علی اوجبی، محقق و نویسنده کشورمان در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: غیاثالدین منصور دشتکی دو شرح بر شفای ابن سینا دارد؛ یکی ریاض الرضوان است که شرح مفصلی بر شفای ابن سیناست که نسخه هایش در اختیار نیست و بنده هم خیلی تلاش کردم اما هنوز نتوانستم به نسخه ای از آن دست پیدا کنم.
وی افزود: دشتکی در آثارش می گوید: نکاتی بود که در این شرح مطرح نکردم و شرح کوتاهی که جنبه حاشیه و تعلیقه بر شفا دارد را دوباره می نویسد که نام آن شفا القلوب است که مختصر است. این اثر تصحیح شده که به همت کتابخانه مجلس به زودی منتشر می شود.
یادآور می شود، دوره زندگانی «غیاثالدین منصور دشتکی» از سال 866 تا 948، حدود 82 سال است. مدت تحصیل و طلبگی وی بیست سال اول بوده که در این دوران با «جلالالدین دوانی» مناظره داشته است. در دوره سلطنت شاه اسماعیل صفوی برای تعمیر رصدخانه مراغه دعوت شده و چند کتاب نیز به نام شاه اسماعیل نگاشته است. در عهد شاه طهماسب صفوی از 938-930 در دو نوبت برای پذیرش تصدی صدارت دعوت شد که اولین بار از این کار سرباز زد و برای بار دوم در سالهای 938-937 به مقام صدارت روی آورد، اما صدرات را رها کرده و به مدرسه منصوریه رفت.
وی طی دوران زندگانی خود، به مدت هفتاد سال هم درس میداده و هم کتاب مینوشته است. پارهای از نوشتههای وی به صورت حاشیه بر کتابهای متداول ادبی، منطقی، کلامی، ریاضی، پزشکی و بعضی از کتب حکمت و تفسیر قرآن است. همچنین چند اثر به صورت دانشنامه تألیف کرده که از آن جمله است: ریاض الرضوان در علوم عقلی، معالم الادب فی درایة لسان العرف در مباحث ادبی و حجة الکلام لایضاح محجه الاسلام و مطلع العرفان در علوم قرآن و جام جهاننما.
بسیاری از نوشتههای وی نامرتب است. برای نمونه میتوان به حاشیه شفا، اشارات و حکمةالعین و حاشیههای شرح تجرید، شرح شمسیه، شرح تهذیب، شرح مطالع الانوار و... اشاره کرد. همچنین نگارش و تألیف دانشنامههایش نیز نیمهکاره مانده است.
نظر شما