۲۲ بهمن ۱۳۹۰، ۱۴:۳۹

دستاوردهای انقلاب - 3/

انقلاب تکیه گاهی مطمئن برای عشایر / تجلی باور و ایمان

انقلاب تکیه گاهی مطمئن برای عشایر / تجلی باور و ایمان

اردبیل - خبرگزاری مهر: روزهای پیش از انقلاب برای عشایر سختکوش که در عمران و آبادانی میهن خود جانفشانی ها کرده اند یادآور روزهای شیرینی نیست، اما با وقوع انقلاب عشایر دلیر کشور و استان اردبیل توانستند تکیه گاه مطمئنی برای رشد و تعالی خود بیابند.

به گزارش خبرنگار مهر، جامعه عشایری پیش از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی از جایگاه چندانی در جامعه برخوردار نبوده و به طبع آن سهم چندانی از رفاه و خدمات اجتماعی، اعتبارات اقتصادی، عمرانی، بهداشتی و... کشور نداشته است.

تشکیلات امور عشایری در آن زمان با عنوان "سازمان دامداران متحرک" صرفا با اعتبارات ناچیزی به ارائه خدمات در زمینه کوچ عشایر می پرداخت که این میزان به هیچ عنوان پاسخگوی نیازها و رفع مشکلات عدیده این قشر به عنوان حافظان این مرز و بوم کافی نبود.

اما پس از وقوع انقلاب اسلامی نیاز به ساماندهی و توجه به معیشت، بهداشت و آموزش زندگی عشایر باعث شد تا در طی 33 سال گذشته با نهضتی نوین و فراگیر وضعیت عشایر کشور و استان اردبیل ساماندهی شود.

در همین راستا با تشکیل سازمان امور عشایر ایران فعالیتهای عشایری در تمام مناطقی که عشایر در آن ساکن بودند، قوت گرفت و محور فعالیتها به جای ارائه خدمات پشتیبانی به کوچندگان بر ساماندهی زندگی عشایر کوچنده تغییر یافت.

چنانچه مدیر کل امور عشایر استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر به آن اشاره می کند، این ساماندهی در راستای بهبود زندگی عشایر در چهار محور اصلی و بر اساس نیازسنجی، زیست بومها و کانونهای مستعد با اعتبار مصوب به پروژه های اجرایی تاکنون خدمات ارزنده ای به آنها ارائه کرده است.

اجرای 104 پروژه در عملیات اسکان عشایر اردبیل

معرفت آذری، اسکان عشایر با اجرای 104 پروژه در طول برنامه های اول تا چهارم توسعه را مهمترین طرحهای دوران پس از انقلاب عنوان کرد و گفت: اجرای این پروژه ها با هدف ایجاد اشتغال پایدار و اسکان دائم گروهی از عشایر انجام شده است.

وی اولویت این پروژه ها را پروژه آبرسانی "آج اشمه" در چهار فاز، پروژه آبرسانی دشت فتحعلی در دو فاز، پروژه احداث راه دسترسی به شهرک هدایتی گلمالی و پروژه کمک به احداث کانال آبیاری و زهکشی قلی بیگلو در محدوده استان اردبیل برشمرد.

آبرسانی سیار برای پشتیبانی از کوچ عشایر

آذری با یادآوری اجرای 515 پروژه به منظور تسهیل کوچ عشایر و تامین امکانات زیستی برای جمعیت عشایر و دام متعلق به آنها در اردبیل تصریح کرد: بعد از انقلاب کمکهای حمایتی از عشایر نه تنها موجبات تسهیل زندگی آنها را فراهم کرده بلکه در افزایش تولیدات دامی و رشد اقتصادی آنها نیز نقش عمده ای را ایفا کرده است.

بهسازی و بازگشایی و احداث راههای عشایری، توسعه و توجه به آموزش، آبرسانی سیار، احداث آبشخور دام، احداث انبار چند منظوره ذخیره علوفه و آبرسانی به ییلاقات از جمله مهترین طرحهای حمایتی عشایر است.

مدیر کل امور عشایر استان اردبیل عنوان کرد: با توجه به استفاده عشایر از منابع طبیعی جنگلها و مراتع برای تامین سوخت مورد نیاز خود طرح جایگزینی سوخت فسیلی به عنوان یکی دیگر از محورهای ساماندهی زندگی عشایر در دوران پس از انقلاب به اجرا در آمده است.

وی افزود: با اجرای این طرح نه تنها سوخت مورد نیاز عشایر تامین شده، بلکه منابع طبیعی نیز حفظ و از صدمات زیست محیطی جلوگیری شده است که از جمله موفقیتهای بزرگ برای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی محسوب می شود.

آذری یادآور شد: در قالب این طرح علاوه بر توزیع سوخت برای تمام عشایر استان، آموزشهای لازم برای استفاده از سوخت جایگزین، احداث جایگاههای توزیع گاز و نفت و خرید و توزیع کپسولهای گاز مایع به مرحله اجرا گذاشته شده است.

توسعه مناطق عشایری در اولویت

وی اجرای طرح مطالعات جامع در خصوص بررسی کارشناسی و هدفمند زندگی عشایر را در گسترش مناطق عشایری قابل توجه خواند و گفت: در استان اردبیل 48 پروژه در این راستا به اجرا درآمده است.

به گفته آذری این طرحها شامل مطالعه زیست بومها، مطالعه نیمه تفصیلی و تفصیلی کانونهای توسعه، طراحی و نقشه برداری و قطعه بندی و واگذاری اراضی، تدوین آیین نامه و دستورالعمل نظام بهره برداری و نگهداری و مدیریت طرحهای انجام شده عشایر و مطالعه تفصیلی خاکشناسی است.

وی همچنین مهمترین خدمات انقلاب به جامعه عشایری را توسعه و گسترش آموزشهای همگانی برشمرد و از ایجاد مدارس سیار، اعرام معلمان به مناطق عشایر کوچرو، تاسیس مدارس در منطقه عشایرنشین استان و... خبر داد.

جامعه عشایر استان اردبیل هم اکنون 5.6 درصد جمعیت عشایر کشور را شامل شده و در قالب دو ایل "شاهسون" و "قره داغ" به عنوان دومین و سومین ایل بزرگ کشور و دو طایفه مستقل "شاطرانلو" و "فولاد لو" سازمان یافته است.

عشایر استان در 10 شهرستان، 572 آبادی و قشلاق پراکنده اند و حدود 1.5 میلیون واحد دامی دارند و حدود 30 درصد از مواد پروتئینی استان را تامین می کنند.

این قشر استان سالانه با تولید 43 هزار و 524 تن شیر، 5.4 هزار تن پنیر، 10.4 هزار تن گوشت، هزار و 500 تن پشم و 12 هزار و 679 متر مربع صنایع دستی قابل فروش یکی از تولیدکنندگان عمده محصولات پروتئینی و صنایع دستی کشور و منطقه محسوب می شوند.

کد خبر 1531378

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha