۳ فروردین ۱۳۹۱، ۱۰:۱۸

فرهنگ و ادب در خرداد 90/

لایحه حمایت از مالکیت معنوی به هیئت دولت رفت/ اعتماد آمد، 9 دی رفت

لایحه حمایت از مالکیت معنوی به هیئت دولت رفت/ اعتماد آمد، 9 دی رفت

فرستاده شدن لایحه حمایت از مالکیت معنوی به هیات دولت، انتشار مجدد روزنامه اعتماد و توقیف نشریه 9 دی از اخبار مهم حوزه فرهنگ و ادب در خردادماه سال 90 بودند.

خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: مرور اخبار خرداد ماه سال گذشته را با خبر رفتن لایحه حمایت از مالکیت معنوی به هیأت دولت آغاز می‌کنیم.

این خبر در اولین روز خرداد 90 منتشر شد: لایحه‌ «قانون جامع حقوق مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط» از سوی وزارت ارشاد به هیأت دولت ارسال شد. این لایحه اردیبهشت ماه امسال از سوی دفتر حقوقی و مالکیت معنوی معاونت حقوقی و امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تصویب نهایی به هیأت دولت رفت.

پیش‌نویس این لایحه نیز تابستان سال 89 در 180 ماده و در قالب کتابی در وبگاه دبیرخانه شورای عالی اطلاع‌رسانی عرضه شده و پس از اِعمال نظرات کارشناسی به صورت یک لایحه درآمده بود؛ در واقع این لایحه حاصل تلاش کارگروه نظام حقوقی و مالکیت فکری دبیرخانه شورای عالی اطلاع‌رسانی بود و حالا هم برای اجرا می‌بایست پس از دولت، مورد تصویب مجلس هم قرار گیرد.

زمزمه تغییرات در هیأت امنای خانه کتاب

علی‌اکبر اشعری، رئیس هیأت امنای خانه کتاب در اولین روزهای خردادماه سال گذشته در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تائید چنین خبری گفت: در حال حاضر یک سال از مهلت قانونی اعضا باقی مانده، ولی با توجه به اینکه خانه کتاب ابزار و بازوی اجرایی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد است، به نظرم باید دست آقای دری برای اجرای برنامه‌هایش باز باشد.

وی در توضیح بیشتر این مسئله تاکید کرد: من به نمایندگی از کل هیأت امنای خانه کتاب به آقای دری پیشنهاد کرده‌ام هر طور لازم می‌داند ترکیب این هیأت را بچیند. البته من نمی‌دانم آقای دری پیشنهاد مرا قبول می‌کند یا نه، ولی بعد از صحبت‌هایی که با هم داشتیم، قرار شد اعضای جدید هیأت امنا بعد از نمایشگاه کتاب تهران معرفی شوند.

رئیس هیأت امنای خانه کتاب از معرفی سه عضو جدید برای این هیأت از سوی معاون فرهنگی وزیر ارشاد خبر داد و در عین حال از اسامی آنها اظهار بی‌اطلاعی کرد. این حق طبیعی معاون فرهنگی وزیر ارشاد است که دستش در اجرای برنامه‌هایی که پیش‌بینی کرده، باز باشد؛ هر چند احکام هیأت امنای خانه کتاب باید با امضای وزیر باشد.

«جاده جنگ» به جلد هفتم رسید

حسن انوری نویسنده رمان «جاده جنگ» این رمان را در سال 90 به جلد هفتم رساند. وی در گفتگویی که روز سوم خرداد سال گذشته با خبرنگار مهر داشت، درباره آخرین وضعیت نگارش این اثر گفت: تا بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب 5 جلد از این رمان توسط انتشارات سوره مهر منتشر و عرضه شد و در حال حاضر هم جلد ششم در دست چاپ است.

این رمان بلند از روز سوم شهریور 1320 و ماجرای هجوم روس‌ها از شمال شرقی خراسان به ایران و اشغال ایران توسط متفقین آغاز می‌شود و با پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به اتمام می‌‌رسد و در کل، اتفاقاتی چون 15 خرداد، فعالیت‌ مبارزاتی گروه‌های اسلامی، تظاهرات مردمی، پیروزی انقلاب اسلامی، خرابکاری‌های گروهک‌های ضدانقلاب در کردستان و جنگ 8 ساله عراق علیه ایران نیز روایت می‌شود.

جایزه «کتاب فصل» رکورد شکست

چنین خبری روز چهارم خرداد 90 در خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت. 7543 عنوان کتاب در چرخه داوری شانزدهمین جایزه «کتاب فصل» قرار دارد که این تعداد عناوین کتاب منتشره در زمستان 89 با هیچ یک از 15 فصل قبلی قابل مقایسه نیست.

علی شجاعی صائین مدیرعامل موسسه مجری جایزه «کتاب فصل» از رکوردشکنی این دوره از جایزه در طول 16 دوره برگزاری آن خبر داد و گفت: در زمستان 89 که فصل مورد بررسی شانزدهمین جایزه «کتاب فصل» است، بیشترین تعداد عناوین کتاب در گردونه داوری قرار گرفته است. به گفته وی 7543 عنوان کتاب در این دوره از جایزه مورد بررسی قرار گرفته است که در قیاس با 5887 عنوان کتاب مورد بررسی در دوره مشابه این جایزه در سال قبل از آن (زمستان 88) عدد قابل توجهی است.

 جایزه «اونداجی» به ادموند د وال رسید

ادموند د وال با کتاب «خرگوش با چشمان کهربایی» جایزه «اونداجی» سال 2011 را از آن خود کرد. این نویسنده توانست با این کتاب که بیوگرافی از سابقه خانوادگی خود است مبلغ 10 هزار پوندی این جایزه را به دست آورد.

انجمن ادبی سلطنتی انگلستان هر سال به کتاب داستانی، غیرداستانی و یا شعری که بهترین تداعی‌ کننده «روح مکان» باشد، جایزه‌ای به نام «اونداجی» اهدا می‌کند و امسال این جایزه به خاطر کتاب «خرگوش با چشمان کهربایی» که بازگوکننده داستان خانواده‌ نویسنده است که از پاریس به وین قرن بیستم مهاجرت می‌کنند، به د وال رسید.

تغذیه احمد عزیزی بدون استفاده از دستگاه میسر شد

احمد عزیزی که از بیش از چهار سال پیش در بستر بیماری است، بهبودی نسبی خود را بازیافت و توانست از خرداد سال 90 بدون استفاده از دستگاه «ان جی» تغذیه کند. زینب عزیزی خواهر این شاعر روز 7 خرداد سال گذشته درباره وضعیت جسمی او به خبرنگار مهر گفت: دو روز پیش دستگاه «ان جی» را از بدن احمد جدا کردند و در حال حاضر می‌تواند به صورت طبیعی تغذیه کند.

وی افزود: البته تراشه گلوی احمد همچنان پابرجاست و او را اذیت می‌کند و تیم پرستاری او هم در پاره‌ای از اوقات از دستگاه «ان جی» کمک می‌گیرند، اما همین که او امروز و بعد از گذشت چند سال، می‌تواند به صورت طبیعی غذا بخورد، امیدوارکننده است.

معادل فارسی 3900 واژه بیگانه تصویب شد

به گفته کارشناس گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان، دفتر هشتم «فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان زبان و ادب پارسی» با 3900 واژه معادل شده توسط 400 کارشناس ادبی تدوین و منتشر شده است. فرهنگستان زبان هر سال مصادف با نمایشگاه کتاب در اردیبهشت‌ماه یک دفتر از این مجموعه را منتشر می‌کند که سال 90 نیز طبق روال هر ساله دفتر هشتم «فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان زبان و ادب پارسی» منتشر شد.

گروه واژه‌گزینی فرهنگستان در این دفتر برای 3900 واژه بیگانه معادل‌هایی را پیشنهاد کرده است که این واژه‌ها حاصل فعالیت بیش از 400 استاد و صاحب‌نظر در حوزه‌های مختلف زبانی، علمی و کارشناسی واحد واژه‌گزینی است.

