به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري "مهر"، گسترش هسته هاي جمعيتي در حاشيه كلان شهرهاي كشور موجي از نگراني را در بين مديران شهري برانگيخته است ، به طوري كه گسترش اين هسته ها شاخص هاي شهري را بشدت كاهش داده است.
كارشناسان مسائل شهري با تاكيد بر اين موضوع كه در صورت عدم تعيين حريم براي كلان شهرهاي تهران، مشهد، تبريز و اصفهان، فاجعه جبران ناپذيري متوجه اين نقاط جمعيتي خواهد شد. آنها معتقدند اجراي ماده 99 قانون شهرداري ها به مصلحت كلان شهرها نمي باشد، زيرا اين قانون با انگيزه اقتصادي به تصويب رسيده است.
در متن اين ماده قانوني عنوان شده در صورت رسيدن جمعيت حريم شهرها به پنج هزار نفر، مي توان شهرهاي مستقل ايجاد كرد. لذا مديران شهري بر اين عقيده اند كه بازنگري ماده 99 قانون شهرداري ها براي جلوگيري از بروز بحران هاي اجتماعي و كنترل شهرها ضروري به نظر مي رسد.
با تشكيل شهرهاي مستقل در حريم كلان شهرها ، سير مهاجرت به اين نقاط افزايش يافته و به گسترش پديده حاشيه نشيني منجر مي شود. همين مساله در طول يك دهه گذشته به شدت در حريم شهرهاي بزرگ كشور به ويژه تهران مشهود مي باشد. آمار حكايت از اين واقعيت دارد كه 90 درصد حاشيه نشينان كلان شهرهاي كشور به ويژه شهرهاي تهران و مشهد را افراد روستايي تشكيل مي دهند.
وضعيت مبهم حريم شهر تهران و شهرهاي همجوار در دوره مديريت جديد شهرداري تهران از مسائلي است كه هنوز به سرانجام نرسيده و باعث شده عده اي فرصت طلب بهترين بهره برداري را از موقعيت به دست آمده صورت دهند و نسبت به تملك اراضي زراعي و كشاورزي و تبديل آنها به زمين هاي مسكوني اقدام كنند و از اين طريق سودهاي ميلياردي به جيب بزنند.
در واقع اختلاف مديريت جديد شهري تهران با مسئولان وزارتخانه هاي مسكن و شهرسازي و كشور از همين جا آغاز شد كه اعلام كردند زمين خواري بشدت در حاشيه شهر تهران رو به تشديد است و هيچ مرجعي نيز به دنبال برخورد با اين متخلفان نيست.
به طوري كه شهردار منطقه 18به دنبال تاسيس دو شهر جديد در حريم اين منطقه از سوي وزارت كشور، در گفت و گو با خبرنگاران ضمن انتقاد از وضعيت موجود، نسبت به خريد صدها هكتار از زمينهاي كشاورزي توسط افراد وابسته به دستگاههاي دولتي هشدار داد.
مجيد شايسته در مصاحبه مطبوعاتي نهم آبان امسال به نفوذ زمين خواران و دلالان در حريم شهر تهران براي خريد و تغيير كاربري زمين هاي كشاورزي و باغات اشاره كرد و اظهار داشت: اين قبيل افراد كه از مسوولان ذي نفوذ مي باشند با خريد اين زمين ها به دنبال كسب درآمدهاي ميلياردي هستند.
خريد دو قطعه زمين كشاورزي در مساحت هاي 14 و 28 هكتار توسط اين قبيل افراد و تبديل اين زمين ها به اراضي مسكوني تنها بخش كوچكي از تخلفاتي است كه شهردار منطقه 18 در همان جلسه آنها را به گوش خبرنگاران رساند و هشدار داد كه در صورت تشديد اين وضع ، نسبت به معرفي اسامي آنها اقدام خواهد كرد.
درعين حال رييس شوراي شهر تهران معتقد است: در صورت تهيه طرح براي حريم شهر تهران، نحوه ساخت و ساز در اين نقاط و همچنين ميزان جمعيت ساكن در اين مناطق بر اساس معيارهاي شهرنشيني رعايت و دنبال مي شود. ضمن اينكه مهدي چمران تصويب كليات منشور حريم شهر تهران را براي اجرايي شدن نيازمند مصوبه شوراي عالي شهرسازي نمي داند.
وي در ارتباط با اينكه گفته مي شود براي اجرايي شدن منشور حريم شهر تهران مي بايست شوراي عالي شهرسازي وزارت مسكن نيز تصميم بگيرد، مي گويد: كليات منشور هيچ ارتباطي با شوراي عالي شهرسازي ندارد و فقط وزارت كشور نظر خود را ارايه مي دهد.
رييس شوراي شهر تهران مي افزايد: جداسازي بخش هايي از حريم تهران و از بين رفتن اراضي كشاورزي و زراعي و تبديل آنها به واحدهاي مسكوني ، تجاري و صنعتي صدمات جبران ناپذير زيست محيطي را در پي خواهد داشت.
اما متاسفانه هشدارها و گوشزدهاي مديريت شهري تهران در طول يك سال اخير نتوانسته مسئولان را از خواب غفلت بيدار كند، به طوري كه در مدت زمان از دست رفته دهها هكتار زمين كشاورزي در اطراف تهران با روشها و شيوه هاي غيرقانوني به كاربري مسكوني تغيير كرده اند.
