۲۲ اسفند ۱۳۹۰، ۱۲:۱۸

گزارش مهر/

چهارشنبه آخر سال؛ شبی که سال نو را می سوزاند!

چهارشنبه آخر سال؛ شبی که سال نو را می سوزاند!

مراسم چهارشنبه آخر سال یا همان چهارشنبه سوری، در این سالها با بیشترین حوادث و اتفاقات ناگوار به صبح رسیده است. به طوریکه رفتارهای خارج از عرف برخی افراد باعث شده تا سال نو برای خودشان و سایر شهروندانی که در حوادث آنها پاسوز می شوند، همراه با سوز و گداز و تلخ کامی باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم چهارشنبه آخر سال به عنوان یکی از سنتهای دیرینه ایرانیها از دیر باز همواره مورد توجه قرار داشته و در این شب، مردم با به پا کردن بوته های آتش و خوردن تنقلات به استقبال سال نو می روند. اما آنچه در این سالها بیشتر مورد توجه برخی شهروندان به ویژه جوانان و نوجوانان قرار گرفته است، ایجاد سر و صداهای وحشتناک ناشی از انفجار مواد محترقه ای است که دست کمی از مواد منفجره ندارند. همین مسئله علاوه بر اینکه باعث شده تا این سنت دیرینه مورد انتقاد بزرگان جامعه قرار بگیرد، حوادث و خسارتهای ناگواری به دنبال داشته است که رخداد آنها با تلخ کامی برای شهروندان به یادگار مانده است.

شاید بیشترین آسیب مربوط به افراد رهگذری باشد که بدون هیچ دخالتی در بروز چنین حوادث تلخی، متحمل آسیبهایی می شوند که بعضا سلامت آنها را برای همیشه دچار نقصان می کند. به طوریکه آمارها و گزارشهای رسمی وزارت بهداشت نشان می دهد بیشترین آسیب مربوط به قطع انگشتان دست و از دست دادن بینایی است.

دکتر هرمز شمس، رئیس هیئت مدیره انجمن حمایت از آسیب دیدگان بینایی (اشک) با عنوان این مطلب که 10 درصد افرادی که از ناحیه چشم در حوادث چهارشنبه آخر سال آسیب می بینند نیاز به جراحی دارند، گفت: آسیبهای چشمی با 27 درصد، دومین عارضه ای است که در حوادث چهارشنبه آخر سال سلامت مردم را تهدید می کند.

دکتر امین الله نیک اقبالی، رئیس هیئت مدیره انجمن چشم پزشکی ایران نیز با اشاره به عواقب ناگوار آسیبهای چشمی در حوادث چهارشنبه پایان سال که تا آخر عمر ترمیم نمی شود، گفت: یک مجروح چشمی تا آخر عمر خود بیش از 100 میلیون تومان هزینه می کند.

این در حالی است که دکتر محمود جباروند، رئیس بیمارستان فارابی تهران از مراجعه 130 نفر در حوادث چهارشنبه آخر سال 89 به علت جراحت چشمی خبر داده و عنوان داشته بود که از این تعداد 30 نفر با شدت مجروحیت بستری شده و امکان نابینایی برای تعدادی از آنها وجود دارد که معاینات بعدی تا ساعت دیگر بر روی مجروحان انجام می‌شود.

دکتر مشیانه حدادی، رئیس اداره پیشگیری از حوادث وزارت بهداشت گفت: در حوادث چهارشنبه سوری سال 88 بیش از 38 درصد آسیب‌دیدگان دانش‌آموز بودند.

بر اساس آمار و گزارشهای وزارت بهداشت، در سال 88 ، هزار و 928 نفر مصدوم به دلیل حوادث مرتبط با آتش بازی شب چهارشنبه آخر سال به اورژانس بیمارستانها مراجعه کردند که در مقایسه با هزار و 817 مورد حادثه سال 87، 111 مورد یعنی حدود 6 درصد افزایش داشته است.

تعداد هزار و 601 مورد ماموریت اورژانس پیش بیمارستانی مرتبط با این حوادث در شب چهارشنبه آخر سال 88 رقم خورده است که 487 نفر به صورت درمان در محل و هزار و 114 نفر به صورت اعزام بیمارستانی بوده است، از این تعداد ماموریت هزار و 232 نفر مرد و 369 نفر زن بودند.
 
به گفته رئیس اداره پیشگیری از حوادث وزارت بهداشت، گروه سنی 19- 15 سال با 9/21 درصد و گروه سنی 24 - 20 سال با 5/19 درصد، مجموعاً حدود 41 درصد حوادث مربوطه را در سال 88 به خود اختصاص دادند. همچنین مصدومین مذکر حوادث مربوط به آتش‌بازی شب چهارشنبه پایانی سال حدود 5/4 برابر مصدومین مؤنث بودند که علت آن بیشتر بودن رفتارهای خطرپذیر در افراد مذکر، حضور بیشتر در معابر عمومی و همچنین تفاوت‌هایی است که والدین در نقش سرپرستی خود بین دو جنس قایلند.
 
حدادی افزود: 6/53 درصد حین بازی با مواد محترقه، 2/19 درصد حین عبور به صورت عابر پیاده، 7/8 درصد حین تماشا، 9/5 درصد حین پریدن از روی آتش، 7/1 درصد حین انجام وظیفه، 6/1 درصد حین تهیه و ساخت مواد مذکور دچار آسیب شده و در بقیه موارد، نوع فعالیت مشخص نبود.
 
به گفته رئیس اداره پیشگیری از حوادث وزارت بهداشت، به ترتیب صورت (5/44 درصد) و اندام فوقانی (40 درصد)، بیشترین نواحی آسیب دیده بدن بودند و 4 مورد حادثه منجر به فوت در اورژانس و 16 مورد منجر به معلولیت گردید.
 
دکتر فرهاد رضوانی، معاون آموزش اورژانس کشور ضمن ارائه توصیه هایی برای کمک به مصدومین قبل از رسیدن نیروهای امدادی،‌ گفت: در مواجهه با فردی که لباسش آتش گرفته باید ابتدا لباس را خاموش کرده و آنها را از بدن بیمار خارج کرده و قسمتهایی از لباس را که به تن مصدوم چسبیده قیچی کنند.
 
وی افزود: بهتر است ساعت،‌ گردنبند، دستبند،‌ انگشتر،‌ کمربند و کفشهای مصدوم را در آورده و ناحیه سوخته را با آب سرد شستشو دهند و بدین طریق آن را خنک کنند.
 
رضوانی تأکید کرد: در صورت آسیب به چشم و یا پلکها باید از مالیدن آنها خودداری کرده و با استفاده از یک لیوان یا مقوا که به شکل مخروط درآورده اند، چشم مصدوم را بپوشانند.
 
وی تصریح کرد: نیازی به گذاشتن دستمال،‌ پنبه و یا گاز روی چشم نیست و توصیه می شود در صورت وجود جسم خارجی از دستکاری آن بپرهیزند همچنین چشمها را شستشو ندهند زیرا فشار آب ممکن است، آسیب بیشتری به چشم وارد کند.
 
چهارشنبه آخر سال که چهارشنبه باستانی ایرانیهاست و از هزاران سال پیش تاکنون به‌عنوان نمادی از آداب و رسوم ایرانی در شادمانی از نو شدن سال ماندگار شده، اگرچه گویای غنای فرهنگی ایرانیان است ولی آتش این آخرین چهارشنبه سال گاه دامان شهروندانی را می‌گیرد تا نوروز نو را یا سیاهپوش شوند و یا سفره هفت‌سین‌شان را در بیمارستانهای شهر بگسترند.
کد خبر 1557072

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha