۳۰ بهمن ۱۳۹۰، ۸:۴۶

گزارش خبری/

"شیخ شبان" مهد خاتم کاری چهارمحال و بختیاری/ فعالیت 150 کارگاه

"شیخ شبان" مهد خاتم کاری چهارمحال و بختیاری/ فعالیت 150 کارگاه

شهرکرد - خبرگزاری مهر: روستای شیخ شبان مهد هنر خاتم کاری در چهارمحال و بختیاری است و هم اکنون تولیدات صنایع دستی خاتم کاری این روستا شهرت ملی و جهانی پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، در بین صنایع‌دستی منحصر به فرد ایرانی، خاتم کاری به عناون یکی از زیباترین هنرهای سنتی و ماندگار، از روزگارانی کهن در میان هنرمندان چیره دست فلات مرکزی ایران رایج بوده و این هنر از شهراصفهان به استان چهار محال و بختیاری منتقل شده است.

هنرمندان خاتم کار روستای شیخ‌شبان در شهرستان شهرکرد با ساخت نمونه‌های بی‌نظیر از این هنر سنتی هم اکنون این روستای کوچک را به مهد خاتم کاری در ایران تبدیل کرده‌اند.

اکنون صنعت خاتم کاری روستای شیخ شبان این استان شهرتی ملی و جهانی یافته و کارگاه‌های تولیدی این هنر سنتی در این روستا در حال افزایش است.

هنر خاتم کاری یکی از هنرهای زیبا و ماندگار تاریخ صنایع دستی ایران است که از دیرباز هنرمندان فلات مرکزی ایران از جمله اصفهان به آن مشغول بوده و این هنر از اصفهان به چهارمحال وبختیاری آورده شده است.


عکس تزئینی است 

چه بسیار مردم دنیا که هنر ایران را، هنری پاک و مقدس می شمارند و بر آن آیینه ای از حس دوست داشتن بر می افزایند، مانند همان قالی که پرده ای از اعجاز هنر را در خود نهفته دارد و بسیاری از قالی به عنوان تابلو منزل خویش استفاده می کنند.

در بین هنرهای صنایع دستی هنر " خاتم کاری " هنری بسیار زیبا و منحصر به فرد ایرانیان است که در آن هنرمندان بر پیکره چوب خشک نگاره های زندگی را نقش می اندازند.

صنعت خاتم‌سازی از هنرهای ظریفه‌ای است که سابقه و ریشه‌ای بسیار کهن دارد.

خاتم ترکیبی است از چند ضلعی‌های منظم با تعداد اضلاع متفاوت که با استفاده از مواد اولیه گوناگون(به ویژه چوب)در رنگ‌های مختلف تشکیل می‌شود.

طرح‌های گوناگون خاتم همواره به صورت اشکال منظم هندسی بوده است و این اشکال هندسی را با قراردادن مثلث‌های کوچک در کنار هم نقش‌بندی می‌کنند.

روستای شیخ شبان در شهرستان شهرکرد، مهد کنونی هنر خاتم کاری در ایران شده و بسیاری از مسافران و گردشگران، شیفته این هنر اعجاب انگیزه می شوند.

عکس تزئینی است

روستای شیخ شبان شهرستان شهرکرد از 60 سال پیش در این هنر درخشش داشته و دارد.

از 60 سال گذشته این هنر توسط یک فرد محلی از استان اصفهان به روستای شیخ شبان انتقال پیدا کرد و این هنر به صورت استاد و شاگردی در این روستا رونق یافت و بعد از این سال این هنر به عنوان یک هنر ماندگار در این روستا درخشش یافت و در حال حاضر هنر خاتم کاری مردم روستای شیخ شبان شهرت ملی و جهانی پیدا کرده است.

هم اکنون اکثریت قریب به اتفاق مردم روستای شیخ شبان به هنر خاتم کاری آشنا هستند و علاوه بر کارگاه های خاتم کاری، کارگاه های خاتم کاری خانگی توسط زنان این روستا فعال هستند.

سرپرست معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهار محال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه روستای شیخ شبان هنرمندان به نامی را در این رشته در این روستا پرورانده، اظهار داشت: تمامی مردم این روستا  به این هنر مشغول هستند.

مهرداد رئیسی افزود: در حال حاضر کارگاه های متعددی در این روستا فعال هستند و هم اکنون کارگاه خانگی گل بندی خاتم در این روستا توسط زنان صورت می گیرد.

خوشه خاتم در این روستا تشکیل می شود/ احداث ساختمان خوشه

وی با اشاره به اینکه طی این سالها این اداره کل با اعطای تسهیلات به هنرمندان در راستای حمایت مالی اقدام کرده، بیان داشت: در این روستا خوشه خاتم تشکیل خواهد شد که هسته اولیه این خوشه انجام گرفته وساختمان این خوشه در آینده احداث خواهد شد.

رئیسی با بیان اینکه با احداث این ساختمان تمامی مراحل کار خاتم کاری در این روستا صورت می گیرد، اذاعان داشت: باید راندمان ارزش افزوده این هنر بعد از ایجاد این خوشه هنری به صددرصد در این استان برسد.

وی یاد آور شد: در حال حاضر گل بندی خاتم در این روستا تنها 15 درصد ارزش افزوده به همراه دارد.

رئیسی با اشاره به اینکه انجام تمامی مراحل خاتم کاری نیاز به تجهیزات و ابزارآلات خاص خود را دارد اما به دلیل نبود تجهیزات تنها گل کاری خاتم توسط مردم این روستا صورت می گیرد که ارزش افزوده کمی را به همراه دارد.

سرپرست معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهار محال و بختیاری با بیان اینکه در حال حاضر تعداد 150 هنرمند خاتم کار در این روستا  در 150 کارگاه که از این تعداد 10 کارگاه به صورت مجتمع ای و مابقی کارگاه ها به صورت خانگی در این روستا فعال هستند، بیان داشت: سعی بر این است که که مجتمع صنایع دستی خاتم در این روستا ایجاد شود و هدف از انجام این کار تولید کار انبوه ، تکیمل محصول نهایی و افزایش صادرات است.

رئیسی با اشاره به اینکه 85 درصد گل بندی خاتم کاری  در این روستا صورت می گیرد، بیان داشت: با ایجاد مجتمع صنایع دستی خاتم تمامی محصولات و مصنعات خاتم از قبیل جاقلمی، میز تلفن، قاب عکس، جعبه جواهر آلات و ... در این مجتمع به صورت تولید بیشتر صورت  می گیرد.  

..............................

گزارش: زهرا مرادی

کد خبر 1536872

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha