۳۰ بهمن ۱۳۹۰، ۱۳:۵۸

گزارش تصویری -تشریحی/

سرما آتش به جان مرکبات کهگیلویه و بویراحمد زد/ کام تلخ لیموکاران

سرما آتش به جان مرکبات کهگیلویه و بویراحمد زد/ کام تلخ لیموکاران

یاسوج - خبرگزاری مهر: سرمازدگی بیش از 900 هکتار از باغات لیمو، پرتقال، نارنگی و ... شهرستانهای گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد را خشکاند و کام باغداران را تلخ کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، انگار خشم طبیعت دامن کشاورزان و باغداران را رها نمی کند. پس از خشکسالی‌های پی درپی، گرد وغبار و آفاتی که همیشه در کمین مزارع و باغات هستند، اینک سرمازدگی به جان باغات لیموی مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد همچون شهرستانهای گچساران، باشت، چرام و کهگیلویه افتاده است.

زمستان که می شد خیال باغداران راحت بود که نه خبری از دیو خشکسالی هست و نه اثری از گرد و غبار نحس عربی. امسال باران به قدر حاجت باریده بود و باغداران روزهای خوش فروش محصولاتشان را در قطره قطره های باران می دیدند و شکر می گفتند.

اما یک روز از همین روزها، دیو سرما بی خبر آمد و بر مناطق گرمسیری استان سایه انداخت. شکوفه های نورسته گیاهان و شاخ و برگهای سبز درختان لیمو را خشکاند و چهره خندان باغدارانی را که هیچگاه هوای زیرصفر درجه را تجربه نکرده بودند، ترش کرد.

 

انگار باغم آتش گرفته است

حسین باوی باغدار باشتی به خبرنگار می گوید: هوا سرد شد و زمین یخ بست. سرما بی سابقه بود. تا حالا چنین سرمایی را در این منطقه ندیده بودم.

وی می افزاید: وقتی سراغ باغ لیمویم رفتم دیدم که برگهای آن پلاسیده شدند. انگار آتش گرفته بودند. نمی دانستم چه کنم. فقط کنار آنها نشستم و زانوی غم به بغل گرفتم.

درختان لیمو مقاومت کمی به سرما دارند و برگ های آن با کمترین هوای سردی پژمرده می شوند. حالا کمتر باغ لیمویی را در این شهرستانها می توان دید که رنگی از زردی به رخسار نداشته باشند.

 908 هکتار مرکبات خسارت قطعی دیده اند

به گفته معاون برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان، 908 هکتار از باغات مرکبات در این استان خسارت قطعی دیده اند.

فیض الله محمدحسینی به خبرنگار مهر گفت: براساس محاسبات از مجموع بیش از 188 هزار اصله درخت لیمو ترش با سطح زیر کشت  سه هزار و 141 هکتار در این استان، 20درصد آن یعنی 628 هکتار خسارت قطعی دیده اند.

وی اعتبار لازم برای دوباره کاری این سطح آسیب دیده را 600 میلیون تومان عنوان کرد و اظهار داشت: هفت درصد از دو هزار و 500 هکتار سطح زیر کشت پرتقال یعنی حدود 177 هکتار آن خسارت قطعی دیده اند.

محمدحسینی عنوان کرد: همچنین هفت درصد از یک هزار و 334 هکتار باغات نارنگی و هفت درصد از 146 هکتار باغات سایر مرکبات نیز دچار خسارت شده اند.

100درصد محصول لیمو از بین رفته است

وی همچنین در خصوص میزان خسارت به محصولات مرکبات گفت: 100 درصد از محصولات مانده روی درختان لیمو در این استان خسارت دیده اند.

محمدحسینی همچنین میزان خسارت به محصولات پرتقال و نارنگی را 80درصد و سایر مرکبات را 70درصد عنوان کرد.

وی تصریح کرد: میزان خسارت قطعی به باغات مرکبات در این استان در اردیبهشت ماه مشخص می شود.

حالا باغداران کهگیلویه و بویراحمدی در مانده اند. حاصل زحمات چندین ساله شان یک شبه بر باد رفت. چه روزها و شب هایی که نهال ها را در زمین کاشتند، آب دادند و در سرما و گرما داشت کردند و اینک جوان مرگ شدند.

حسن مرادی باغدار چرامی به خبرنگار مهر می گوید: چند سال برای این باغ زحمت کشیدم. امسال که درختانم ثمر می دهند، خشک شدند. سرمایه ام همین باغ بود که حالا دیگر نشانی از باغ ندارد.

وی می افزاید: حالا نمی دانم چه کنم. کاری از دست من ساخته نیست. مگر اینکه مسئولین کاری برای ما کنند.

خسارت دیدگان حمایت می شوند

استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این روزها نشان داده که شریک غم باغداران خسارت دیده است. اکبر نیکزاد که خود شخصا از باغات خسارت دیده بازدید کرده است، با ابراز نگرانی از وضعیت پیش آمده می گوید: باید همه دست به دست هم دهیم تا دوباره این باغات احیا شوند.

وی می افزاید: جلساتی با حضور متولیان و کارشناسان امر استان برگزار شد و تصمیمات خوبی در این خصوص اتخاذ شد. بنا به نظر کارشناسان احتمال حیات مجدد باغات لیمو آسیب دیده تا اردیبهشت ماه وجود دارد و باید تا آن زمان صبر کرد و نسبت به قطع و یا تخریب آنها اقدامی نکرد.

استاندار اضافه می کند: چنانچه درختان به حالت اول برنگشتند از سوی جهاد کشاورزی نهال فراهم می شود و در صورت امکان به‌ طور رایگان در اختیار باغداران قرار می گیرد و یا تسهیلات با بازپرداخت پنج ساله که باغات ثمر دهند، در اختیار باغدارن قرار می گیرد.

نیکزاد در خصوص باغدارانی که تسهیلات گرفته‌اند و اکنون به دلیل خشک شدن باغات آنها، قادر به پرداخت اقساط آن نیستند، هم می گوید: با تایید ستاد بحران و حوداث غیر مترقبه استان تلاش براین است تا حداقل فرصت دو ساله‌ای به این عزیزان داده شود تا بعد از این مدت اقدام به پرداخت اقشاط خود کنند.

حالا باغداران باید تا اردیبهشت صبر کنند. تا آن روز دست به دعا می برند که شاید فرجی شود و حیات در شاخ و برگهای خشکیده لیموها جریان یابد و گره ای از کار فروبسته زندگیشان بگشاید.

کد خبر 1537689

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha