رهبر قنبری مستندساز ضمن بیان این مطلب با تکید بر این نکته که باید آیینهای نوروزی در قالب فیلم های مستند ثبت شود در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: پرداخت به آیینهای نوروزی زمینههای فکری، و نظری بسیاری را میطلبد در واقع در شکلگیری و نهادینه شدن یک فرهنگ ملی مباحث بنیادی بسیاری از جمله روانشناسی، جامعه شناسی، ادبیات و در نهایت اساطیرشناسی لازم و ضروری است. اما اینکه چرا به آیینهای نوروزی درهنرهای مختلف تجسمی، تئاتر، سینما و موسیقی پرداخت درست نشده باید در نگاه ایدئولوژیک و جهان بینی حاکم برجامعه جستجو کرد.
مستندسازان با احتیاط سراغ نوروز میروند
وی در ادامه افزود: به اعتقاد من عدم تبلیغات مناسب در خصوص کم و کیف برگزاری این آیین با شکوه یکی از کمکاریهایی است که در طول تاریخ معاصر به این پدیده شدهاست و خوب در این بین اهالی هنر به خصوص مستندسازان که وظیفه اصلی آنها ثبت تاریخ است به درستی کوتاهی کردهاند. این در حالی است نوروز به معنای زایش هستی است و این زایش درعقاید مختلف ایدئولوژیک به چشم میخورد.
کارگردان مستند "گل نوروزی" در پاسخ به این سئوال که چرا مستندسازان از ساخت مستندهای نوروزی غافل ماندهاند گفت: به نظرمیرسد که سیاستگذارهای فرهنگی از تبلیغ بومی گرایی پرهیز میکنند در حالی که نوروز بیش از اینکه در مقوله بومی گرایی بگنجد جنبه اساطیری دارد. بنابراین وقتی چنین نگاهی بر سیاستگذاریهای فرهنگی حاکم است طبیعی است که فیلمساز و یا هنرمندان دیگر با احتیاط سراغ این مقوله میروند.
رهبر قنبری در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اصلاح نگاه سیاستگذاران فرهنگی به مقوله نوروز گفت: به اعتقاد من نوروز فرهنگ چندهزارساله است که در تارپود اعتقاد مردم نهادینه شده است از همینرو دلیلی ندارد با نگاه ایدئولوژیک به نوروز نگاه شود.
در سال جدید آزاد منشی در پرورش استعدادهای جوان داشته باشیم
این مستندساز در پاسخ به این سئوال که آیا خود او مستندی در زمینه نوروز ساخته است گفت: سالها پیش مستندی درباره نگرههای فرهنگی به نوروز ساخته بودم که در آن مستند سنتها و آیینهای نوروزی در فرهنگ مردم ترک زبان به تصویر کشیده شده بود. اما روند فعالیت در این عرصه به دلیل نادیده گرفته شدن ارزشهای نوروز و عدم تبلیغات مناسب متوقف شد.
وی در پاسخ به این سئوال که نگاه حمایتی مدیران در ثبت میراثهای بومی و فرهنگ ایرانی نیست گفت: نگاه حمایتی به هیچ عنوان وجود ندارد و البته جای تعجب هم نیست چرا که در فضایی نفس میکشیم که مدیران سینما و سینمای تجربی نمیتوانند خارج از قاعده تعریف شده برای خود حرکت کنند. درست به همین دلیل است که شاهد بودیم در جشنواره امسال طبق دستورالعمل وارده شده به مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، بخش عمدهای از فیلمهای حاضر در بخش مستند جشنواره فیلمهایی سیاسی و یا مستندهای دست چندم سینمای ایران بودند.
قنبری در پایان افزود: البته خیلی نباید از مسئولان و مدیران انتظار داشت که پیگیر درخشش استعدادهای جوان باشند اما خوب است حال که در آستانه سال نو هستیم سیاستگذاران فرهنگی و مدیران اجرایی نهادهای مختلف سینمایی این آزادمنشی را داشته باشند که استعدادهای جوان را به درستی بشناسند و در مسیر درست فیلمسازی هدایت کنند.
نظر شما