۲۱ بهمن ۱۳۸۳، ۹:۱۵

برگزيدگان جشنواره رازي در گفتگو با مهر: درخت پژوهش بدون توجه به نيازهاي موجود و مديريت صحيح ، به بار نمي نشيند

برگزيدگان جشنواره علوم پزشكي رازي كه برترين محققان كشور در كشور حوزه علوم پزشكي هستند، با تمام مشكلات موجود در جامعه به تحقيق و پژوهش در اين حوزه مي پردازند. گروه حوزه و دانشگاه خبرگزاري "مهر"، در گفت و گو با برگزيدگان جشنواره رازي به بررسي مشكلات پژوهشگران برگزيده كشور در بخش علوم پزشكي پرداخته است.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران :
حمايت هاي مادي لازم نيست، سد راه پژوهش و پژوهشگر نشويد 
تنها 20 تا 25 درصد بودجه هاي پژوهشي به دانشگاه ها تزريق مي شوند 
نقش روابط در مديريت ها از سوابق علمي محققان پررنگ تر است

دكتر محسن نراقي در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود : در مورد پژوهش هاي علوم پزشكي، ما وضعيت مطلوبي نداريم. سهمي كه پژوهش از درآمد ناخالص ملي دارد سهم بسيار ناچيزي است و در حال حاضر با آن مقداري نيز كه در برنامه چهارم توسعه به آن اختصاص يافته است بسيار فاصله داريم.

از نظر نيروي انساني در بخش پژوهش برترين اساتيد و نخبگان را داريم اما متاسفانه به دليل عدم جذب آنها در سيستم هاي دانشگاهي بسياري از اين افراد در جاهاي ديگري مورد استفاده قرار مي گيرند كه با تخصص آنها ارتباطي ندارد

دكتر محسن نراقي افزود : نكته قابل توجه ديگر اين است كه در همان عددي هم كه پيش بيني كرده ايم، نسبت به ديگر كشورها بسيار عقب تر هستيم. ضمن اين كه بودجه هايي كه براي بخش پژوهش تخصيص مي يابد قسمت اعظم آن صرف قسمت هايي غير از دانشگاه هاي كشور مي شود و تنها 20 تا 25 درصد بودجه هاي پژوهش به دانشگاه ها تزريق مي شود. بنابراين محققان در دانشگاه ها كشور با اين كمبود مواجه هستند و نمي توانند كارهاي پژوهشي را بدون دغدغه انجام دهند. از نظر نيروي انساني در بخش پژوهش برترين اساتيد و نخبگان را داريم،  اما متاسفانه به دليل عدم جذب آنها در سيستم هاي دانشگاهي بسياري از اين افراد در جاهاي ديگري مورد استفاده قرار مي گيرند كه با تخصص آنها ارتباطي ندارد.

وي تصريح كرد : تنها بودجه مسئله و مشكل ما نيست. بلكه نحوه مديريت پژوهش در كشور نيز دچار مشكلاتي است. گاهي بودجه هست اما مديريت نيست كه بتواند از اين بودجه ها در جهت مناسب استفاده كند. در مديريت ها ، بيشتر روابط نقش اصلي را بازي مي كند و كمتر به سابقه علمي محققان اهميت داده مي شود. اگر در بخش مديريت از محقق و پژوهشگران برتر كه قدرت مديريت نيز دارند استفاده شود به طور حتم نتايج بهتري در زمينه پژوهش عايد كشور خواهد شد. اما چون افرادي كه به مديريت هاي پژوهشي گماشته مي شوند از پژوهش و مشكلات آن بي خبر هستند مشكلات بخش پژوهش نه تنها حل نمي شود بلكه بر آن افزوده نيز مي شود و سبب دلسردي پژوهشگران و محققان نيز مي شود.

دكتر نراقي افزود: متاسفانه پژوهشگران كشور از طرف هيچ نيرويي در كشور مورد حمايت قرار نمي گيرند و هيچ پشتيباني براي خود احساس نمي كنند. تنها انگيزه اي كه سبب مي شود پژوهشگران كشور به پژوهش و تحقيقات بپردازند، انگيزه هاي دروني محقق و پژوهشگر است.

وي تصريح كرد: محققان كشور به دليل تعهدي كه به كشور خود دارند و احساس مسئوليتي كه در قبال جامعه دارند به تحقيق و پژوهش مي پردازند و به سربلندي كشور خود در سطح دنيا فكر مي كنند.

پژوهشگر برگزيده بخش جراحي جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي خاطر نشان ساخت : بارها مقالاتي از محققان ايراني در ژورنال هاي پزشكي آمريكا، كانادا و ساير كشورهاي پيشرفته به چاپ مي رسد كه به عنوان مرجع بسياري از تحقيقات كشورهاي توسعه يافته مورد استفاده قرار مي گيرند. انتشار مقالات يك پزشك يا محقق ايراني در معتبرترين مجلات بين المللي و نمايه هاي علمي چون ISI و مدلاين سبب شده است تا ديگر كشورها نگاهي متفاوت از قبل نسبت به جامعه علمي ايران داشته باشند. اين موفقيت ها براي محققان ايران سبب مباهات است و از اين كه مي توانند نام كشورشان را مطرح كنند افتخار مي كنند.

منظور از حمايت، حمايت مادي نيست همين كه در برابر تحقيق و پژوهش ممانعت ايجاد نكنند و سد راه محقق نشوند كافي است. بايد سيستم به نحوي باشد كه اجازه بدهد پژوهشگر به تحقيق و پژوهش خود بپردازد و امكانات تحقيق را براي وي فراهم كند

دكتر محسن نراقي كه عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران نيز مي باشد افزود : اين احساس افتخار محققان را بيش از پيش به تحقيق و پژوهش سوق مي دهد اما در داخل كشور هيچ سيستمي وجود ندارد كه محققان را حمايت كند. منظور از حمايت، حمايت مادي نيست. بايد امكانات در اختيار محقق گذاشت و براي وي ارزش قائل بود. باز هم تاكيد مي كنم منظور من از حمايت، حمايت مادي نيست همين كه در برابر تحقيق و پژوهش مانع نشود و سد راه محقق نشوند كافي است. بايد سيستم به نحوي باشد كه اجازه بدهد پژوهشگر به تحقيق و پژوهش خود بپردازد و امكانات تحقيق را براي وي فراهم كند.

پژوهشگر برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي، تصريح كرد : محققان كشور با حداقل امكانات بزرگترين تحقيقات را انجام مي دهند كه بسياري از آنها در دنيا براي اولين بار صورت مي گيرند. 

وقتي بيمارستان هاي خودگردان دانشگاه هاي علوم پزشكي خود مقروض هستند چگونه مي تواند به تحقيقات بپردزد. وقتي بيمارستاني نمي تواند حقوق عقب مانده پرسنل خود را بدهد چگونه مي تواند به تحقيقات و آموزش اهميت بدهد!! بيمارستان هاي آموزشي بايد اعتبار بودجه اي داشته باشند تا علاوه بر بخش درماني به آموزش و پژوهش نيز بپردازند

وي افزود: متاسفانه مسئله خودگراني بيمارستان هاي كشور سبب روند كند تحقيقات در اين مراكز شده است. بيمارستان هاي دانشگاه هاي علوم پزشكي بايد بر اساس درآمدهاي خود هزينه كنند و براي بخش هاي مختلف سرمايه گذاري كنند. در بيمارستاني كه حداقل امكانات جراحي و روش هاي تشخيصي و پاراكلينيك هم وجود ندارد، چگونه مي توان تحقيقات كاربردي انجام داد؟ ماده اوليه تحقيقات، سخت افزار تحقيق است تا به كمك اين سخت افزار تحقيق به كاربرد منتج شود. اما اين مشكل وجود دارد كه وسايل تحقيق و پژوهش در بيمارستان هاي دانشگاهي وجود ندارد. در صورتي كه بيمارستان هاي بخش خصوصي اين امكانات به خوبي يافت مي شود اما در اين بيمارستان ها كمترين تحقيقات انجام مي شود.


دكتر محسن نراقي حاطر نشان ساخت : وقتي بيمارستان هاي خودگردان دانشگاه هاي علوم پزشكي خود مقروض هستند چگونه مي تواند به تحقيقات بپردازند. در اين بيمارستان ها حتي وسايل قديمي آزمايشگاهي نيز در حال تخريب اند و هزينه تعمير آنها نيز وجود ندارد. وقتي بيمارستاني نمي تواند حقوق عقب مانده پرسنل خود را بدهد چگونه مي تواند به تحقيقات و آموزش اهميت بدهد!! بيمارستان هاي آموزشي بايد اعتبار بودجه اي داشته باشند تا علاوه بر بخش درماني به آموزش و پژوهش نيز بپردازند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز:
پروسه طولاني تصويب و تامين اعتبار پروژه هاي پژوهشي انگيزه ها را زايل مي كند 
خيز برداشتن به سمت بخش خصوصي و صنايع مانع خاك خوردن نتايج تحقيقات در كتابخانه ها مي شود

دكتر عليرضا چوبيه برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در گفت و گو با خبرنگار سرويس حوزه و دانشگاه "مهر"، گفت: يكي از مباحثي كه در بحث مشكلات بخش پژوهش كشور در وهله اول به ذهن مي آيد پروسه طولاني تصويب و تامين اعتبار يك پژوهش است. از زماني كه طرح تحقيقاتي نوشته مي شود تا به تصويب برسد پروسه بس طولاني بايد طي شود. ممكن است در يك زمان خاص نياز به يك پژوهش بسيار بالا باشد بنابراين محقق نيز براي انجام و اجراي چنين پروژه و تحقيقي انگيزه هاي لازم را دارد و دوست دارد با انگيزه قوي و دانش خود اين نياز را برطرف نمايد، اما پروسه تصويب طرح تحقيقاتي، داوري و تخصيص اعتبار گاهي آن قدر به طول مي انجامد كه يا آن نياز برطرف مي شود يا انگيزه ها از ميان مي رود. در واقع دانشجو، محقق و پژوهشگر دلسرد مي شود. در اين زمينه شايد دست اندركاران امر تحقيقات و پژوهش نيز مقصر نباشند ولي به هر شكل اين مشكل براي محققان و پژوهشگران وجود دارد.

ممكن است در يك زمان خاص نياز به يك پژوهش بسيار بالا باشد بنابراين محقق نيز براي انجام و اجراي چنين پروژه و تحقيقي انگيزه هاي لازم را دارد و دوست دارد با انگيزه قوي و دانش خود اين نياز را برطرف نمايد، اما پروسه تصويب طرح تحقيقاتي، داوري و تخصيص اعتبار گاهي آن قدر به طول مي انجامد كه يا آن نياز برطرف مي شود يا انگيزه ها از ميان مي رود

وي تصريح كرد: خيلي از تحقيقاتي كه در دانشگاه ها صورت مي گيرند نيازگرا نيستند و مشتري بيروني براي آنها وجود ندارد و بر اساس سفارش طراحي نمي شوند. بنابراين ضمن اينكه كاربردي نيستند منابع لازم براي اجراي اين تحقيقات نيز محدود است و خيلي از اين تحقيقات فقط وابسته به منابع دولتي هستند كه در اختيار معاونت هاي پژوهشي دانشگاه ها است و اين منابع بسيار محدودند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز تصريح كرد: در كشورهاي پيشرفته سهم تحقيقات از 2 درصد توليد ناخالص بيشتر است و با اينكه اين سهم بسيار بيشتر از سهم تحقيقات در كشور ما است ولي باز هم محققان آن كشورها اين سهم را بسيار ناچيز مي دانند و براي جبران اين كمبود اعتبار به سراغ صنايع و بخش خصوصي مي روند. خيز برداشتن به سمت بخش خصوصي و صنايع سبب مي شود نتايج تحقيقات در كتابخانه ها خاك نخورند و نتايج اين تحقيقات مستقيما مورد استفاده قرار مي گيرند. متاسفانه ما يك مقدار در اين زمينه ضعيف عمل كرده ايم و هماهنگي بين بخش هاي خصوصي، دولتي، صنعت و دانشگاه وجود ندارد. ممكن است حتي برترين پژوهش ها نيز در كشور انجام شوند و در برترين مجلات نيز به چاپ برسند اما كاربردي نباشند. در نتيجه نتايج اين تحقيقات بارز نخواهد بود.

وي كه فارغ التحصيل دكتراي حرفه اي بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران مي باشد، خاطر نشان ساخت: سيستم پژوهشي در كشور به گونه اي است كه خيلي بايد نيرو و انرژي هزينه كني تا بتواني يك پژوهش را به نتيجه برساني. من هم در تحقيق و پژوهش خودم بر اساس انگيزه و علاقه شخصي توانستم كار را به جلو هدايت كنم و نتيجه لازم را اخذ نمايم. در سيستم موجود پژوهشگر بايد هم پژوهش كند، هم براي اجراي آن خود به دنبال تامين اعتبار برود.

