تشكيل دولت موقت :
امام خميني (ره) درچنين روزي درسال 1357 ه ش طي حكمي مهندس بازرگان را مامورتشكيل دولت موقت كردند. دراين حكم آمده است : جناب آقاي مهندس بازرگان ، بنا به پيشنهاد شوراي انقلاب بر حسب حق شرعي و حق قانوني ناشي از آراي اكثريت قاطع قريب به اتفاق ملت ايران كه طي اجتماعات عظيم و تظاهرات وسيع و متعدد در سراسر ايران نسبت به رهبري جنبش ابراز شده است و به موجب اعتمادي كه به ايمان راسخ شما به مكتب مقدس اسلام و اطلاعي كه از سوابقتان در مبارزات اسلامي و ملي دارم ، جنابعالي را بدون در نظر گرفتن روابط حزبي و بستگي به گروهي خاص مامور تشكيل دولت موقت مي نمايم تا ترتيب اداره امور مملكت و خصوصا انجام رفراندوم و رجوع به آراي عمومي ملت در باره تغيير نظام سياسي كشور به جمهوري اسلامي و تشكيل مجلس موسسان از منتخبين مردم جهت تصويب قانون اساسي نظام جديد و انتخاب مجلس نمايندگان ملت بر طبق قانون اساسي جديد را بدهيد . مقتضي است كه اعضاي دولت موقت را هر چه زود تر با توجه به شرايطي كه مشخص نموده ام تعيين و معرفي نماييد . كارمندان دولت و ارتش و افرادملت با دولت موقت شما همكاري كامل نموده و رعايت انضباط را براي وصول به اهداف مقدس انقلاب و سامان يافتن امور كشور خواهند نمود . موفقيت شما و دولت موقت را در اين مرحله حساس تاريخي از خداوند متعال مسالت مي نمايم .
روح الله الموسوي الخميني
متن حكم حاضرتوسط حجه الاسلام والمسليمن هاشمي رفسنجاني درحضورخبرنگاران داخلي وخارجي قرائت گرديد . سپس ترجمه حكم امام توسط آقاي دكتر ابرهيم يزدي براي خبرنگاران حاضر در مراسم قرائت شد .
قدم به قدم تا پيروزي انقلاب :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش كاركنان نخست وزيري به منظور پشتيباني از مبارزات خونين ملت مبارز و قهر مان ايران و در جهت همبستگي با اين نهضت اعتصاب كردند . ابوالحسن بني صدر هم در اين روز اعلام كرد : امام خميني همان طوري كه تصريح فرموده اند نه سخنگو دارند و نه مشاور و نه رايزن خاص . آنها كه اين عناوين را به اشخاص مي دهند از آموزش شيعه بي اطلاع اند . فرماندار نظامي تهران نيز اعلام كرد بر حسب دستور نخست وزير چنانچه گروههاي از مردم مايل باشند كه اجتماعات همراه با نظم و آرامش برگزار كنند، فرمانداري نظامي با آن موافقت خواهد كرد . در اين روز روحانيون خواستار آزادي همافران زنداني شدند . بختيار نخست وزير آخرين دولت سلطنتي نيز اظهار داشت : در برخي از مسايل و اصول نه با شاه سازش مي كنم نه با خميني . خبرگزاري پارس هم اعلام كرد : دويست نفر از وزراي سابق ، معاونين وزارتخانه ها ، برخي از مديران بخش خصوصي ، استانداران ، و حتي مديران كل از طرف دولت ممنوع الخروج شدند .
مصدق نماينده اول تهران :
درچنين روزي درسال 1322ه ش و درانتخابات مجلس شوراي ملي ، دكتر مصدق به عنوان نخستين نماينده تهران با بيشترين آرا انتخاب شد. پس ازفراررضا خان و ماجرا هاي شهريور1320 ه ش انتخابات مجلس چهاردهم برگزارشد و دكتر مصدق بهمجلس راه يافت. در اين دوران،انگليسيها با دستگيرى آيت الله كاشانى و تبعيد وى به لبنان اجازه ورود او را به اين مجلس ندادند. مخالفت با اعتبار نامه سيد ضياء طباطبايي و ارائه طرحىمبنى بر غير مجاز بودن دولت درمذاكره و اعطا هرنوع امتياز نفتى به شركتهاى خارجى از جمله مهمترين اقدامات وي در اين دوره مجلس بود . اين اقدامدر شرايطى صورت گرفت كه دولت انگليس باامضاء قرارداد 1933 در زمينه فعاليتهاى نفتى درايران صاحب بيشترين امتيازات بوده و نه تنها به بهاى ناچيزى ازمنابع نفتى بهرهبردارى مىكرد بلكه از طريقشركت نفت، از هر نوع اعمال نفوذى در امور داخلى ايرانخوددارى نمىكرد و با توجه به اشغال ايران توسط متفقين و ورود رقباى جديدى همچون شركتهاىنفتى آمريكايى و دولت روسيه شوروى به صحنه، دولت انگليس انحصارات نفتى خود را در خطرمىديد.
ترور شاه :
درچنين روزي درسال 1327 ه ش ، محمد رضا پهلوي شاه مخلوع ايران درمقابل ساختمان دانشكده حقوق وعلوم سياسي دانشگاه تهران آماج تير اندازي قرار گرفت . د راين تير اندازي وي تنها كمي از ناحيه صورت جراحت برداشت . دوران سلطنت محمد رضا شاه را مىتوان به دو دوره عمده تقسيم كرد. دوره نخست از ابتداى كسب قدرت در سال 1320 تا سال 1334 و دوره دوم از سال 1334 تا 26 دي 1357 . دوره نخست حكومت وي را مي توان از متشنجترين دورههاى حيات سياسى ايران بر شمرد . در اين دوره شاه فاقد قدرت و اختيارى است كه در دوره دوم حيات سياسى خود دارد. اين دوران شامل دو سال و نيم نخست وزيرى مصدق نيز است . مصدق با سلب قسمت اعظم اختيارات شاه، ضعيف ترين دوران سلطنت را فراهم آورد. اما او در دوران دوم و پس از كودتاي 28 مرداد 1332 به كمك آمريكا به نظام ديكتاتوري تمام عيار روي آورد .
بني صدر، رييس جمهور :
درچنين روزي درسال 1358 ه ش ابوالحسن بني صدر به عنوان نخستين رئيس جمهورپس از انقلاب اسلامي سوگند ياد كرد . او در اين انتخابات دريادار احمد مدني كرماني را شكست داد . بني صدر علي رغم انجام مراسم تحليف وياد كردن سوگند وفاداري به قانون اساسي جمهوري اسلامي ، اصل ولايت فقيه را كه به كرات در اصول مختلف قانون اساسي نسبت به آن تاكيد شده است ، مورد بي توجهي قرار داد و سرانجام نيز پس از خيانت هاي مختلف به كشور و نظام اسلامي با لباس مبدل اقدام به فرار كرد .
در گذشت ابوالحسن مسعودي :
درچنين روزي در سال 346 هجري قمري ابوالحسن مسعودي مورخ بزرگ اسلامي در گذشت . از آثار او مي توان به مروج الذهب و حدائق االاذهان في اخبار بيت النبي (ع) اشاره كرد . مسعودى مورخ و متفكر نامدار قرن چهارم هجري قمري روشهاى جديدي را در تاريخ نگارى اسلامى به كار بست . او توانست با در هم آميختن دانش هاي تاريخ و جغرافيا، روش جديدي را پايه ريزي نمايد و در حوزه تاريخ علوم عقلي را دخالت دهد . وي در اين امر براي نخستين بار روش هاي مقايسه اي را مورد آزمايش قرارداد و و با استفاده از عناصر تحليلي فلسفه و همچنين روش هاي مشاهده اي ، در جهت علمي كردن مفهوم تاريخنگاري همت ورزيد . وي با استفاده از اين روش علمي در تاريخ نگاري موفق شد با ديدي منتقدانه به وضعيت وقايع تاريخي بپردازد و شيوه اي تحليلي را در بررسي وقايع تاريخي به كار بندند . در واقع او را مي توان تحليلگر تاريخي دانست تا مورخي كه به توصيف كردن وقايع بپردازد . او علاوه بر بررسي وضعيت چرايي وقايع در حوزه تقويم و گاهشماري نيز تلاش هاي فراواني كرد و به ثبت و ضبط دقيق وقايع تاريخ پرداخت . او به منظور رفع تعارض در روايتهاى مختلف تاريخى، به نجوم و رياضيات و تقويم به روش علمي روى آورد. مسعودي در كتاب «مروجالذهب» به مباحثي در حوزه تاريخ جهان و همچنين مفاهيمي در علم نجوم نظير علل و عوامل طبيعى و اجرام و افلاك سماوى و تاثيرات آنها بر سرنوشت اقوام و ملل، تغييرات جوى و ارضى پرداخته است . زمين و دريا و درهها و كوهها و هفت اقليم و ستارگان وابسته به آن و ترتيب افلاك ، اختلاف درباره جذر و مد، ذكر ملوك و آنچه كسان درباره نسبها، شمار ملك و سالهاى شاهيشان گفتهاند، ذكر سالها و ماههاى عرب و عجم و موارد اتفاق و اختلاف آن، ذكر ماههاى قبطيان و سريانيان و اختلاف نام آن ها و شمهاى از تاريخهاى مختلف، ذكر ماههاى سريانى و مطابقت آن با ماههاى عربى و شمارش ايام سال و شناخت تغييرات جوى، ذكر ماهها و روزهاى ايرانيان، ذكر سال و ماه عرب و نام روزها و شبهايشان، ذكر تاثير آفتاب و ماه در اين جهان و شمهاى از آنچه در اين زمينه گفتهاند و چيزهاى ديگر مربوط به اين باب، ذكر چهار ربع جهان و چهار طبع و اختصاصات هر يك از ربعها از شرق و غرب و شمال و جنوب و هواها و مسائل ديگر از تاثير ستارگان و مطالبى كه مربوط به اين باب است، ذكر خانههاى معروف و معبدهاى بزرگ و آتشكدهها ، ذكر ستارگان و ديگر عجايب عالم، ذكر مختصر تاريخ از آغاز عالم تا ميلاد پيغمبر خدا(ص) و آنچه بدين باب مربوط است از جمله مطاللب مطروحه در اين كتاب است .
تشكيل ارتش سرخ :
در چنين روزي در سال 1918 ميلادي روسيه ارتش سرخ را تشكيل داد . اين ارتش به منظور حفاظت از انقلاب بلشويكي روسيه تشكيل شده بود .
نخستين حمله به كانال سوئز :
درچنين روزي درسال سال 1915 ميلادي و دراثناي جنگ جهاني اول براي نخستين باركانال سوئز مورد حمله دوكشورآلمان و عثماني قرار گرفت . اين كانال دراختيار انگليسي هابود و نيروهاي متحدين خواستار خروج آن از د ست آنان بودند . پس از شكست آلمان در جنگ جهاني اول عملا كانال سوئز نيز در دست انگليسي ها باقي ماند . اما در سال 1956 جمال عبدالناصر ، رييس جمهور كشور مصر طي نطقي در اسكندريه كانال سوئز را ملي اعلام كرد .
تشكيل حزب كمونيست :
درچنين روزي درسال 1930 ميلادي هوشي مين حزب كمونيست ويتنام را دراين كشورتشكيل داد. مبارزان كمونيست به رهبري هوشي مينه بسياري ازمبارزات مردم را درويتنام جنوبي عليه اشغالگران آمريكايي سازماندهي و اجرا كردند كه در نهايت با پيروزي مبارزان كمونيست پايان يافت .
ورود نخستين گروه اروپايي ها به آفريقا :
درچنين روزي درسال 1488 ميلادي ملوان بارتلمود يازبه عنوان نخستين فرد اروپايي ، وارد دورترين منطقه آفريقا شد . وي به موسل باي در كيپ تاون وارد شده بود .
نخستين كارخانه پنير :
درچنين روزي درسال 1815 ميلادي ، نخستين كارخانه تجاري پنير در سوئيس تاسيس شد .
نخستين نشريه قطاري :
درچنين روزي درسال 1862 ميلادي توماس اديسون هفته نامه "هرالد ويكلي را منتشر كرد وآن راميان مسافريني كه بين پورن هورون و ديترويت سفر مي كردند ، توزيع كرد . اين نخستين روزنامه اي بود كه درقطار چاپ و منتشرمي شد .
نخستين مجمع جامعه ملل :
درچنين روزي درسال 1919 ميلادي جامعه ملل نخستين مجمع عمومي خود را درپاريس برگزاركرد . جامعه ملل بعد ازجنگ درچنين روزي درسال 1920 ميلادي تاسيس شده بود ومقر آن ژنو در سويس قرارداشت. ويلسون رييس جمهورآمريكا در كنفرانس ورساي چهارده اصل را مطرح كرد كه اصل چهاردهم آن درباره تشكيل جامعه ملل بود . هدف ازتشكيل اين نهاد بين المللي تامين استقلال كشور هاي جهان و حفظ صلح و امنيت بين المللي بود . اين جامعه در ژنوتشكيل شد ولي بعدها به دليل خروج ژاپن ، ايتاليا و آلمان وجودش بي اثر شد . پس ازآنكه جنگ نخست جهاني به انجام رسيد كشور هاي مختلف جهان دراجماعي جهاني تصميم گرفتند كه به منظور دوري ازجنگ و جلوگيري ازجنگ دوم جهاني وهمچنين حصول وفاق وصلح جهاني ، چنين سازماني را تاسيس كنند . اين نشست با شركت نمايندگان 41 كشور و بدون حضور آمريكا و روسيه درشهرژنو برگزارشد. يكي از آثارتشكيل جامعه ملل و پس از آن سازمان ملل متحد ، تأكيد براصل برابري دولتها بود . ناتواني جامعه ملل البته بعدها آشكار شد . اين نهاد در سال 1946 بعد از بيست و شش سال فعاليت سال ، به كار خود پايان داد .
روسيه و جنگ با ژاپن :
درچنين روزي در سال 1945 ميلادي روسيه خواستار جنگ با ژاپن شد .
نخستين استفاده از سيم مسي :
درچنين روزي در سال 1882 ميلادي ، ساموئل مورس بر اي اولين بار در تاريخ ، از سيم مسي براي انتقال جريان الكتريسته استفاده كرد . هم اكنون نيز سيم مسي بهترين رسانا در انتقال جريان الكتريسيته به شمار مي رود .
عرفات رهبر سازمان آزادي بخش فلسطين :
در چنين روزي در سال 1969 ميلادي ياسر عرفات به عنوان رهبرسازمان آزاديبخش فلسطين ، ساف ، انتخاب شد . مراسم اين انتخاب در كنگره فلسطين در قاهره صورت گرفت .
شهادت دو عضو تشكيلات جنبش جهاد اسلامي فلسطين :
در چنين روزي در سال 1996 ميلادي عناصر امنيتي عرفات ، عماد الأعرج و أيمن الرزاينه از اعضاي جنبش جهاد اسلامي را شب هنگام و در حالي كه در منزل خود آرميده بودند ، به شهادت رساندند .
نخستين المپيك زمستاني در آسيا:
در چنين روزي در سال 1972 ميلادي براي نخستين بار المپيك زمستاني در قاره آسيا بر گزار شد . اين المپيك در شهر ساپورو ژاپن بر پا شده بود .
تولد كارل تئودور دراير :
در چنين روزي در سال 1889 ميلادي كارل تئودور دراير كارگردان بزرگ دانماركي به دنيا آمد . "برگ هايي از بدن شيطان" و" عشق ژاندارك " عناوين مهمترين آثار اويند .
تولد هينريش بارت :
در چنين روزي در سال 1890 ميلادي هينريش بارت فيلسوف سوئيسي به دنيا آمد . "مشكلات بوسن " عنوان مهمترين اثر اوست .
در گذشت لئوي اول :
در چنين روزي در سال 474 ميلادي لئوي اول امپراطور بيزانس در گذشت . وي بين سالهاي 457 تا 474 براين كشور حكومت كرد .
شورش عليه كارمونا:
در چنين روزي در سال 1927 ميلادي شورشي عليه رژيم ژنرال كارمونا در پرتغال به راه افتاد .
پايان سومين جنگ مذهبي :
در چنين روزي در سال 1570 ميلادي شارل نهم پادشاه فرانسه با صدور دستوري جنگ هاي گسترده ميان پروتستانها و كاتوليكها را پايان بخشيد . اين جنگ به عنوان سومين جنگ بزرگ مذهبي در تاريخ مشهور شده است .
سه هزار تن بمب بر برلين :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي و در جريان جنگ جهاني دوم تقريبا هزار هواپيما بيش از سه هزار تن بمب بر برلين فروريختند .
تهديد كوبا :
در چنين روزي در سال1962 ميلادي رييس جمهور وقت آمريكا كندي قانون تحريم تمامي تجارت ها ( غير از تجارت مواد غذايي و دارو ) را عليه كوبا به مرحله اجرا نهاد .
برداشت سنگين ترين وزن :
در چنين روزي در سال 1982 ميلادي يك بالگرد روسي وزنه اي به ميزان پنجاه و شش هزار و هشتصد و هشتاد و هشت كيلو را از زمين بلند كرد . اين بزرگترين وزنه و باري است كه تاكنون يك بالگرد موفق به برداشتن آن از زمين شده است .
كودتا در پاراگوئه :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي براثر يك كودتاي نظامي در پاراگوئه ، آلفردو استرواسنر ديكتاتور اين كشور از قدرت كناره گيري كرد .
حمله به مالت :
درچنين روزي درسال 1565 ميلادي ، امپراتوري عثماني به جزيره مالت حمله كرد دراين جنگ با وجود برتري نظامي عثماني ، ترك ها شكست خوردند ونتوانستند سرزمين مالت را تسخير كنند .
تولد بارتولدي :
درچنين روزي درسال 1809 ميلادي فليسك مندلسون بارتولدي موسيقيدان مشهور آلماني به دنيا آمد . بارتولدي ازخود آثار زيبايي درحوزه موسيقي سمفونيك به جاي نهاده است . او چهارم نوامبر سال 1847 ميلادي در گذشت .
پيمان اتحاد اتريش و آلمان :
د ر چنين روزي در سال 1888 ميلادي دو كشور اتريش و آلمان پيمان وفاق و همكاري امضا كردند . بر اساس اين قرار داد دو كشور ملزم به همكاري نظامي با يكديگر شدند .
نظر شما