به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد سعید رحیمی نژاد روز یکشنبه در نشست خبری ششمین همایش انجمن خون و سرطان کودکان، افزود: نیروی انسانی کافی برای راه اندازی مراکز پیوند مغز استخوان در سطح کشور داریم و میتوانیم این کار را به دو گونه انجام دهیم یا این که یک مرکز متمرکز در تهران بسازیم که این کار باعث میشود بیماران مجبور به مسافرت به تهران شوند.
وی ادامه داد: همچنین میتوان در مراکز هر یک از استانها یک مرکز پیوند مغز استخوان راه اندازی کرد که با این کار تعداد این مراکز به 30 مرکز افزایش پیدا میکند. حتی با تحقق این امر نیز در این زمینه از کشوری مانند ترکیه عقب هستیم.
رحیمی نژاد گفت: در حال حاضر پیوند مغز استخوان در بیمارستان شریعتی انجام میشود البته یک مرکز نیز در شمال کشور راه اندازی شده است و پیش از این مرکزی نیز در شیراز فعال بود. با توجه به این شرایط تعداد تختهای بستری پیوند مغز استخوان در ایران بسیار اندک است و از این نظر از کشورهای ترکیه و عربستان عقبتر هستیم.
وی پیوند مغز استخوان و سلولهای بنیادین خونساز را از روشهای درمان سرطان خون برشمرد و اظهار کرد: در حال حاضر برای انجام عمل پیوند مغز استخوان بیماری را به خارج از کشور اعزام نمیکنیم چرا که نیروی انسانی متخصص در زمینه بیماریهای خون و سرطان به اندازه کافی در ایران وجود دارد و اطلاعات آنان به روز است.
دبیر انجمن خون و سرطان ایران با بیان اینکه دچار کمبود پرستار برای ارائه خدمات به بیماران خونی در کشور هستیم، تاکید کرد: لازم است پرستار متخصص کافی برای ارائه خدمات به بیماران خونی از جمله مبتلایان به سرطان خون تربیت شود.
وی با اشاره به کمبود بخش مخصوص خون و سرطان کودکان در ایران اظهار کرد: در بسیاری از مراکز استانها بیماران مبتلا به عوارض خونی در بخش اطفال بستری می شوند بنابراین از نظر فضا و تخت نیز دچار کمبود هستیم.
رحیمی نژاد با بیان اینکه سرطان خون شایعترین سرطان در میان کودکان جهان است، اظهار کرد: طبق آمار انجمن خون و سرطان ایران، لوسمی لنفوپلاستیک حاد شایعترین سرطان در میان کودکان ایرانی است البته حدود 90 درصد از کودکان مبتلا پس از ابتلا به این بیماری بهبود پیدا میکنند به گونهای که پس از گذشت 5 سال از قطع درمان، سرطان خون در آنها عود نمیکند.
دبیر انجمن خون و سرطان کودکان با بیان اینکه میزان شیوع سرطان خون در ایران همانند کشورهای دیگر دنیاست، تاکید کرد: در کشورهای مختلف تحقیقاتی در زمینه عوامل موثر بر ابتلا به سرطان خون انجام شده است و بر اساس یکی از این پژوهشها که در انگلیس صورت گرفت زندگی کردن در کنار دکلهای فشار قوی برق، باعث ابتلای بیشتر کودکان به سرطان خون میشود.
وی افزود: بر اساس برخی از متون پزشکی، آلودگی هوا احتمال ابتلای کودکان به سرطان را افزایش میدهد که این امر با نوع ماده آلاینده نیز ارتباط دارد. از سوی دیگر بر اساس نتایج برخی از مطالعات کارکنان پمپ بنزینها باید نکاتی را رعایت کنند تا احتمال ابتلای آنان به سرطان خون کاهش پیدا کند.
رحیمی نژاد با بیان اینکه مهمترین عامل ابتلا به سرطان خون ناشناخته است، تاکید کرد: در ابتلا به سرطان خون عوامل ارثی و اکتسابی موثر هستند. از سوی دیگر مشکل خاصی در زمینه درمان سرطان خون در کودکان ایرانی نداریم البته برخی مواقع ممکن است داروهای آنان در بازار به سختی پیدا شود به هر حال هرچه داروها از تکنولوژی پیشرفتهتری برخوردار باشند گرانتر هستند.
وی افزود: در شرایطی که ایران تحریم است باید داروهای مبتلایان به سرطان خون را از راههای دیگری تهیه کنیم البته داروهایی باید وارد شود که از کیفیت لازم برخوردار باشند. داروهای ایرانی نیز اگر کارآزمایی بالینی نشده باشند یا در حال گذراندن این مرحله باشند من به عنوان یک پزشک آن را برای بیمار تجویز نمیکنم.
دبیر انجمن خون و سرطان کودکان گفت: در حال حاضر 18 هزار بیمار تالاسمی در ایران زندگی میکنند که بسیاری از آنها پیش از اجرای طرح پیشگیری به این بیماری مبتلا شدهاند اما در حال حاضر حدود 20 مرکز پیشگیری از تالاسمی در کشور فعالیت میکنند.
وی درباره سن ابتلا به سرطان خون نیز افزود: شایعترین سن ابتلا به این بیماری زیر10 سال است. اگر بیمار از سن یک تا 9 سالگی به این بیماری دچار شود به درمان بهتر پاسخ میدهد اما زیر یک سالگی و پس از 9 سالگی بیمار پاسخ مناسبی به درمان نمیدهد.
رحیمی نژاد در زمینه علائم این بیماری گفت: رنگ پریدگی (ناشی از کم خونی)، تب (به علت کاهش گلبول سفید)، خونریزی از اندامهایی مانند بینی و لثه (به دلیل کاهش پلاکت)، بزرگ شدن غدد لنفاوی و طحال، دردهای استخوانی، تورم مفاصل و وجود خون در ادرار و مدفوع از علائم ابتلا به سرطان خون است.
وی درباره ششمین همایش خون و سرطان نیز گفت: این همایش از 19 تا 21 بهمن ماه جاری در اهواز برگزار میشود و محور آن تمام بیماریهای خونی اطفال است و در زمینه مباحثی مانند کم کاری مغز استخوان، انواع سرطان خون، سرطان غدد لنفاوی، اختلالات انعقادی، اختلالات پلاکتی، تزریق خون و فراوردههای خونی، انواع کم خونیها، پیوند مغز استخوان در کودکان و ضرورت افزایش کیفیت زندگی بیماران، تستهای ژنتیک و هموویژیلانس (نظارت بر حسن انجام خونگیری و خون دهی) مقالاتی ارائه میشود.
رحیمی نژاد در پایان افزود: 153 مقاله به دبیرخانه این کنگره ارسال شد که حدود 80 مقاله به صورت سخنرانی و 50 مقاله به صورت پوستر ارائه میشود.
نظر شما