من در طول تحقيق هم مطالعه مي كردم، هم به دنبال طراحي پژوهش خود بودم و در كنار اين براي تهيه وسايل وقت زيادي را در خيابان ها سپري مي كردم و بعد هم بايد فاكتور را براي تامين اعتبار لازم و اخذ بودجه به حسابداري مي بردم. حالا حسابداري چه زماني پول بدهد مشخص نيست. با اينكه طرح پژوهشي من طرحي مصوب بود اما هميشه 400 يا 500 هزار تومان از حسابداري طلب داشتم. بنابراين در اينجا هم بايد مغز متفكر بود و هم به دنبال پول دويد

وي تصريح كرد: من در طول تحقيق هم مطالعه مي كردم، هم به دنبال طراحي پژوهش خود بودم و در كنار اين براي تهيه وسايل وقت زيادي را در خيابان ها سپري مي كردم و بعد هم بايد فاكتور را براي تامين اعتبار لازم و اخذ بودجه به حسابداري مي بردم. حالا حسابداري چه زماني پول بدهد مشخص نيست. با اينكه طرح پژوهشي من طرحي مصوب بود اما هميشه 400 يا 500 هزار تومان از حسابداري طلب داشتم. بنابراين در اينجا هم بايد مغز متفكر بود و هم به دنبال پول دويد. در صورتي كه در كشورهاي توسعه يافته اگر محقق وسيله اي را بخواهد فورا اين وسيله تامين مي شود.

دكتر عليرضا چوبينه خاطر نشان ساخت: بنابراين پژوهشگر ايراني وقت زيادي از خود را صرف خريد وسايل و نقد كردن فاكتور مي كند. در صورتي كه بايد به وقت خود را براي مطالعه و تحقيق بيشتر هزينه كند.

مدير دفتر ارتباط دانشگاه با صنعت دانشگاه علوم پزشكي شيراز در پاسخ به سوال خبرنگار حوزه و دانشگاه در زمينه ضعف سيستم مديريت پژوهشي كشور گفت: مديريت هم مي تواند در اين زمينه مقصر باشد اما كار پژوهشي بودجه مي خواهد. مشكلات تحقيق فقط به مديريت پژوهشي برنمي گردد، بخش هاي مختلف دانشگاه و منابع تامين اعتبارات مالي در اين مشكلات دخيل اند. بايد تمام بخش هاي مختلف دانشگاه و منابع مختلف تامين اعتبارات مالي دست به دست هم دهند تا مشكلي بر سر راه پژوهشگر وجود نداشته باشد.

تنها درصد كمي از پژوهشگران براي علاقه شخصي و ارضاي انگيزه هاي خود به پژوهش مي پردازند. بايد بحث مالي پژوهش نيز مدنظر باشد. در حال حاضر براي من كه استاديار دانشگاه علوم پزشكي هستم به ازاي هر يك ساعت پژوهش 800 تومان پرداخت مي شود. اين مقدار بسيار پاييني است و نمي تواند ايجاد انگيزه كند

اين پژوهشگر برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در ادامه يادآور شد: حق الزحمه هاي تحقيق و پژوهش بسيار پايين است. دانشجويان در زمان دفاع از پايان نامه هاي خود به دليل اينكه مي خواهند فارغ التحصيل شوند و مدرك خود را دريافت كنند به پژوهش و تحقيق راغب هستند و در اين زمينه تلاش مي كنند. اما من كه حالا استاد شده ام و ديگر انگيزه و تواني براي پژوهش و تحقيق ندارم زيرا جنبه هاي مالي پژوهش اصلا در نظر گرفته نمي شود. درست است كه علاقه شخصي و انگيزه هاي فرد مي تواند به پژوشگر كمك كند تا به تحقيق بپردازد اما اين انگيزه و علاقه در همه افراد وجود ندارد. تنها درصد كمي از پژوهشگران براي علاقه شخصي و ارضاي انگيزه هاي خود به پژوهش مي پردازند. بايد بحث مالي پژوهش نيز مدنظر باشد. در حال حاضر براي من كه استاديار دانشگاه علوم پزشكي هستم به ازاي هر يك ساعت پژوهش 800 تومان پرداخت مي شود. اين مقدار بسيار پاييني است و نمي تواند ايجاد انگيزه كند.

دكتر چوبينه افزود: اگر من به مانند بسياري از دوستان قديم خود به دنبال تحصيل نمي رفتم و به كارهاي ديگر مشغول مي شدم از زندگي اقتصادي خود عقب نمي ماندم.

وي افزود: در چنين سيستمي تنها تك ستاره ها هستند كه مي درخشند در حالي كه بايد يك اتمسفر يا جوي حاكم شود تا همه بتوانند به تحقيق و پژوهش بپردازند و به ستاره تبديل شوند.  

دكتر عليرضا چوبينه فارغ التحصيل دكتراي حرفه اي بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران با ارائه پژوهشي با عنوان ارائه مدل ارگونوميك ايستگاه كار قاليبافي با تاكيد بر وضعيت بدني مناسب بر پايه بررسي ميداني و مداخله هاي آزمايشگاهي در جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي به عنوان پژوهشگر برگزيده انتخاب شد.

عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي :
نظام پژوهشي در كشور نهادينه نشده است و تصميم گيري ها سطحي است 
تنها 20 درصد پژوهش ها بر اساس نيازهاي جامعه انجام مي شوند

دكتر ناهيد سالاركيا در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : مشكل اصلي و عمده پژوهش در كشور،  بودجه هاي تحقيقاتي است. اما اين مشكل از بابت ميزان بودجه هاي تحقيقاتي نيست بلكه مشكل اساسي در نحوه تخصيص بودجه هاي پژوهشي كشور است.

وي تصريح كرد : با توجه به اين كه توليد ناخالص ملي در كشور، مقدار بودجه پژوهشي كشور بد نيست. اما نحوه تخصيص اعتبارات پژوهشي بين پژوهشكده ها و دانشگاه هاي مختلف مناسب نيست. گاهي به پژوهشكده يا دانشگاهي بودجه بيشتري داده مي شود كه سبب مي شود آن پژوهشكده يا دانشگاه به راحتي در امر پژوهش هزينه كند و برعكس به پژوهشكده يا دانشگاهي ديگر بودجه كمتري اختصاص داده مي شود كه اين امر توانايي آن مركز را در انجام پژوهش كاهش مي دهد.

عضو هيئت علمي انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي خاطر نشان ساخت : اين توزيع نامناسب بودجه سبب مي شود كه پژوهشگران مراكزي كه از بودجه هاي پژوهشي كمتري برخوردار هستند نسبت به امر پژوهش با دلسردي و اعتماد كمتري نگاه كنند. در صورتي كه اگر اين بودجه ها بر اساس توانايي موسسات مختلف و ميزان تحقيقات آنها تعيين شود، پژوهشگران موسسات يا دانشگاه هاي كشور با اعتماد و دلگرمي بيشتري به تحقيق و پژوهش مي پردازند.

وي كه تا كنون ده مقاله در زمينه تغذيه ارائه كرده است، خاطر نشان ساخت : در زمينه پژوهش بايد بين مراكز دانشگاهي و تحقيقاتي، تمامي سازمان ها و وزارت خانه هايي كه به نحوي با پِژوهش و محصولات پژوهش در ارتباط هستند همدلي و همفكري وجود داشته باشد. به نظر من همه مسئولان كشور بايد نسبت به پژوهش حساسيت داشته باشند و از اين بخش حمايت كنند.

دكتر ناهيد سالاركيا نقش مديريت پژوهش را در نظام پژوهشي كشور بسيار مهم خواند و افزود : از بعد انساني مديريت، پژوهش هنوز در كشور نياز به كار كارشناسي دارد. متاسفانه به طور كلي در كشور ما نظام پژوهشي نهادينه نشده است و تصميم گيري ها سطحي است. به عنوان مثال يك روز شخصي با تخصصي در زمينه اي خاص به عنوان متصدي پژوهش بر مسند مديريت مي نشيند و در طول مديريت خود فقط به علم تخصصي خود و پيشبرد آن كمك مي كند و توجه كمتري به علوم ديگر مي كند و روز ديگر با تعويض اين مدير و جايگزين كردن مديري ديگر، مدير جديد نيز بر اساس سلايق و علايق خود تصميم گيري مي كند. بنابراين هنوز آن طور كه بايد و شايد نظام پژوهشي در كشور ما جا نيفتاده است. 

نفر سوم جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در بخش علوم تغذيه ياد آور شد: انگيزه هاي شخصي محققان ايراني بيش از هر عامل ديگري در پيشبرد اهداف آنها موثر است. من هم به عنوان يك محقق در بخش علوم تغذيه به صرف انگيزه هاي شخصي و علايق علمي خود به تحقيق و پژوهش مي پردازم. انگيزه هاي شخصي آن قدر اهميت دارد كه بسياري از مشكلات جلوي روي محقق را خنثي مي كند و به محقق اميد و هدف مي بخشد. اما در صورتي كه حمايت ها و توجهات خيلي كم رنگ باشد محق كم كم انگيزه هاي خود را نيز از دست مي دهد.

