به گزارش خبرنگار مهر، اتفاقات زیادی در حوزه تجسمی در فروردین سال 90 نیافتاد زیرا هنوز ادرات و گالری ها در رخوت تعطیلات نوروزی بودند در همین حین خبر فروش تابلویی از محمد احصایی در دهمین حراج کریستیز با قیمت 460هزار دلار نوید سال خوبی را می داد.
کریستیز دهم
تابلوی نقاشی- خط محمد احصایی در دهمین حراج مؤسسه کریستیز که شامگاه سهشنبه 30 فروردینماه در دوبی برگزار شد به فروش 460 هزار دلاری دست یافت.
دهمین حراج هنر مدرن و معاصر مؤسسه کریستیز حاوی اخبار خوبی برای هنر ایران بود. این حراج شامگاه سه شنبه 19 آوریل (30 فروردین ماه) در برج های دوقلوی امارات برپا شد، در حالی که فروشی هشت میلیون دلاری را برای 100 اثر هنری از ایران، جهان عرب و ترکیه رقم زد.
در این حراج، تابلوی "ماهیگیری" اثر هنرمند فقید مصری - عبدالهادی الجزار با برآورد 250 تا 350 هزار دلارعرضه شده بود که 740 هزار دلار فروش رفت. همچنین جواد سلیم (هنرمند فقید عراقی) و محمد احصایی (هنرمند مطرح ایرانی) به ترتیب با ثبت رکوردهای 660 و 460 هزار دلاری، در رده هنرمندان دوم و سوم برتر کریستیز دهم قرار گرفتند و بالاترین ارقام فروش را به خود اختصاص دادند.
مجسمه جواد سلیم با نام فیگور ایستاده 80 تا 120 هزار دلار برآورد قیمت شده بود؛ ضمن آنکه برای نقاشی خط دو لتهای احصایی با عنوان "عشق" برآورد 180 تا 240 هزار دلار تعیین شده بود. چیدمان بزرگ عبدالناصر غارم - هنرمند عرب که از سوی سازمان مستقل "سرآمدان هنر پیشروی عرب" Edge of Arabia برای امور خیریه ارایه شده بود، فروش 800 هزار دلاری این بخش را ثبت کرد که به جهت تخصیص عواید حاصل از فروش این اثر به امور خیریه، به شکل جداگانه ارایه گردید و مسوولان حراج از بانیان این حرکت خیرخواهانه تقدیر کردند.
87 درصد از آثار ارایه شده در این رویداد به فروش رفت که این نکته حاکی از شرایط امن بازار هنر منطقه به رغم وقوع انقلابهای عربی است.
اما در کنار این رکوردها، فروش 338 و 230 هزار دلاری دو تابلو از فرهاد مشیری با عنوان رخداد مهم این رویداد هنری قلمداد شد. همچنین نصرالله افجهای ـ هنرمند پیشکسوت ایرانی با ثبت رقم فروش 218 هزار دلاری برای اثر خود، به عنوان یکی از 10 سنگین وزن این حراج لقب گرفت.
در میان 120 اثر حاضر در این حراج ، هنرمندان ایران با ارایه 43 اثر بیشترین میزان حضور را داشتند. این در حالی است که هنرمندان سوریه 17 اثر ارایه کرده بودند. علاوه بر این هنرمندانی از کشورهای فلسطین، عربستان صعودی،اردن ،الجزایر ترکیه ، مصر ، لبنان و ... در این بازار هنری به رقابت پرداختند.
در کنار احصایی ، مشیری و افجهای ،فروش آثار رضا درخشانی ( 122 هزار دلار) ، آیدین اغداشلو (104 هزار دلار) و کوروش شیشه گران ( 80 هزار دلار ) از دیگر اتفاقات این حراج بود.
پرویز تناولی ، مجسمهای از مجموعه "هیچ" ( 99 هزار دلار)، نصرالله افجهای ( 122 هزار دلار) و ( 218 هزار دلار)، کوروش شیشهگران، بدون عنوان (80 هزار دلار )، سالار احمدیان، "بدون عنوان" ( 16 هزار دلار)، فرهاد مشیری "کوزه" ( 104 هزار دلار) - "کوزه قرمز" ( 104 هزار دلار) اثری از مجموعه "رویای شیرین" (230 هزار دلار ) و اثری با نام N619VT 338 هزار دلار ، رضا درخشانی با اثری از مجموعه "آینه اعصار" (122 هزار دلار)، شیرین نشاط ،"زنان بدون مردان" ( 80 هزار دلار)، مسعود عربشاهی، "بدون عنوان" ( 50 هزار دلار)، سیراک ملکونیان ( 22 هزار دلار)، رامین حائری زاده ( 22 هزار دلار )، افسون ( 37هزار دلار)، بهمن جلالی ( 16 هزار دلار ) ، صادق تیرافکن ( 19 هزار دلار)، علیرضا فانی ( 10 هزار دلار)، گلناز فتحی (27 هزار دلار)، حسین زنده رودی ( 37 هزار دلار ) ، سارا رهبر ( 44هزار دلار)، بابک روشنی نژاد ( 27 هزار دلار )،عادل (12 هزار دلار)، بیتا وکیلی (26 هزار دلار) ، نسترن صفایی (9 هزار دلار) ، کامبیز صبری (10 هزار دلار)، نصرت مسلمیان ( 45 هزار دلار) ، طاهره صمدی تاری ( 8 هزار دلار)، داریوش قره زاده ( 23700 دلار)، مهرداد محب علی ( 21 هزار دلار)، مهدی فرهادیان ( 15 هزار دلار) و شانتیا ذاکر عاملی ( 9300 دلار).
اولین نشست خبری شاه آبادی
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین نشست رسانه ای خود در سال 90 با اشاره به وجود نگاه کلان نگر در معاونت هنری تأکید کرد باید شرایطی فراهم شود که هنرمندان بیش از گذشته و مستقل در فرآیندهای هنری حرکت کنند.
نخستین نشست رسانه ای حمید شاه آبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکشنبه 28 فروردین ماه در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد. در ابتدای این نشست شاه آبادی موضوع هنر را فراتر از آن دانست که به چند کار معین انجام شده در این حوزه اشاره کند. وی افزود: بزرگترین نقیصه معاونت هنری در زمان ورود من عدم وجود نگاه کلان نگر در حوزه هنر بود.
وی سال 89 را سال فاصله گرفتن از فعالیت های هنری توسط دولت دانست تا همه هنرمندان خود وارد عمل شوند و معاونت هنری جایگاه سیاست گذاری و حمایتی خود را داشته باشد. شاه آبادی تأکید کرد: اگر هنر بخواهد به عنوان چشم سوم مسئولان و بسترساز اقدامات بنیادی برای رسیدن به اهداف عالی نظام فعالیت کند باید شرایطی را فراهم کنیم که هنرمندان بیش از گذشته و مستقل در فرآیندهای هنری حرکت کنند و اقبال در مخاطبین هم بیش از گذشته شکل گیرد.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود به ارائه آماری از فعالیت های صورت گرفته در حوزه های مختلف آموزش، هنرهای تجسمی، تئاتر و موسیقی معاونت هنری پرداخت. وی در بخش تجسمی با اشاره به توجه ویژه به ظرفیت های موجود در گنجینه داخلی برای نمایش در سطوح بین المللی گفت: این توجه به گونه ای بود که بیش از پیش این آثار را در سطح بین المللی به نمایش گذاشتیم.
شاه آبادی توجه ویژه به نگارخانه ها و گالری ها، بخش بین الملل و اقدامات ویژه برای آثار هنری ارزان و توزیع آن ها در سبد فرهنگی روزانه خانواده از طریق تأسیس مؤسسه "نگار" را به عنوان سه محور اصلی توجهات معاونت هنری در عرصه هنرهای تجسمی ذکر کرد.
وی توجه معاونت هنری به اقتصاد هنر را نگاه و توجه ویژه معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 90 ذکر کرد و گفت: البته این هرگز به این معنا نیست که دولت از مقوله هنر حمایت نکند و هنر را خصوصی نگاه کنیم.
دو خبر از فرشچیان
ساخت فیلم داستانی زندگی فرشچیان و نیز اهدای کتاب آثار این استاد نگارگری ایران به موزه ای در استکهلم دو خبر از این استاد نگارگری ایران بود که در این ماه منتشر شد.
ثبت زندگی محمود فرشچیان،استاد نگارگر ایرانی در قالب یک فیلم داستانی با عنوان "نگار ماندگار"آغاز شد.
سیدمحسن طباطباییپور، تهیهکننده این فیلم گفت: "نگار ماندگار" اپیزودی است از مجموعهای با عنوان "شخصیتها" که در آن به زندگی مشاهیر ایرانی در اعصار مختلف و در حوزههای متنوع علمی، فرهنگی و هنری، پرداخت میشود.
این تهیه کننده گفت: بخشی از مراحل تحقیق شامل پژوهشهای میدانی و گفتگوهای مفصل با فرشچیان پیرامون دورههای مختلف زندگی ایشان و بخش دیگر بررسی کتابهایی بود که درباره نگارگری ایرانی منتشر شده است..
همچنین خبر آمد که رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سوئد مجموعه آلبوم آثار منتخب محمود فرشچیان را به کتابخانه مرکزی استکهلم اهدا کرد.
بهمن معظمی وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با حضور در کتابخانه مرکزی استکهلم مجموعه آلبوم منتخب یونسکو از آثار فرشچیان را به این کتابخانه اهدا کرد.
این برنامه که با هماهنگیهای قبلی و اعلام عمومی از سوی کتابخانه و دعوت از علاقمندان صورت گرفته بود، با حضور اینگا لوندن رئیس کتابخانه، دیگر مسئولان کتابخانه و مدعوین در بخش کتابهای فارسی این کتابخانه برگزار شد.
انتشارات تجسمی
کتابی با عنوان "نقطه عطف هنرمندان، هنر ایرانی در دوران قاجار" توسط موزه صنعتی مجارستان و با همکاری فرهنگستان هنر منتشر شد.
نقطه عطف هنرمندان، هنر ایرانی در دوران قاجار عنوان کتابی است که به تازگی موزه صنعتی مجارستان (ferenc hopp) با همکاری فرهنگستان هنر منتشر کرده و در بخش نخست آن، از همکاری فرهنگستان هنر تقدیر و تشکر کرده است.
فرهنگستان هنر در سال 1388 به موزه صنعتی مجارستان پیشنهاد داد تا نمایشگاهی از آثار هنری ایران که در گنجینه این موزه وجود داشت، برگزار کند تا آثار فاخر هنرهای ایرانی به تمامی دنیا خصوصا مردم مجارستان معرفی شود.
کتاب "نقطعه عطف هنرمندان، هنر ایرانی در دوران قاجار" حاصل برگزاری این نمایشگاه در مجارستان بود که توسط همین موزه چاپ و منتشر شده است. این کتاب درباره هنرهای ایرانی از سال 1796 تا 1925 با همان هنرهای ایرانی دوران قاجار است. بررسی آثار به نمایش درآمده در این موزه نشان داده که برخی از این آثار نمونهای در دنیا حتی در ایران ندارند.
این کتاب دو بخش دارد. بخش نخست کتاب شامل 18 مقاله از استادان برجسته شرق شناس و متخصصان هنر اسلامی است که فرهنگستان در بخش پژوهش و مقالات مشارکت کرده است. بخش دوم کتاب آلبومی از تصاویر آثار موجود در این موزه است. این آثار شامل نسخ خطی، نقاشی روی ظروف، جلد کتابها، نقاشیهای رنگ و روغن، قلمدانها ، سلاح و تجهیزات جنگی، آثار برنجی و مسی، فرش، منسوجات، پارچههای زربافت، جواهرات و مهرهای پادشاهان و ... است.
مقدمه این کتاب به قلم پروفسور گیزا فهرواری، یکی از شرق شناسان بزرگ و متخصص ارشد تاریخ هنر ایرانی و اسلامی است که با 11 زبان زنده دنیا آشنایی دارد و مقالات زیادی درباره هنرهای شرقی به خصوص هنرهای ایرانی از او به چاپ رسیده است.
برنامه گالری ها
موزه امام علی
نمایشگاه منتخب آثار دومین دوسالانه تذهیب های قرآنی در هشت بخش تذهیب، تشعیر، گل و مرغ، گرایشهای نوین، تذهیبهای قرآنی با تکیه بر سنتها، طراحی کاشی، مقالات پژوهشی و بخش جنبی در موزه هنر امام علی (ع) برگزار شد.
در مجموع 158 اثر در هشت بخش شامل تذهیب، تشعیر، گل و مرغ، گرایشهای نوین، تذهیبهای قرآنی با تکیه بر سنتها، طراحی کاشی، مقالات پژوهشی و بخش جنبی پس از داوری به نمایشگاه راه یافت و آثار منتخب این دوسالانه در موزه هنر امام علی (ع) به نمایش در آمد.
نگارخانه گلستان
نمایشگاه نقاشیهای یک هنرمند ایرانی که سالها مقیم کشورهای دیگر بوده است، در نگارخانه گلستان برگزار شد.
شهرزاد غفاری نقاش پس از سالها اقامت در فرانسه، مالزی و کانادا به ایران بازگشته است و نخستین نمایشگاه انفرادی خود رادر نگارخانه گلستان برپا کرد.