نیکوسخن رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران باقی ماند

فعالیت علی نیکوسخن و مصطفی تینای طهرانی به عنوان رئیس و نایب رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران برای چهار سال دیگر در این اتحادیه ادامه خواهد داشت. این خبر روز 12 خرداد سال 90 در خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت. نیکوسخن در حالی با کسب بیشترین رای در انتخابات اخیر اتحادیه صنف چاپخانه‌داران بار دیگر به عنوان رئیس این اتحادیه ابقا شد که صلاحیت او در آخرین لحظات به تائید انجمن نظارت بر انتخابات اتحادیه‌های صنفی تهران رسیده بود.

عقاب زرین اسپانیا بر شانه ناشر ایرانی نشست

جایزه بین‌المللی «عقاب زرین اعتبار و کیفیت» در سال 2011 برای نخستین‌بار به انتشارات شباویز به عنوان نخستین ناشر ایرانی که موفق به دریافت این جایزه شده، تعلق ‌گرفت.

بیست و هفتمین مراسم اعطای جایزه عقاب زرین اعتبار و کیفیت، یکشنبه 17 جولای برابر با 24 تیر ماه در هتل ملیا کاستیلای مادرید اسپانیا برگزار شد که فریده خلعتبری مدیر نشر شباویز در این مراسم عقاب زرین سال 2011 را دریافت کرد.

افزایش 5 تا 10 درصدی قیمت انواع کاغذ تولیدی کارخانه چوب و کاغذ

معاون بازرگانی کارخانه چوب و کاغذ مازندران از افزایش قیمت انواع کاغذ تولیدی این کارخانه به میزان 5 تا 10 درصد خبر داد.

محسن یکتا در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این خبر گفت: این افزایش قیمت کاغذ بر اساس مصوبه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و با مجوز این سازمان بوده است. به گفته وی قیمت کاغذهای چوب و کاغذ مازندران از این پس به قرار زیر است:1- کاغذ فلوتینگ 127 گرم هر کیلوگرم 6750 ریال (با 5 درصد افزایش) 2- کاغذ تحریر 70 گرمی هر کیلوگرم 9900 ریال (با 10 درصد افزایش) 3- کاغذ روزنامه (جهت نشریات) هر کیلوگرم 7700 ریال (با 7 درصد افزایش) 4- کاغذ کرافت 70 و 80 گرمی هر کیلوگرم 10000 ریال و کاغذ کرافت 120 گرمی هر کیلوگرم 8700 ریال.

سنگری دبیر علمی جایزه کتاب سال دفاع مقدس شد

محمدرضا سنگری که در سال‌های اخیر مسئولیت دبیری علمی جایزه کتاب سال دفاع مقدس را بر عهده داشته است، بار دیگر به این سمت منصوب شد. محمدرضا سنگری روز 17 خرداد در گفتگو با خبرنگار مهر، با تائید این خبر درباره روند پانزدهمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس گفت: بخشی از کتاب‌های این دوره از نمایشگاه تهران تهیه شده و مسئولان دبیرخانه در حال گردآوری مابقی آثار هستند.

این مدرس ادبیات فارسی دانشگاه تهران در سال‌های اخیر نیز مسئولیت علمی جایزه کتاب سال دفاع مقدس را بر عهده داشته است.

اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب شدند

حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی را برای دوره‌ جدید منصوب کردند. در حکم رهبر انقلاب آمده است:

با توجه به پایان یافتن دوره‌ مسئولیت اعضای کنونی شورایعالی انقلاب فرهنگی، شخصیت‌‌های حقوقی و حقیقی زیر بعنوان اعضای اصلی برای دوره‌ جدید آن شورا و آیت الله احمد جنتی و جناب آقای دکتر حسن حبیبی بعنوان اعضای افتخاری شورایعالی انقلاب فرهنگی منصوب می‌گردند:

شخصیت‌های حقوقی: رؤسای محترم سه قوه، وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش، ورزش و امور جوانان، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، رؤسای سازمان صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها، جهاد دانشگاهی، شورای فرهنگی اجتماعی زنان، دانشگاه آزاد اسلامی و رؤسای کمیسیون‌های فرهنگی، آموزش و تحقیقات، بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی.

