۱۴ اسفند ۱۳۹۰، ۱۴:۰۰

همایش بزرگداشت ابوریحان بیرونی در آستان حضرت عبدالعظیم(ع) برگزار شد

همایش بزرگداشت ابوریحان بیرونی در آستان حضرت عبدالعظیم(ع) برگزار شد

شهرری – خبرگزاری مهر: همایش بزرگداشت ابوریحان بیرونی با حضور اندیشمندان عرصه علم و نجوم در تالار شیخ صدوق آستان مقدس حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، این همایش صبح یکشنبه با موضوع ثبت جهانی کتاب "التفهیم" ابوریحان بیرونی در حافظه یونسکو و با هدف بزرگداشت مقام والای علمی ابوریحان برگزار شد و چهارمین دوره جایزه علمی ـ ترویجی حضرت عبدالعظیم(ع) نیز به نفرات برگزیده اهدا شد.

محورهای آثار پژوهشی این همایش، کتابهای التفهیم، قانون مسعودی، مقالید علم هیئت، تحدید المسافات و آثار الباقیه اعلام شده بود.

همچنین در مقالات ارسالی به این همایش موضوعاتی از قبیل ساعتهای آفتابی، انواع اسطرلابها، تعیین مسافت شهرها، نقشه کشی، تسطیح کره، روشهای تعیین قبله و محاسبه کسوف و خسوف از ابتکارات ابوریحان بیرونی در نجوم کاربردی، مورد بررسی قرار گرفته است.

معرفی جایگاه نجومی ایران در دوره اسلامی، ایجاد انگیزه و روحیه پژوهش و خودباوری در بین جوانان، تبادل نظر میان صاحب نظران در راستای شناخت هرچه بیشتر این میراث به یادگار مانده از فرهنگهای اسلامی و ایرانی از اهداف مهم این همایش اعلام شد.

ابوریحان محمدبن احمد بیرونی در ذیحجه سال 362 هجری قمری در بیرون خوارزم زاده شد.

سالهای اول زندگی را در خوارزم به تحصیل علوم گذرانید و مدتی در خدمت مأمونیان خوارزم بود تا آن که به مسافرت پرداخت. در ابتدای سفر چند سالی را در جرجان(در جنوب شرقی دریای مازندران) در خدمت شمس المعالی قابوس وشمگیر گذرانید و کتاب آثار الباقیه را در آنجا به نام قابوس به سال 390 هجری تألیف کرد. این کتاب از گاه شماری و جشنهای ملل مختلف سخن می گوید.

ابوریحان پس از عمری تحقیق و تألیف ماندنی و ارزشمند سرانجام در روز جمعه دوم رجب سال 442 هجری دیده از جهان گشود.

این دانشمند محقق و مصنف و مورخی بسیار دقیق بود و متجاوز از شش قرن زودتر از فرانسیس بیکن انگلیسی روش علمی را به کار بست و آن را معرفی کرد، ولی با تأسف کمتر آثار او به لاتین ترجمه شده است و از این رو تا این اواخر برای مردم مغرب زمین ناشناخته باقی ماند.

از آثار بیرونی می توان به تحقیق ماللهند، قانون مسعودی، التفهیم لاوایل صناعت التنجیم، الجماهر فی معرفه الجواهر، آثار الباقیه عن القرون الخالیه و ... اشاره کرد.

کد خبر 1551174

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha