به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از قرآن موزه توپقاپی استانبول، قدیمی ترین قرآن دستنوشت پیدا شده عصر یکشنبه 16 بهمن با حضور دکتر محمد علی مهدوی راد پژوهشگر قرآنی وسید محمد عمادی حائری مترجم این اثرو رسول جعفریان و علی لاریجانی و سفیر ترکیه در ایران و رئیس موزه توپقاپی در محل کتابخانه مجلس برگزار شد.
حجت الاسلام رسول جعفریان رئیس کتابخانه مجلس در ابتدای این مراسم گفت: خداوند با واقعه عام الفیل(در هم شکستن لشکر ابرهه) نظرش را از دین مسیحیت به اسلام معطوف ساخت و این واقعه و نشانه های دیگر تولد حضرت محمد(ص) دنیا را وارد تاریخ دیگری کرد. یعنی خداوند کعبه را مقدس شمرد و بر آنانی که پیرو ابراهیم هستند ارج نهاد واز ابرهه که دین مسیحیت را تبلیغ میکرد رو برگرداند.
وی در ادامه اذعان داشت: رونمایی از این قرآن و چاپ آن در ایران نشانه علقه و ارتباط و همبستگی مردم ایران با قرآن است. عربها وقتی از ایرانیان و ترکان دلگیر میشوند میگویند آنها هیچ گاه به اسلام نگرویده اند و با اسلام مأنوس نیستند. اما در قرن پنجم ما چنین قرآنی داشتیم که هنر ناب ایرانی در آن بکار رفته است. نقاشی وخط و تذهیب این اثر بسیار هنرمندانه است ونضج و استحکام آن نشان از اوج عظمت و شکوفایی اسلام در قرن پنجم هجری دارد. حق این است که بعد از چاپ این قرآن هم از نظر هنری هم از نظر محتوایی بررسیهای بیشتری در این باره صورت بگیرد.
در ادامه حجت الاسلام دکتر محمد علی مهدوی راد پژوهشگر علوم قرآنی گفت: این نسخه از قرآن از لحاظ متن، ترجمه ، تفسیر و هنر و تمدن اسلامی نسخه بسیار مهم و حیرت آوری است. نصوص قرآن و روایات، اثر تمدن زایی مهمی در اسلام داشته است. اگر شکل گیری و تذهیب و خطاطی قرآن کریم در طول سالیان از ترجمه کلمه به کلمه آن از اولین قرآن تا آخرینش در نظر بگیریم میبینیم که پشتوانه بسیار عظیمی برای تمدن ایرانی اسلامی و بویژه زبان فارسی است.
وی افزود علاوه بر همه اینها قرآن آهنگ اولین و آخرینش هدایت آفرینی بشریت بوده است. قرآن زاویه دید و نگاه انسان به خودش را تغییر داد و او را به ملکوت وصل کرد. قرآن هدایتی برای همه انسانها و بیان للناس است؛ یعنی زبانی که خدا انتخاب کرده از نظر موضوع و محتوا همه فهم است. درک قرآن هیچ نیازی به فلسفیدن یا تأمل زیاد در آن ندارد. میگوید پشت سر هم حرف نزنید یا دروغ نگویید و یا امثال این مثالهای روشن و شفافِ همه فهم.
مهدوی راد تصریح کرد: پیامبر فرمود مؤمنین و مسلمانان من را مانند قدح قافله ها قرار ندهند. در قدیم کاروانها سکههای خود را در مخفی ترین جاها قرار میدادند بعد آذوقهاشان را، بعد لباسها و آخرش تنگ آبشان را بر روی اسب میبستند. نباید هرکاری بکنیم و در آخر یادمان بیفتد که پیامبری هم داریم بلکه باید قرآن در ذهن و زندگی مان عینیت داشته باشد.
دکتر سید محمد حائری عمادی مترجم این قرآن در ادامه این مراسم گفت: قرآن موزه توپقاپی کهن ترین قرآن تاریخداراز نظر کتابت و تذهیب و ترجمه و تفسیراست که بسال 484 هجری میرسد. این قرآنی که هم اکنون رونمایی میشود و اصل آن در موزه توپقاپی استانبول نگهداری میشود جلد هشتم از مجلد چهارده گانه آن است که شامل بعضی از سورههای قرآن به همراه ترجمه و تفسیر است.
وی تصریح کرد: ویژگی این قرآن این است تمامی واژههای این قرآن حتی ترجمه فارسی آن اعراب گذاری شده است که دگرگونیها و تحول تلفظ فارسی قدیم با امروزرا نشان میدهد. همچنین تحول خط را چه در عربی و چه در فارسی نمایش میدهد. عثمان بن وراق خطاط این اثربرخط کوفی تأکید داشته و با آنکه خط نسخ در آن زمان جا افتاده بود اما خطاطی این اثر نشان از اهمیت و ارزش قدسی خط کوفی درمیان مسلمین داشته است.
نظر شما