شهرزاد غفاری نقاش پس از سالها اقامت در فرانسه، مالزی و کانادا به ایران بازگشته است و نخستین نمایشگاه انفرادی خود رادر نگارخانه گلستان برپا کرد.
نقاشیهای غفاری که با موضوع عرفانی خریداران بسیاری خارج از کشور داشته است، با الهام از اشعار مولانا و عرفان شرقی خلق می شوند و در پهنهای انتزاعی از بارمعنایی و رقص کلمات در بوم هایش بهره مند می شود.
نگارخانه محسن
اجرای یک روزه " من یک سرباز هستم" در قالب هنر جدید در نگارخانه محسن برگزار شد.
اجرای "من یک سرباز هستم" کاری از محمود مکتبی روز سهشنبه،30 فروردین در نگارخانه محسن برگزار شد.
مکتبی درباره این اجرا گفت: اجرای "من یک سرباز هستم" به مانند اجراهای پیشین با رویکرد و معنایی سیاسی - اجتماعی کار خواهد شد که البته به هیچ عنوان با نگاهی مرزبندی شده و داخلی نبوده و سعی من بر این بوده است تا چیزی متفاوت از آن نگاه همیشگی و روزمره به یک سرباز را برای مخاطبان خود داشته باشم. سرباز من نماد دل کندن از همهچیز و نماد رفتن است، سربازی بدون ملیت و بی هویتتر از آنچه که چیزی برای او باقی مانده باشد.
نگارخانه آریا
نمایشگاه نقاشی سهیلا نمازعلیزاده از 19 فروردین در نگارخانه آریا افتتاح شد. عواید فروش این نمایشگاه به موسسه خیریه شهید ترکمانی (مرکز نگهداری دختران بیسرپرست زیر 16 سال) تعلق گرفت.
گالری سیحون
مهمترین اتفاق فروردین 90 در حوزه گالری ها اتفاقاتی بود که برای گالری سیحون افتاد. در ابتدا در مراسم سالگرد معصومه سیحون؛ مدیر فقید این گالری، کامبیز درمبخش، جمشید بایرامی، ناصر پلنگی و آیدین آغداشلو نمایشگاه برگزار کردند. این هنرمندان و جمعی از هنرمندان دیگر در اولین سالگرد درگذشت معصومه سیحون نمایشگاهی با موضوع این بانوی نگارخانهدار برگزار میکنند.
خانه هنرمندان
نمایشگاه عکسهای برتر سال آژانس عکس خبری ایران، دوربین. نت از شنبه 20 فروردین در خانه هنرمندان ایران به معرض دید عموم گذاشته شد.
فراخوان این نمایشگاه که سومین سال خود را پشت سر گذاشت، اسفند سال 1389 منتشر و پس از پایان مهلت ارسال، داوری عکسها آغاز شد. ۵۱۶ عکاس با بیش از هزار قطعه عکس در این فراخوان شرکت کرده بودند که از این تعداد 340 عکس از 281 عکاس به بخش نمایشگاه راه یافت.
این عکسها از 26 فروردین همزمان با پایان نمایشگاه در خانه هنرمندان در نمایشگاه مجازی آژانس عکس خبری ایران قابل مشاهده بود.
نگارخانه شیرین
نمایشگاه دو نقاش گرجستانی از دو نسل مختلف هنرمندان این کشور در نگارخانه شیرین برگزار شد.
جمعه 19 فروردین نمایشگاه نقاشیهای دوایت گاگو شیدزه و گیورگی گاگو شیدزه، هنرمندان گرجستانی در نگارخانه شیرین آغاز به کار کرد.
داویت گاگو شیدزه، 51 ساله در زمره هنرمندان صاحب سبک و باسابقه گرجی محسوب میشود که پیش از این ده نمایشگاه انفرادی در کشورهای مختلفی نظیر فرانسه، آلمان، ... داشته و در 21 نمایشگاه گروهی آثارش را ارائه داده است.
گیورگی گاگو شیدزه، 28 ساله نیز در پرونده هنریاش دو نمایشگاه انفرادی در تفلیس، چهار نمایشگاه گروهی و کسب جایزه بهترین نقاشی سال 2005 بانک گرجستان بوده است.
گوشه و کنار اخبار
فاز دوم نقشی دیواری لاله اسکندری با مساحتی برابر 350 مترمربع در قسمت جنوب به شمال بزرگراه مدرس زیرگذر رسالت رونمایی شد.
بخش دوم نقاشی دیواری لاله اسکندری در قسمت جنوب به شمال بزرگراه مدرس زیرگذر رسالت با حضور هنرمندانی همچون امین تارخ و مسئولان شهری همچون شهردار منطقه شش رونمایی شد.
اسکندری که یکی دیگر از آثارش در بزگراه شهید همت هم نصب شده است، در مورد ویژگیهای این اثر گفت: این کار در تکمیل فاز اول نقاشی است که در قسمت غربی بزرگراه نصب شده بود و فضای آن مانند همه کارهای دیگر من از المانهای ایرانی شامل نگارگری، معرق کاشی و کاشی شکسته تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه ساخت اثر در کارگاه یک ماه و نیم به طول انجامیده و بیش از یک ماه نیز اجرای آن در محل زمان برده است، افزود: طرح دیگری هم در زمینه نقاشی دیواری در دست انجام داریم منتهی قرار شده است تا زمان نصب، اطلاعاتی در مورد آن منتشر نشود.
تالار افتخارات
پنج کارتونیست ایرانی جایزه ویژه هیئت داوران نخستین جشنواره بینالمللی کاریکاتور و تصویرسازی پاندای طلایی را کسب کردند.
نتایج اولین جشنواره بینالمللی کارتون و تصویرسازی پاندای طلایی اعلام شد. در این جشنواره از ایران هنرمندانی همچون مسعود ضیایی زردخشویی، شهرام رضایی، محمدعلی خلجی، رحیم بقال اصغری و محمد اکبری موفق به کسب جایزه ویژه هیئت داوران شدند.
همچنین آثار کارتونیستهایی چون بهمن جلالی نوکنده، محمدصالح رزم حسینی، محسن ناصری، رضا جنگی و ندا تنهایی مقدم جزء آثار منتخب اعلام شد.
سیدمسعود شجاعی طباطبایی، رئیس خانه کاریکاتور نیز همراه با جان لنت از آمریکا، لیویی وانگ و تائو زو از چین و مارلین پوهل از آلمان آثار اولین جشنواره بین المللی تصویرسازی و کارتون پاندای طلایی را داوری کردند. این مسابقه بینالمللی با موضوع "پاندا، بهترین دوست ما" و "آزاد" برگزار شد.
همچنین جواد تکجو رتبه دوم جشنواره کاریکاتور برلین را از آن خود کرد.
جواد تکجو کارتونیست ایرانی براساس اعلام نتایج دومین جشنواره بینالمللی کارتون برلین که با موضوع "دیکتاتوری و مدارا" برگزار شده بود، موفق به کسب جایزه "لیمو ترش" شد.
تکجو دردومین هفته فروردینماه امسال موفق به کسب جایزه اول یکی از بخشهای دوسالانه طنز کوبا شده بود. همچنین بهنام پورمهدی، دیگر کارتونیست ایرانی در سیزدهمین جشنواره بینالمللی پورتو کارون موفق به کسب لوح تقدیر شد.
اخبار خارجی
آثار یکی از پیشگامان عکسهای هوایی دنیا که 35 سال قبل از مناطق بیابانی و روستایی ایران گرفته شده است در نگارخانه ویلموت لندن به نمایش درآمد.
آثار یکی از پیشگامان عکسهای هوایی دنیا که 35 سال قبل از مناطق بیابانی و روستایی ایران گرفته شده است در نگارخانه ویلموت لندن به نمایش درآمد.
نگارخانه ویلموت لندن میزبان نمایشگاه عکسهای هوایی جورج گرستر از آسمان ایران شد تا پس از 35 سال روایت تصویری این هنرمند سوئیسی در معرض دید علاقمندان قرار گیرد.
جورج گرستر عکاس معروف سوئیسی در سال 1355 در سفری به ایران، زیباییهای ایران را ثبت کرد و اکنون پس از گذشت 35 سال، آنها را در نمایشگاهی با نام "بهشت گمشده: ایران از آسمان" به نمایش گذاشته است که تا 20 می (سوم خرداد) در معرض دید علاقمندان قرار دارد.
گرستر که پیشگام عکاسی هوایی است، درباره سفر حرفهای خود و چگونگی گرفتن عکسهای بینظیری از ایران دهه 1970 به روزنامه ایندینپدنت گفته است: در حالی که بر فراز ایران سفر میکردم، به این فکر بودم که مناظر فرهنگی و طبیعی سرزمین پارس با بیابانهای نمکی و باغهای بهشتیاش برای تماشا از آسمان آفریده شدهاند. آبادیهایش با قناتها و آب راههای زیرزمینیاش مثال بارز معماری بدون معمار هستند.
نظر شما