به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به استان هرمزگان، محسن یکتاپور مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان به همراه سایر معاونان خود در نشست خبری به سوالات خبرنگارانی که به این استان سفر کرده بودند، پاسخ داد.
وی در ابتدا با اشاره به وضعیت جنگلهای حرا، توضیح داد: از آنجایی که وظیفه حفاظت و کنترل جنگلهای حرا بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است گزارشی را در رابطه با وضعیت آلودگیهای نفتی ناشی از تردد قایقها و نفتکشها تهیه و ارسال کردهایم تا هرچه سریعتر نسبت به نظارت بیشتر اقدام کنند.
این مقام مسئول در استان هرمزگان با اشاره به جنگلهای خلیج فارس و دریای عمانی، گفت: سطح این جنگلها در حدود 81 هزار هکتار است که جنگلهای تورانی با 213 هزار هکتار و مانگرو با 20 هزار و 119 هکتار بخشی از آن را تشکیل میدهند.
وی با بیان این مطلب که 78 درصد سطح جنگل های خلیج فارس و دریای عمانی در استان هرمزگان قرار دارد، تصریح کرد: 9 پارک جنگلی به وسعت 180 هکتار و 54 بوستان روستایی با 161 هکتار که با مشارکت دهداریها و خیرین احداث شده در استان هرمزگان وجود دارد.
یکتاپور افزود: 5 ذخیرهگاه جنگلی به وسعت 446 هکتار در این استان وجود دارد که 250 گونه گیاهی را تولید میکند. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان در رابطه با سطح مراتع نیز تصریح کرد: مراتع نیمه متراکم 210 هزار هکتار، مراتع کم تراکم 3 میلیون و 883 هزار هکتار و مراتع پرتراکم استان مساحتی بر 700 هکتار دارند.
وی همچنین تعداد کانونهای بحرانی استان را 19 منطقه اعلام کرد و افزود: این منطقه بالغ بر 209 هزار هکتار وسعت دارد که بیشتر در شرق استان قرار دارند. به گفته یکتاپور میزان بیابانهای استان 33 درصد مساحت آن را در بر گرفته است.
این مقام مسئولت در اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان اعلام کرد: بیشترین مناطق بحرانی در شهرهای جاسک، میناب و سیرک قرار دارد. وی در زمینه اقداماتی که تا کنون برای مهارت کانونهای بحرانی صورت گرفته، توضیح داد: احداث بادشکنهای غیرزنده، مالچ پاشی، ایجاد پوشش گیاهی همچنین بادشکنهای غیرزنده با عملیات بیولوژیک از دیگر اقدامات اساسی این طرح است.
به گفته امید ذاکری، رئیسی اداره جنگلکاری استان هرمزگان میانگین بارندگی در این استان 205 میلیمتر است که به عبارتی میتوان گفت یک چهارم میانگین جهانی را برخوردار است.
ذاکری با اشاره به افزایش سطح جنگلهای مانگرو در استان هرمزگان، مطرح کرد: از سال 70 توسعه جنگل در این استان آغاز شده است و در همین راستا 7 میلیون اصله نهال حرا و چندل در استان تولید شده است.
در ادامه این نشست فریبرز غیبی مدیرکل دفتر امور منابع جنگلی نیز در رابطه با عوامل تهدید کننده جنگلهای حرا و آلودگیهای ایجاد شده به دلیل تردد نفتکشها و قایقها در منطقه توضیح داد: وسعت جنگلهای مانگرو 16 میلیون هکتار در دنیا است که در 55 کشور وجود دارد و در این میان ایران بین کشورهای خلیج فارس بیشترین سطح را به خود اختصاص داده است.
وی ضمن یادآوری وجود 20 هزار و 720 هکتار جنگل های مانگرو در استان هرمزگان تصریح کرد: وظیفه صیانت و نگهداری از جنگل های حرا بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است ولی در این میان سازمان جنگلها با توجه به وظایفی که بر عهده دارد اقدام به تولید نهال و کاشت حرا کرده است.
غیبی با اشاره به این مطلب که دو میلیون و 170 هزار اصله نهال در سال 86 در استان هرمزگان کاشت شده است، اظهار داشت: بدون شک ساخت اسکله در نزدیکی مناطقی که جنگلهای حرا وجود دارد باعث نابودی و تخریب میشود در همین راستا سازمان جنگلها در سال 87 با ساخت اسکلهای در نزدیکی جنگلهای حرا مخالفت کرد چرا که معتقد هستیم رفت و آمد کشتیها و پسماندهای نفتی آسیب زیادی را به این جنگل ها وارد میکند.
