۱۶ اسفند ۱۳۹۰، ۹:۱۲

کاربست نظریه در جامعه/

محیط اجتماعی محل آزمون و خطای نظریه‌های علوم اجتماعی نیست

محیط اجتماعی محل آزمون و خطای نظریه‌های علوم اجتماعی نیست

استاد فلسفه دانشگاه وندربیلت آمریکا با اشاره به اینکه کاربست یک نظریه در عرصه علوم اجتماعی و علوم انسانی ممکن است هزینه‌های زیادی داشته باشد گفت: محیط اجتماعی محل آزمون و خطای نظریه‌های علوم اجتماعی نیست.

چه هنگام یک نظریه علوم انسانی و علوم اجتماعی در عرصه اجتماعی به کار بسته می شود؟ چه افراد و نهادهایی تشخیص می دهند که یک نظریه در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی قابل کاربست در جامعه است؟

این مسأئه زمانی اهمیت حیاتی می یابد که بدانیم هزینه کاربست یک نظریه در جامعه به چه میزان است. برای نمونه مارکسیسم نشانی از کاربرد یک نظریه در جامعه است که ساختارهای اجتماعی و اقتصادی و ... را برای سالهای متمادی تحت تأثیر خود قرار داد.

دکتر جان لچز استاد فلسفه دانشگاه وندربیلت آمریکا در مورد این موضوع که نظریه چه هنگام در جامعه قابل کاربرد است و چه نهادهایی صلاحیت کاربرد نظریه در جامعه را دارند به خبرنگار مهر گفت: یکی از مشکلاتی که در بحث نظریه‌پردازی در علوم انسانی و اجتماعی وجود دارد عدم پیش بینی پذیری برخی متغیرهاست.

وی افزود: بر همین اساس ممکن است گاهی یک نظریه از نظر انسجام نظری و تئوریک قابل قبول به نظر برسد ولی در عرصه عمل با ورود متغیرهای تأثیرگذار دیگر کارایی نداشته باشد.

مؤلف "ارتباط فلسفه با زندگی" تأکید کرد: معمولاً این گونه نیست که یک نظریه در عرصه علوم انسانی و علوم اجتماعی بدون به کارگیری و توافق نظر عالمان در مقیاس گسترده اجتماعی به کار بسته شود.

وی تصریح کرد: نظریه ابتدا در مقیاسهای کوچک باید به کار بسته شود. عرصه گسترده اجتماعی نباید محل آزمون و خطای نظریه ها باشد چرا که هزینه‌های کاربست یک نظریه ممکن است نسلهای یک جامعه را درگیر خود کند.

کد خبر 1552569

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha