادامه داد: زمینه فرهنگی جوامع نیز می تواند در شایعه پردازی موثر باشد. برخی جوامع یاد گرفته اند تا زمانی که خبر را از اصل منبع نگیرند به آن اعتماد نکنند اما در برخی جوامع نیز به منابع دست چندم اعتماد می شود. متأسفانه برخی جوامع عادت کرده اند از کانال های رسمی  و واقعی اخبار را دریافت نکنند.

نقیب السادات با اشاره به تأثیر تکنولوژی های ارتباطی بر سرعت انتشار شایعه گفت: در گذشته امکان پیامک و ایمیل و ... فراهم نبود یک شایعه با توجه به نوع جامعه با سرعتی نزدیک به هزار و 200 کیلومتر بر ساعت منتشر می شد، یعنی یک شایعه در یک ساعت مسیری نزدیک به 1200 کیلومتر را طی می کرد اما تکنولوژی های جدید سرعت انتشار شایعه را سر سام آور بالا برده است.

این استاد ارتباطات معتقد است: شایعه حربه دشمنان و ابزار جنگ روانی است، در حال حاضر که نگاه به جنگ از جنگ سخت به جنگ نرم تغییر کرده است دشمنان از شایعه به عنوان ابزار جنگ نرم استفاده می کنند.

وی ادامه داد: دشمنان زمینه جامعه برای پذیرش شایعه را می سنجند و سپس به انتشار آن دست می زنند تا جامعه را از حقیقت و حقیقت گری دور کنند.

وی ادامه داد: شرایط فرهنگی  نشان می دهد ظرفیت شایعه پذیری در کشور ما  بالا است و ظیفه رسانه ها است که با اطلاع رسانی دقیق و به موقع جلوی شایعه پراکنی را بگیرند .

نقیب السادات تأثیر شایعه را بر حوزه های اقتصادی واجتماعی بیشتر دانست و گفت: حوزه هایی که آسیب پذیری بیشتری دارد، در آن شایعه پردازی بیشتر است.

این استاد ارتباطات تأکید کرد: اطلاع رسانی شفاف به معنی عبور از خطوط قرمز نیست و در آمریکا که خود را مهد آزادی بیان می‌داند نیز رسانه ها با محدودیتهای بسیاری مواجه هستند.

کد خبر 1522248

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha