علیرضا رئیسیان کارگردان فیلمهایی چون "ایستگاه متروک" و "چهل سالگی" بهعنوان یکی از داوران بخش مسابقه سیامین جشنواره بینالمللی فیلم فجر در این رویداد حضور داشت. در این گفتگو تلاش شده در ارتباط با شک و شبهههایی که درباره داوری این دوره در برخی رسانهها منعکس شدهاست، با وی صحبت کنیم.
خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ و هنر: شنیده میشود فیلم "برف روی کاجها" تا آخرین لحظات در لیست برگزیدهها قرار داشته و یا فیلم "ملکه" قرار بوده جایزه بهترین کارگردانی را از آن خود کند که این آرا در آخرین لحظات پیش از مراسم اختتامیه تغیر کردهاست. چنین تغییراتی در اعلام فهرست نهایی برگزیدگان داشتهاید؟
- علیرضا رئیسیان: نه؛ جوایز اعلام شده در مراسم اختتامیه همان چیزی است که براساس رای داوران ارزیابی و اعلام شده بود. در اصل زمانی برای تغییر نبود. اگر هم کسی میخواست تغییری ایجاد کند مطمئن باشید زمانی برای این کار نداشت. وقتی نظر نهایی اعلام شد و آرا به امضا داوران رسید حتی زمان کمی بود که اسامی برگزیدگان بر روی لوحها نوشته شود. در این بخش مسعود احمیدیان و محمد خزاعی زحمات زیادی برای هماهنگی برنامهها کشیدند. ما از همان جایی که نتایج را اعلام کردیم به طرف تالار وحدت برای مراسم اختتامیه آمدیم.
* آیا ممکن است فیلمی را در داوری ندیده باشید؟
رئیسیان: اتفاقاً در برخی مصاحبهها دیدهام عنوان شده فیلم ما در داوری دیده نشدهاست. تعجب میکنم؛ بهتر است کارگردانان با ظرفیت فیلمهایشان طرح مسئله کننده نه با حاشیههای اینچنینی. این در شان آنها و ما نیست؛ اینکه ما فیلمی را نبینیم و آن را داوری کنیم!
* در مورد فیلم "بی خود و بی جهت" عنوان شده که شما فیلم را دیدهاید ولی از شما خواستند که آن را داوری نکنید.
رئیسیان: کسی چنین حرفی به ما نزد و در اصل چنین اجازهای وجود ندارد که کسی اعلام کند فیلمی که توسط داوران دیده شده، مورد ارزیابی قرار نگیرد. این فیلم به خصوص هم دیده و هم داوری شدهاست. هیچ فیلمی نبود که توسط ما دیده نشده باشد. در این تعداد فیلمی که در جشنواره وجود داشت فقط فیلم "محرمانه تهران" مهدی فیوضی بود که چون آماده نمایش نبود ما نسخه دیویکم آن را دیدیم. در عین حال این فیلم هم کامل دیده شد. مشکل آن هم ارتباطی به داوران نداشت بلکه نسخهای بود که دفتر جشنواره در اختیار ما قرار داده بود.
* برخی معتقدند داورانی که برای این دوره انتخاب شدند از طیف مخالفان خانه سینما بودهاند؛ شما چنین برداشتی از ترکیب داوران داشتید؟
رئیسیان: اصلاً کدام یک از اعضای برجسته خانه سینما در این دوره فیلم داشت که اگر کسی در نقطه مقابل آنها بود بخواهد حقش را ضایع کند!؟
* همایون اسعدیان ومنوچهر محمدی که در این دوره فیلم "بوسیدن روی ماه" را در بخش مسابقه داشتند.
رئیسیان: این فیلم که در پنج مورد نامزد دریافت جایزه شد و یک سیمرغ را هم از آن خود کرد.
* حقش بیشتر از این نبود؟
رئیسیان: من که یک نفر هستم و یک رأی هم بیشتر نداشتهام. به شخصه هم به نامزدهای این فیلم در هر پنج بخش رای دادم.
* پس در مجموع معتقدید داوریها با توجه به شرایط موجود در سینما بدون هر گونه غرضورزی انجام شده است.
رئیسیان: اساسا داوری که بخواهد مغرضانه قضاوت کند از حد عدالت خارج است و نمیتوان برای او لفظ داور را اطلاق کرد. بلکه تبدیل به ممیز میشود.
* در زمان داوری احساس نکردید هیات انتخاب در مرحله اولیه در انتخابها سهلانگاری کرده و یا عجولانه تصمیم گرفته است. در بخش خارج از مسابقه چندین فیلم بود که گویا حقشان برای حضور در بخش مسابقه ضایع شده بود و در مقابل فیلم هایی در بخش مسابقه بودند که حقشان نبود.
رئیسیان: به نظر من تعداد فیلمهای بخش مسابقه زیاد بود. اینکه شما عنوان میکنید در بخش خارج از مسابقه فیلمهای بهتری بود باید بگویم ما فقط فرصت کردیم فیلمهای بخش مسابقه را ببینم و در این صورت درباره آنها نظری ندارم. قضاوتی هم نمیکنم. مطالبی را جواد طوسی بعنوان یکی از اعضای هیات انتخاب در دفاع از نظرات کمیته انتخاب مطرح کردند که اگر معترضان این مطالب را پاسخ میدادند موضوع بازتر میشد. در مجموع و بر اساس سابقه، همه آنهایی که حرفهای بودند فیلمهایشان در بخش مسابقه حضور داشت. به غیر از یکی دو مورد که فیلمهای اول و دوم کارگردانان بودند و متاسفانه انها را ندیدیم.
نظر شما