عبدالعزیز ساشادینا در گفتگو با مهر افزود: دانشمندان مسلمان و شیعه لازم است با دقت در منابع نقلی و عقلی مجموعهای از اصول و ارزشهای اخلاقی را برای جامعه مسلمان پیریزی کنند.
وی ادامه داد: متخصصان اخلاقیات پزشکی مسلمان باید بر اساس این اصول و ارزشهای بنیادی، دستورالعملها و نظامنامههای اخلاقیات پزشکی جامعه مسلمان را تدوین کنند.
استاد اخلاق و دینشناسی دانشگاه تورنتو کانادا تصریح کرد: دانش اخلاقیات پزشکی در ایران، دانشی نوپاست و از سوی اندیشمندان کشور در این حوزه هنوز چارچوب مشخصی ارائه نشده است.
وی ادامه داد: از نیمه قرن بیستم به دنبال برخی تغییرات صورت گرفته در جوامع غربی و مطرح شدن آزادیهای و حقوق فردی و نیز به میان آمدن بعضی نگرشهای فلسفی که از جهانبینی سکولار نشان گرفته بود، مبانی اخلاقیات پزشکی پایهریزی شد.
ساشادینا با اشاره به اینکه اصول و پایههای اخلاقیات پزشکی که هماکنون در دنیا رایج است در بستر جوامع سکولار غربی شکل گرفته، اضافه کرد: با این وضعیت خواه ناخواه اصول و ارزشهای سکولاریسم در تمام نقاط اخلاقیات پزشکی اجرا شده، نمود یافته است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر در جوامع غربی پیرامون حوزههای مختلف اخلاقیات پزشکی، بر پایه نگرشهای فلسفی غالب و متناسب با آن جوامع، بحثهای فراوان ارائه شده و جوانب مختلف موضوعات مطرح در این حوزه به بحث و تبادل نظر گذاشته شده است.
استاد اخلاق و دینشناسی دانشگاه تورنتو کانادا ادامه داد: از سوی دیگر دانش اخلاقیات پزشکی در کشور ایران، دانشی نوپاست و از سوی اندیشمندان کشور در این حوزه هنوز چارچوب مشخصی ارائه نشده است.
ساشادینا با اشاره به اینکه برای گسترش مباحث اخلاقیات پزشکی در نظام سلامت باید همان اندیشهها و اصول و نظامنامههای جوامع غربی، ترجمه و در کشور آموزش داده شوند، اظهار داشت: اگر مشخص شد که پایهها و ارزشها و به تبع آن نظام نامههای اخلاقیات پزشکی غربی با فرهنگ، آداب و دین و آئین کشورمان هماهنگ نیست و یا با اصول و ارزشهای جامعه ما سر ناسازگاری دارد به دنبال تهیه و تدوین اصول و ارزشهای متناسب با جامعه خود برآییم.
وی تاکید کرد: مقایسه مبانی هستی شناسی، انسانشناسی و معرفتشناسی دیدگاه سکولار و نگرش اسلامی نشان میدهد که تفاوتها و اختلافهای این دو نگرش عمیق و ریشهای هستند.
نظر شما