وی همچنین در ادامه از تهیه سند توسعه جنگلهای مانگرو یاد کرد و افزود: ردیف اعتباری برای جنگلهای مانگرو در استان هرمزگان اختصاص داده شده است که بالغ بر 420 میلیون تومان است.
آلودگی نفتی تهدیدی برای زندگی جنگل های حرا در هرمزگان
مدیرکل دفتر امور منابع جنگلی کشور تصریح کرد: بدون شک تردد کشتیها و نفتکشها در نزدیکی جنگلهای مانگرو تاثیر منفی خواهد داشت.
یکتاپور نیز در این رابطه توضیح داد: گزارشی در رابطه با این وضعیت تهیه و به سازمان محیط زیست اعلام شده است تا نسبت به تردد شناورها دقت بیشتری در منطقه صورت گیرد.
ابوالقاسم حسین پور معاون آبخیزداری استان هرمزگان نیز مطرح کرد جنگلهای حرا از گذشته با معضلاتی از جمله تردد شناورها و قایقهای قاچاق که در اطراف خورها پنهان میشدند، مواجه بوده و هست که این امر موجب تخریب جنگلها میشود.
وی با اشاره به پسروی سطح جنگلهای مانگرو، گفت: در پیگیریهای انجام شده در منطقه متوجه شدیم که حرکت شناور سنگین برای جمعآوری آهن پارهها و بارگیری در مناطق جنگلی حرا باعث این امر شده است.
حسین پور ادامه داد: در پیگیریهای اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان موسسه مورد نظر جریمه و با پیگیری سازمان جنگلها اجازه تردد به این شناورها در منطقه داده نشد.
معاون آبخیزداری استان هرمزگان همچنین در رابطه با سد گابریک توضیح داد: وزارت نیرو با توجه به گرفتن وام ساخت سد را شروع و منابع طبیعی نیز با این امر مخالفت کرد. تمام تلاشهای صورت گرفته منجر به این شد که حقآبه جنگل را به رسمیت بشناسند و در قالب طرحی سیلاب گلآلود را در مقطع آبگیری سد از دریچه تحتانی رهاسازی شود.
یک مقام مسؤول در سازمان جنگلها نیز تأکید کرد: در برخی کشورهای شرق آسیا به هیچوجه اجازه تردد قایق در جنگلهای مانگرو داده نمیشود و تنها بحث گردشگری را در این مناطق دنبال میکنند؛ به طور قطع ادامه این وضعیت و انتشار آلودگی زندگی جنگلهای حرا را در استان هرمزگان به خطر میاندازد.
فریبرز غیبی، مدیرکل دفتر امور منابع جنگلی سازمان جنگلها و مراتع کشور با اشاره به اینکه 10 درصد از مناطق جنگلی به محیط زیست داده شده است، در ادامه خواستار حفاظت بیشتر این مناطق توسط این سازمان شد و افزود: اگر جنگلهای حرا سیر قهقرایی داشته باید مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به وظیفهای که دارند این امر را پیگیری کنند.
وی همچنین در ادامه در رابطه با از بین رفتن جنگل های حرا به دلیل افزایش شوری آب تصریح کرد: جنگلهای حرا توانایی تحمل سطحی از شوری آب را دارند و این نگرانی بیمورد است و قطعاً گونههای مقاوم و ماندگار در برابر شوری از بین نمیروند.
کاهش سطح جنگلهای حرا زیر 10 درصد بوده است
وی در رابطه با میزان کاهش سطح کاهش جنگلهای حرا نیز گفت:افت سطح جنگلهای حرا پایین و زیر 10 درصد بوده است. به گفته این مقام مسئول در سازمان جنگلها سطح جنگلهای حرا، طبق آمار از 20 هزار و 400 هکتار در طول 7 سال به 25 هزار هکتار افزایش یافته است.
مدیرکل امور منابع جنگلی کشور با بیان اینکه تا کنون یک ریال از محل جرایمی که ناشی از تخریب معادن و جنگلها به خزانه دولت ریخته شده، به سازمان جنگلها داده نشده است، توضیح داد: امسال قرار بود تا از محل جرایمی که به خزانه دولت ریخته میشد (از بابت تخریب جنگلها و همچنین ایجاد معادن) باید سازمان جنگل ها مبلغی را اختصاص می دادند که تا کنون هنوز یک ریال نیز دریافت نکردهایم.
نظر شما