همين مسائل و بي توجهي به تذكرات شوراي شهر و شهرداري تهران نسبت به وقوع جريانات ناگوار در حريم شهر تهران و شهرهاي همجوار باعث گرديد شهردار تهران در يكي از مصاحبه هاي هفتگي خود با خبرنگاران كه در حاشيه ملاقات هاي مردمي برگزار مي شود، نسبت به بازگويي مطالب پشت پرده حريم با مردم هشدار دهد.
به دنبال هشدار شهردار تهران به بازگويي مسائل پشت پرده ، جلسه مشتركي با حضور مسئولان وزارت كشور و شوراي شهر و شهرداري تهران برگزار گرديد و در نهايت منجر به ورود رييس جمهور به اين موضوع شد. به طوري كه وي شوراي عالي شهرسازي را موظف كرد در مدت يكماه نسبت به تعيين تكليف وضعيت حريم شهر تهران و شهرهاي همجوار اقدام كند.
در حال حاضر مدت تقريبا زيادي از دستور رييس جمهور براي رسيدگي به اين مساله مي گذرد اما آنچه مشخص است اين كه هنوز وزارت مسكن و شهرسازي به نتيجه معقولي دست نيافته و همين امر باعث شده ترديد ها و ابهاماتي در افكار مديران شهري شكل بگيرد!
عضو كميسيون معماري و شهرسازي شوراي اسلامي شهر تهران مي گويد: تاخت و تازهايي كه از سوي زمين خواران در حريم شهر تهران و شهرهاي همجوار پايتخت به زمين هاي كشاورزي صورت مي گيرد، نشان از عدم توجه مسئولان به حل اين مشكل دارد.
خسرو دانشجو مي افزايد: اتفاقاتي كه در حريم شهر تهران طي سه سال گذشته روي داده است در راستاي جريانات سياسي بوده و هيچ كار كارشناسي قوي در اين ارتباط صورت نگرفته است.
از سوي ديگر شهردار تهران به دنبال اظهارات استاندار تهران با كنايه به اين موضوع كه شهرداري تهران برادر بزرگتر شهرداري هاي ديگر در تخلف در حريم شهر تهران است، مي گويد: متاسفانه تغيير حوزه بحث به عرصه هاي فرعي يك روش براي كساني شده كه مي خواهند از اقدامات خود طفره بروند.
احمدي نژاد با تاكيد بر اين مساله كه چنانچه حتي يك مامور از شهرداري تهران در اين محدوده تخلف كرده باشد، مي افزايد: اگر كسي با اسناد نسبت به معرفي ماموران شهرداري اقدام كند اولين كسي كه با او برخورد خواهد كرد خودم خواهم بود.
وي با اشاره به حقوق برابر و مساوي براي همه شهروندان مي گويد: مساله اي كه مهم است رعايت ضوابط و قانون براي زندگي است. زيرا در حال حاضر شهرك هايي در اطراف حريم شهر تهران شكل گرفته است كه فاقد اصول زيست محيطي براي زندگي كردن است.
شايد يكي از مسائلي كه باعث گرديده امروز دعواي حريم شهرها به اوج خود برسد، اشتباه فاحش مديراني بوده كه در گذشته بر شهر تهران مديريت كرده اند، يعني نگاه اقتصادي حاكم بر انديشه هاي اين مديران باعث گرديد شهر را بفروشند تا بتوانند درآمد كسب كنند.
معاون عمراني استانداري تهران در ميزگردي كه به منظور بررسي مسائل حريم شهر تهران در يكي از خبرگزاري ها برگزار شد، از واگذاري هزاران هكتار زمين و اراضي كشاورزي و باغات به سازمانها و كارخانجات واقع در حريم شهر خبر داد.
واگذاري 30 هكتار باغ در منطقه 18 به ايران خودرو براي تبديل به 60 هزار مترمربع سوله، 240 هكتار زمين براي ايجاد صنايع آلاينده در منطقه اسلامشهر، احداث نمايشگاه ماشين آلات در زميني به مساحت 122 هكتار در جنوب غرب تهران، تخصيص 40 هكتار زمين در سعيد آباد منطقه 18 شهرداري تهران به مجتمع سازي و... تنها نمونه هاي كوچكي از واگذاري هايي بوده كه در دوره مديريت گذشته شهرداري تهران اتفاق افتاده است.
اين درحالي است كه شهرداري بر اساس قانون مجاز به صدور مجوز براي ساخت و ساز در حريم شهر نبوده و همين ابهام باعث گرديد معاون عمراني استانداري تهران در همان نشست خبري از چراغ سبز دولتي ها براي بروز اين قبيل تخلفات خبر بدهد.
در هر صورت وضعيت حاكم بر حريم شهر تهران و همچنين شهرهاي همجوار پايتخت حكايت از اتفاقات ناگواري دارد كه در حال رخ دادن است، اما مساله به همين جا ختم نشده و شنيده مي شود حجم تخلفات در اين نقاط به گونه اي است كه زمين خواران را به سمت خود سوق داده تا آنها از وضع موجود بهترين استفاده را براي كسب درآمدهاي ميلياردي خود داشته باشند.
نظر شما