به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر صفایی چهارشنبه شب در نشست مطبوعاتی که در اداره بنادر و دریانوردی برگزار شد در پاسخ به سئوال دلایل ممنوعیت تردد اتوبوسهای دریایی و قایقهای موتوری مسافری در بنادر هرمزگان بیان داشت: سازمان بنادر چندین سال است که اتوبوسهای دریایی و قایقهای موتوری را غیرایمن دانسته و خواستار ممنوعیت تردد آنها از مسئولان شده بود.
صفایی در اولین نشست مطبوعاتی که پس از حادثه یکم بهمن ماه و کشته شدن 17 مسافر در مسیر هرمز - بندرعباس حاضر شده بود طرح ممنوعیت شناورهای غیرایمن در مسیرهای مسافری را به مربوط به این حادثه ندانست و عنوان کرد: سازمان بنادر و دریانوردی کشور بر اساس کارشناسی ها انجام شده از ابتدا اتوبوسهای دریایی را برای حمل و نقل مسافر غیراستاندارد اعلام کرده بود اما در شرایط مختلف مسئولان اجازه اجرایی شدن طرح ممنوعیت تردد این شناورها را ندادند و اصرار به تردد این شناورها داشتند.
هشدار معاون دریایی سازمان بنادر در مورد اتوبوسهای دریایی قبل از حادثه
وی با بیان اینکه مکاتبات سازمان بنادر با مسئولان استانی طی سالهای اخیر موجود است، اظهارداشت: اعلامهای سازمان بنادر طی سالهای اخیر آنقدر ادامه داشت تا معاون دریایی سازمان بنادر کشور طی نامه دو صفحه ای قبل از حادثه مرگ 17 مسافر به استانداری هرمزگان این شناورها را از بابت نقطه نظر سازمان بنادر که مرجع دریایی است غیراستاندارد برای حمل و نقل مسافر دانست.
مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان با اشاره به اینکه تصمیم جمع شدن این شناورها در حال اخذ بود که مصادف شد با حادثه جان باختن 17 مسافر در مسیر هرمز - بندرعباس؛ طرح ممنوعیت شناورهای غیر ایمن یک شبه گرفته نشده است و طی هفت سال بارها از سوی بنادر اعلام شده بود.
وی در خصوص اینکه اگر سابقه طرح ممنوعیت هفت ساله است چرا تا کنون اجرا نشده است، بیان داشت: بنادر و دریانوردی قوه قاهره برای پیشگیری ندارد و تنها به عنوان مرجع کارشناسی نظر می دهد و تصمیم اجرای این طرح باید در یک مجموعه متشکل از سازمانهای مختلف گرفته شود تا در مورد تمامی جوانب و تبعات اجری طرح تصمیمات مناسبی گرفته شود.
وظیفه بنادر تعیین مقصرین حادثه نیست
صفایی در مورد مقصران ای حادثه تصریح کرد: بر اساس "کد بررسی سوانح" مصوب سازمان بنادر و دریانوردی، مجلس شورای اسلامی و هیئت دولت وظیفه سازمان بنادر تعیین مقصرین نیست بلکه بررسی وسانح دریایی برای پیشگیر از سانحه های مشابه است و مجموعه قضایی باید در مورد تعیین مقصرین اظهارنظر کند.
حمل و نقل دریایی در هرمزگان باید استاندارد شود
مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان دو محور مهم در تردد ایمن مسافرتهای دریایی را داشتن شناورها و بنادر استاندارد عنوان کرد و افزود: استانداردسازی بنادر استان آغاز شده است و عملیات اجرایی احداث ترمینال مسافری بندرشهید حقانی آغاز شده است که این امر کمک می کند تا مسافران از گرما نجات پیدا کنند و دیگر برای فرار از گرما متوسل به استفاده از شناورهای غیر استاندارد نشوند.
خرید 90 اتوبوس دریایی با قیمت کارشناسی/ ارائه تسهیلات بدون بهره
وی از خرید 90 اتوبوس دریایی غیراستاندارد با قیمت کارشناسی خبر داد و اضافه کرد: مصوبه خرید اتوبوسهای دریایی مصوب شده است برای آنکه مسئولیت اجتماعی خود را اثبات کنیم این شناورها از سوی بنادر خریداری خواهد شد و با ارائه 20 میلیارد تومان تسهیلات با بهره صفر درصد 20 شناور استاندارد بزرگ وارد ناوگان حمل و نقل دریایی خواهد شد.
به گفته وی، تعاونی قایقداران و اتوبوسهای دریایی طرف حساب بنادر خواهد بود.
صفایی بیان داشت: نتیجه بررسیهای سوانح دریایی در سالهای اخیر لزوم احداث بندرگاه نخل ناخدا را بیشتر از گذشته برای مسئولان عیان کرد، عملیات اجرایی این بندرگاه آغاز شده است و با معدن برای احداث موج شدن هم قرارداد امضا شده است.
وی عنوان کرد: طی آمار اعلام شده از سوی MRCC مرکز هماهنگیهای جستجو و نجات از سال 86 تا سال 90 طی پنج سال چهار هزار و 133 نفر در حوادث دریایی در هرمزگان نجات یافته اند.
یکم بهمن ماه امسال یک فروند اتوبوس دریایی با 22 سرنشین که همگی خانواده های بازنشسته آموزش و پرورش استان خراان رضوی بودند به دلیل نقص فنی و شرایط بد آب و هوایی در مسیر هرمز - بندرعباس دچار حادثه شد و 17 نفر جان خود را از دست دادند.
نظر شما