حجت الاسلام محمدحسن راستگو در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه قصه و قصهگویی یکی ازموضوعاتی است که گذشت زمان کهنهاش نمیکند، اظهار کرد: از زمانی که انسان زندگی غارنشینی را تجربه میکرد تا امروز که مدرنترین دستگاهها وابزارهای چند رسانهای ارتباط جمعی در خدمت بشر قرار دارد، قصه همچنان ارزش شفاهی و شیوه نقل سینه به سینهاش را حفظ کرده است. مدعای این مطلب آن است که اگر امروز هم پدر و مادری برای فرزندشان قصه بگویند، میبینند که بچه با دل و جان به داستان گوش میدهد و با فراز و نشیب آن همراه میشود.
راستگو افزود: در عصر حاضر و با وجود ابزارهایی مثل سینما، کامپیوتر و ... قصه باز جایگاه خاص خودش را حفظ کرده است؛ به طوری که «چمبرز» در کتاب «قصهگویی و نمایش خلاق» معتقد است که تنها اختراعی که اختراعی دیگر نقضش نکرده، قصه است.
وی ادامه داد: قرآن مجید کتاب هدایت است، اما داستان نیست. با این وجود شاهد وجود تعداد زیادی داستان مستقیم وغیرمستقیم در این کتاب مقدس هستیم و این مساله به خاطر تاثیر شگرف قصه و داستان در تجسم بخشیدن به مسائل نامحسوس و ماورایی است.
حجتالاسلام راستگو در ادامه تاکید کرد: با ابزار داستان و قصه میتوان موشکافانهترین و بهترین مسائل اخلاقی را در ذهن خواننده تثبیت کرد. قصه مانند یک سحر شنونده را مسحور خود میکند و هیچ متن دیگری را نمیتوان یافت که چنین تاثیری داشته باشد.
وی در پاسخ به این سئوال که چگونه قصهگویی میتواند در تربیت کودکان موثر باشد، گفت: نقش تربیتی قصه در تربیت کودک زیاد است. مادران به عنوان افرادی که وظیفه خطیر تربیت فرزندان را برعهده دارند، میتوانند مسائل اعتقادی، تربیتی، رفتاری اجتماعی را با استفاده از ابزار قصه منتقل کنند و با توجه به اینکه قصه یک اختیار آزاد است، اگر به شیوهای جذاب و تاثیرگذار بیان شود، میتواند بهترین ابزار برای انتقال مفاهیم ارزشی و فرهنگی باشد.
راستگو همچنین با اشاره به اینکه در کشور ما خانواده نخستین و مهمترین جایگاه را در انتقال مسائل تربیتی دارد، گفت: استفاده از ابزار داستان و قصهگویی در درجه اول بر عهده والدین و بستگان است و در درجه دوم میتوان برنامههای قصهگویی را به شیوهای جذاب و گیرا در مراکز آموزشی و مدارس اجرا کرد و در آخر سایر نهادهای جامعه اعم از رسانهها، مساجد، مراکز فرهنگی و فرهنگسراها و ... میتوانند عهدهدار این امر باشند و از این ابزار نهایت بهرهبرداری را برای انتقال مفاهیم انسانی و اخلاقی داشته باشند.
نظر شما