شخصیت‌های حقیقی، حضرات حجج اسلام و آقایان: دکتر احمد احمدی، علیرضا اعرافی، حمید پارسانیا، دکتر غلامعلی حداد عادل،  دکتر رضا داوری، حسن رحیم پور، دکتر علی شریعتمداری، علی اکبر صادقی رشاد، سیّدعلیرضا صدر حسینی، دکتر محمّدرضا عارف، محسن قمی، دکتر محمّدعلی کی نژاد، دکتر منصور کبکانیان، دکتر حسین کچوئیان، دکتر مهدی گلشنی، دکتر علی لاریجانی، محمود محمّدی عراقی، دکتر محمدرضا مخبر، دکتر صادق واعظ‌ زاده و دکتر علی اکبر ولایتی.

 امتیاز نشریه «لقمان» از فرانسوی‌ها پس گرفته شد

انجمن جدید‌التاسیس ادبیات تطبیقی امتیاز نشریه «لقمان» را که پس از درگذشت جواد حدیدی و برخلاف وصیت او به فرانسوی‌ها واگذار شده بود، پس گرفت. این خبر به طور اختصاصی روز 18 خرداد در خروجی گروه فرهنگ و ادب خبرگزاری مهر قرار گرفت.

انتشار این مجله سال 1373 و با مسئولیت زنده‌یاد جواد حدیدی آغاز شد و تا سال 1381 که او در قید حیات بود، به زبان فرانسوی در ایران و 17 کشور دنیا منتشر می‌شد. اما چند ماه پس از درگذشت حدیدی، امتیاز نشریه «لقمان» توسط یکی از اداره‌کنندگان آن با مبلغی در حدود 3000 یورو به تعدادی از استادان فرانسوی رشته ادبیات تطبیقی فروخته شد و این در حالی بود که زنده‌یاد حدیدی در وصیتنامه‌اش بر تداوم انتشار «لقمان» توسط استادان ایرانی زبان و ادبیات فارسی تاکید کرده بود.

البته این مجله در تمام 27 سال گذشته منتشر می‌شد، اما اداره‌کنندگان آن از سال 81 به بعد دیگر ایرانی نبودند و بلکه عموماً استادان فرانسوی‌زبان رشته ادبیات تطبیقی بوده‌اند.

«اعتماد» به جامعه رسانه‌ای بازگشت؛ 9 دی توقیف شد

روزنامه اعتماد که دهم اسفند 1388 به دستور هیأت نظارت بر مطبوعات توقیف موقت شده بود، انتشار خود را از روزهای پایانی خردادماه سال 90 از سرگرفت. علت توقیف «تخلف از حدود مطبوعات» و تکرار و اصرار بر تخلفات قانونی اعلام شده بود.

همچنین پس از بررسی تقاضاهای صدور مجوز نشریات در جلسه روز 23 خردادماه 90 هیأت نظارت بر مطبوعات، 52 نشریه مجوز انتشار دریافت کردند و نشریه «9 دی» توقیف و پرونده آن برای رسیدگی قضایی به دادگاه ارسال شد.

همچنین در این جلسه با تغییر صاحب امتیازی نشریات «ایران»، «ایران ورزشی»، «IRAN DAILY»، «الوفاق»، «ایران آذین»، «ایران سپید» از مؤسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران به سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، «کوثر معارف»، «راه تربیت»، «سخن تاریخ»، «پژوهه»، «سفیران نور»، «طلوع نور» به «جامعه المصطفی العالمیه»، «خوشبختی پایا» به حمید خاکباز مقدم»، «حق و حقوق» به کامیار کمیلی بیرجندی، «مهرند» به مؤسسه مطبوعاتی دختران و پسران وطن، «پیمان» به وارطان وارتانیان، «تماشا» به مؤسسه فرهنگی هنری ارتباط بران پویا موافقت شد.

خرید 900 عنوان کتاب سربی و سنگی برای کتابخانه مجلس

به گفته مدیر فراهم‌آوری منابع کتابخانه مجلس، 900 عنوان کتاب نفیس و قدیمی سربی و سنگی در خرداد ماه سال گذشته برای این کتابخانه خریداری شد. این کتاب‌ها در حوزه تاریخ، طب، فقه، تفسیر و قرآن به دو زبان فارسی و عربی به قیمت 16 میلیون تومان خریداری شدند.

نگرانی از ورشکستگی تدریجی فروشندگان کاغذ و مقوا

رئیس اتحادیه کاغذ و مقوای تهران با اشاره به قیمت‌گذاری کالاها از سوی دولت و پایبند نبودنش به نظام عرضه و تقاضا، نسبت به ورشکستگی تدریجی فروشندگان کاغذ و مقوا هشدار داد.

منصور حاجی‌آخوندیان در گفتگویی در روز 24 خردادماه سال 90 با خبرنگار مهرداشت، با اشاره به وضعیت بازار این محصول گفت: وضعیت بازار کاغذ و مقوا مثل همه بازارهای دیگر در ماه‌های اخیر دچار نوعی آشفتگی هم در عرضه و تقاضا و هم در قیمت کالاها بوده است.

وی به تاثیر نوسانات قیمت ارز در بازار پرداخت و افزود: وقتی یک فروشنده یا واردکننده کاغذ می‌خواهد جنسش را ترخیص کند، طبیعتاً این کار را باید با قیمت جدید دلار انجام دهد؛ وقتی دلار در یک روز دچار نوسانات شدید قیمت و در واقع افزایش قیمت می‌شود، بدیهی است این فروشنده هم متضرر خواهد شد.

عیسی علیزاده از خبرگزاری ایکنا رفت

عیسی علیزاده، روز 28 خرداد سال گذشته با حضور در جمع همکاران خود در خبرگزاری قرآنی (ایکنا) از تصمیم مدیریت جهاد دانشگاهی مبنی بر واگذاری سرپرستی این خبرگزاری و سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان کشور به حجت‌الاسلام تقوی خبر داد.

علیزاده، پیش از این معاون فعالیت‌های قرآنی ایکنا بود که بعد از برکناری رحیم خاکی از مدیریت سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان کشور، در یک سال گذشته به جای او سرپرست شده بود. حجت‌الاسلام والمسلمین سید مهدی تقوی، پژوهشگر دینی و قرآنی، پیش از این به عنوان کارشناس معاونت فعالیت‌های قرآنی این سازمان مشغول به فعالیت بود.

صدور مجوز 70 نشریه/ باقری لنکرانی مجوز فصلنامه گرفت

در جلسه روز سی‌ام خرداد سال 90 هیات نظارت بر مطبوعات تقاضاهای صدور مجوز نشریات استان‌های خراسان جنوبی و شمالی، همچنین شماری از ‏نشریات تخصصی، دانشگاهی و نشریات دارای زمینه اختصاصی مورد بررسی قرار گرفت که طی ‏آن 70 نشریه مجوز انتشار دریافت کردند. در این جلسه همچنین فصلنامه «کلید سلامت» به صاحب امتیازی و ‏مدیرمسئولی «کامران باقری لنکرانی» مجوز چاپ گرفت.

دفتر مشاوره مطبوعاتی در سرای روزنامه‌نگاران دایر شد

مدیر کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی از تاسیس دفتر مشاوره مطبوعاتی در سرای روزنامه‌نگاران خبر داد و گفت: هدف از تاسیس این دفتر توسعه و ترویج تفکر مدیریتی در مطبوعات کشور است.

پدرام پاک آئین مدیر کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی در گفتگو با خبرنگار مهر گفته بود: دفتر مشاوره مطبوعاتی در سرای روزنامه‌نگاران ایران دایر شد و از این پس پذیرای مدیران مسئول مطبوعات، متاضیان پروانه انتشار نشریه و عموم مخاطبان اصحاب رسانه که مایل‌اند در خصوص تجارت موفق روزنامه‌نگاری و مدیریت مطبوعاتی کشور مشورت دریافت کنند، خواهد بود. هدف از تاسیس این دفتر توسعه و ترویج تفکر مدیریتی در مطبوعات کشور است.

کد خبر 1563056

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha