به گزارش گروه فرهنگ و هنر مهر مجيد سرسنگي كارشناس تئاتر و عضو هيات علمي دانشگاه تهران در گفت وگويي گفت: محرم جزيي از فرهنگ عمومي به حساب مي آيد و اين واقعه يكي ازحساسترين ومحوري ترين واقعه هايي است كه در طول قرن ها يكبار اتفاق افتاده و بخش عمده اي از ذهنيت فرهنگي ما تشكيل مي دهد.
وي ادامه داد: هنرمندان به عنوان بخشي از جامعه مي توانند پاسخگوي نيازهاي فرهنگي جامعه بوده و بستري را براي ايجاد تعامل ميان مخاطبان عام و فرهنگ عاشورا به وجود آورند و موضوع محرم براي مردم و طبعا هنرمندان از حساسيت برخوردار است.
به گفته وي يكي از گونه هاي تئاترهاي بومي ما تعزيه است كه از فرهنگ محرم نشات گرفته ومردم شركت در اين نمايش ها را وظيفه ديني مي دانند.
اين استاد دانشگاه معتقد است با توجه به اهميتي كه فرهنگ عاشورا دارد تاكنون با فرهنگ عاشورا به صورت سنتي برخورد كرديم و به ظرفيت هاي بي شمار آن نپرداخته و از آن استفاده نكرده ايم.
سرسنگي در مورد نقش مركز هنرهاي نمايشي و تئاتر در زنده نگاه داشتن آيين هاي عاشورايي اظهار داشت: اين مراكز نمي توانند آيين هاي عاشورايي را زنده نگاه دارند، مفهوم " ايين " حركتي است كه با حركت هاي مردمي پيوند دارد در اين ميان سازمان ها نقشي ندارند و به عنوان حامي هستند و اين مراكز تنها مي توانند شرايطي را فراهم آورند كه آيين ها در شكل مناسب اجرا شوند.
از ديدگاه وي برگزاري همايش ها مي توانند به نسل هاي ديگركمك كند و بامنشا حركتها آشنا شوند.
سرسنگي اظهارداشت: هرچه جامعه عاشورايي باشد طبعا آيين هاي عاشورايي زنده خواهد ماند و مكانيسم اجتماعي و جامعه شناختي در رشد آيين ها تاثير زيادي دارند.
اين كارشناس تئاتر براين باور است كه محيط فرهنگي جامعه بايد آيين باور و آيين مدار باشد و ارگان ها ومراكزي كه تئاتر كارمي كنند بنا به وظيفه اي كه دارند بايد كمك كنند كه زمينه اي براي آشنايي نسل جوان با اين آيين ها بوجود آيد.
گفتني است نخستين همايش سراسري آيين هاي عاشورايي از هيجدهم بهمن تا سوم اسفند ماه در مجموعه تئاتر شهر برگزار مي شود.
نظر شما