دكتر ناهيد سالاركيا افزود : تحقيقات در كشور ما بر اساس نيازهاي جامعه و مطابق با مشكلات جامعه انجام نمي شوند. به طوري كه به نظر من تنها 20 درصد تحقيقات و پژوهش هاي كشور بر اساس نيازهاي جامعه و مردم انجام مي شوند. تحقيقات در گروه پزشكي و علوم پزشكي بيشتر بر اساس توصيف برنامه ها انجام مي شوند و كمتر به نيازهاي جامعه توجه مي شود. اما خوشبختانه در سال هاي اخير اولويت بندي هايي در زمينه علوم پزشكي صورت گرفته است و دانشگاه هاي علوم پزشكي براي تحقيقات خود برنامه ريزي هايي بر اساس اولويت هاي جامعه انجام داده اند هر چند كه عمل به اين برنامه ها، نياز به برنامه ريزي هاي بيشتر و جديدتري دارد.

وي از پروسه طولاني تحقيق و پژوهش در كشور انتقاد كرد و خاطر نشان ساخت: در صورتي كه طرح تحقيقاتي يك محقق از جانب سازمان يا پژوهشكده اي سفارش و پيشنهاد شود با توجه به نياز آن سازمان به نتيجه طرح و پژوهش پروسه انجام تحقيق خيلي طولاني نيست و به راحتي تحقيق به سمت نتيجه گيري حركت مي كند اما اگر طرح پژوهش توسط خود فرد و محقق ارائه شود از زمان نوشتن طرح تا تصويب طرح و دريافت هزينه ها و بودجه هاي لازم زمان بسيار طولاني صرف مي شود و زمان بسياري را از محقق سلب مي كند.

دكتر ناهيد سالاركيا با ارائه مقاله اي تحت عنوان ارزيابي اثر برنامه يدرساني در دانش آموزان مبتلا به كم كاري تيروئيد در مناطق كمبود شديد يد در جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي، به عنوان يكي از پژوهشگران برگزيده در بخش علوم تغذيه انتخاب شد.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران
شتابزدگي در افزايش توليدات پژوهشي سبب افت راندمان پژوهش مي شود 
ساماندهي پژوهش در كشور با مديريتي علمي و كارآمد ميسر مي شود

پژوهشگر برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در گفت وگو با گروه حوزه و دانشگاه "مهر" گفت: شتابزدگي و موازي كاري در افزايش توليدات پژوهشي سبب افت راندمان پژوهش مي شود.

دكتر مريم نوروزيان در گفت و گو با خبرنگار گروه حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : خوشبختانه امروزه پژوهش به عنوان امري شاخص در تمام زمينه هاي علمي در دانشگاه ها و سازمان ها مطرح شده است و همين توجه به امر پژوهش سبب شده است مسئولان بعد از سال ها متوجه كاستي هاي موجود در اين زمينه شوند و مي خواهند خيلي سريع خلاءهاي موجود را پر كنند، اما اقدامات شتابزده نتايج مناسبي را سبب نخواهند شد. 

شتابزدگي در افزايش توليدات پژوهشي باعث افت راندمان پژوهش و سطحي و غير پايه اي بودن آنها مي شود

وي تصريح كرد : شتابزدگي در افزايش توليدات پژوهشي باعث افت راندمان پژوهش و سطحي و غير پايه اي بودن آنها مي شود. البته توجه به افزايش تعداد مقالات فقط مختص كشور ما نيست و در همه كشورها به اين موضوع توجه مي شود، اما لازم است براي انجام كار پايه اي و بنيادي به كيفيت تحقيقات نيز توجه كرد و از شتابزدگي بر حذر بود.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران خاطرنشان كرد : معاينه بيماران، كارهاي درماني، فعاليت هاي آموزشي و كارهاي پژوهشي وظايف اعضاي هيئت علمي دانشگاه هاي علوم پزشكي كشور است. ضمن اين كه بسياري از اساتيد علاوه بر موارد مذكور به فعاليت هاي اجرايي نيز مي پردازند. فعاليت در چند حوزه باعث تقسيم قواي فرد مي گردد و فرد نمي تواند بازده مورد نظر را در هر شاخه بدست آورد.

وي تصريح كرد : فعاليت هاي اجرايي مانند مديريت سازمان ها يا موسسات خاص و انجام چند كار به طور موازي مانعي بر سر راه پژوهش است و باعث بنيادي نبودن پژوهش مي شود. بهتر است پزشكان در هر كدام از اين شاخه ها تقسيم شوند و به فعاليت محدود بپردازند. براي مثال اساتيدي كه فقط به امر آموزش مي پردازند و يا پزشكاني كه فقط به امر معاينه و درمان اشتغال دارند در كار خود موفق تر خواهند بود. يسياري از اساتيد معلمان برجسته اي بودند كه پژوهشگران و استادان بزرگي را پرورش دادند و ما هميشه مديون آنها خواهيم بود. اشتغال افراد به كارهاي موازي مشكل عمومي همه سازمان هاست.

دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي بايد بودجه مستقل پژوهشي داشته باشند و آن را با تدبير بين قسمت هاي مختلف تقسيم كنند. در كشور با مسئله تراكم طرح هاي پژوهشي مواجه هستيم كه عموما به صورت ناهمگون وجود دارند و اگر مديريتي كارآمد وجود نداشته نباشد، بودجه به طور صحيح توزيع نمي شود

وي به وضعيت بودجه پژوهش اشاره كرد و افزود : بايد خدا را شكر كنيم كه بودجه پژوهشي ما در سال هاي اخير نسبت به گذشته افزايش بسياري پيدا كرده، اما مشكلات مادي هنوز به طور كامل مرتفع نشده اند. بودجه ها در سطح معمولي هستند و كفاف تحقيقات بنيادي را نمي دهند. بسياري از پژوهشگران بايد هزينه هاي پژوهش را خود تقبل كنند. البته كمبود بودجه اثرات غيرمستقيمي نيز دارد. به عنوان مثال آمار بيماري هاي مختلف در كشور ما وجود ندارد و اگر آماري هم  موجود باشد ناقص و ناكارآمد است و اين به دليل كمبود بودجه هاي تحقيقاتي است. به طور كلي كشور نيازمند به مديريتي قوي در زمينه پژوهش است.

دكتر نوروزيان تصريح كرد : مشكل بوروكراسي در امر پژوهش نيز مانند سابر حوزه ها وجود دارد و به سادگي قابل رفع شدن نيست. دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي بايد بودجه مستقل پژوهشي داشته باشند و آن را با تدبير بين قسمت هاي مختلف تقسيم كنند. در اين گونه مراكز اكثرا با مسئله تراكم طرح هاي پژوهشي مواجه هستيم كه عموما به صورت ناهمگون وجود دارند و اگر مديريتي كارآمد وجود نداشته نباشد، بودجه به طور صحيح توزيع نمي شود. مديريت بايد صلاحيت نطردهي در هر حوزه را  داشته باشد . براي مثال يك متخصص مغز و اعصاب نمي تواند در مورد طرح هاي پژوهشي دندانپزشكي اظهار نظر كند. در همين راستا لازم است براي كاهش حجم بوروكراسي رايج در حوزه هاي مختلف مراكز پژوهشي جداگانه داشته باشيم ؛ مثلا مركز پژوهشي دندانپزشكي يا داروسازي.

پژوهشگر برگزيده جشنواره رازي در زمينه ارتباط بين دانشگاه و صنعت گفت : در كشور متاسفانه صنعت به دانشگاه اعتماد نمي كند. در خيلي از كشورها بخش زيادي از بودجه پژوهشي توسط شركت هاي خصوصي و صنعتي تامين مي شود، ضمن اين كه اين مراكز براي انجام فعاليتهاي پژوهشي خود به سراغ مراكز آكادميك مي روند. البته اين مسئله در كشور ما نيز كم كم در حال جا افتادن و پا گرفتن است.

وي افزود : آموزش پژوهش نيز امري مهم و جدي  تلقي شود. پژوهشگران بايد راه هاي صحيح تحقيق را بياموزند تا از تكرار خطاهاي محققين قبلي جلوگيري شود و اين خود باعث كوتاه شدن روند تحقيقات دنباله دار مي شود. از موارد ديگر آموزش پژوهش، اخلاق پژوهش است.

پژوهشگر برگزيده جشنواره رازي :
پژوهش ها به منظور انتشار در ژورنال هاي خارجي انجام مي شوند نه رفع نيازهاي جامعه 
هدف بيشتر توليد مقاله است تا توليد علم 
در ايران سهم سخت افزار از نرم افزار پژوهش بيشتر است

برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي معتقد است كه نيازسنجي پژوهشي در كشور صورت نگرفته است و به همين دليل تحقيقات اكثرا مشابه و به منظور انتشار در نشريات بين المللي انجام مي شوند و كمتر نيازهاي جامعه و مشكلات مردم در آنها در نظر گرفته مي شود.

دكتر آرش حسين نژاد شيرواني در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر"، گفت : در حال حاضر با اينكه سهم درآمد كشور از توليد ناخالص ملي افزايش يافته است اما همچنان نيروي انساني كمتر مورد توجه قرار مي گيرد.

سهمي كه به نيروي انساني در ازاي تحقيق و پژوهش بر روي هر پروژه اختصاص مي يابد حتي از 30 درصد كل بودجه پروژه نيز كمتر است. بنابراين وقتي حداقل هاي ممكن براي نيروي انساني و پژوهشگر در تحقيق و پژوهش فراهم نباشد نمي توان به تلاش نرم افزار تحقيق اميدي داشت

وي تصريح كرد : متاسفانه بيشتر به فضاهاي فيزيكي، كامپيوتر، آزمايشگاه و ... اهميت داده مي شود و كمتر سرمايه ها در اختيار نرم افزار پژوهش و تحقيق يعني انسان قرار داده مي شود. به عنوان مثال چندين سال است كه تعرفه هاي موجود براي پزشكان عمومي هيچ تغييري نكرده و ثابت باقي مانده است و اگر تغييراتي هم ديده شده بسيار جزئي بوده است.

اين پژوهشگر برگزيده جشنواره رازي خاطر نشان كرد : وقتي پروژه اي تصويب مي شود مشكلي براي ارائه تسهيلات آزمايشگاهي و تحقيقاتي ديده نمي شود اما اگر بخواهيم اين تحقيق توسط نيروي انساني و فكر و دانش به جلو هدايت شود تا نتيجه اي حاصل گردد با مشكل مواجه مي شويم. سهمي كه به نيروي انساني در ازاي تحقيق و پژوهش بر روي هر پروژه اختصاص مي يابد حتي از 30 درصد كل بودجه پروژه نيز كمتر است. بنابراين وقتي حداقل هاي ممكن براي نيروي انساني و پژوهشگر در تحقيق و پژوهش فراهم نباشد نمي توان به تلاش نرم افزار تحقيق (نيروي انساني) اميدي داشت.

در كشور كميت مقالات و پروژه ها را بالا برده ايم اما هنوز به مرحله كيفي مقالات توجه نكرده ايم. اولويت هاي پژوهشي كه در واقع كيفيت مقالات به حساب مي آيند هنوز آن طور كه بايد و شايد تعيين نشده اند

وي ياد آور شد : خوشبختانه زمان تصويب پروژه ها چندان طولاني نيست. بخصوص پروژه هايي كه مربوط به مراكز تحقيقاتي هستند با سرعت بيشتري به تصويب مي رسند ولي براي سهولت در امر پژوهش بايد بسترسازي شود. بدون بستر سازي مناسب پروژه ها با مشكلات عديده اي در طول اجرا روبرو خواهند شد.

دكتر آرش حسين نژاد شيرواني تصريح كرد : در كشور كميت مقالات و پروژه ها را بالا برده ايم اما هنوز به مرحله كيفي مقالات توجه نكرده ايم. اولويت هاي پژوهشي كه در واقع كيفيت مقالات به حساب مي آيند هنوز آن طور كه بايد و شايد تعيين نشده اند، در واقع برنامه اي براي تعيين اولويت ها توسط سازمان ها و موسسات نداريم.

وي افزود : عدم وجود اولويت هاي تحقيقاتي و پژوهشي در كشور سبب مي شود پروژه هاي زيادي به صورت موازي انجام شوند. در مجلات داخلي مقالات مشابه زيادي ديده مي شود كه 90 درصد آنها كاملا يكسان هستند.

دكتر حسين نژاد شيرواني يادآور شد : هيچ كس نظارتي بر مقالات ندارد و به همين دليل است كه بسياري از پروژه هاي مشابه در سازمان هاي مختلف به تصويب مي رسند.

اولويت هايي كه در برخي مراكز و سازمان ها نيز ايجاد شده است با نيازهاي موجود در جامعه تطابق ندارد. اين اولويت ها با اولويت هاي انتشار مقالات در ژورنال هاي خارجي مطابق است. در كشور هدف بيشتر توليد مقاله است تا توليد علم و رفع نيازهاي جامعه

وي تصريح كرد : اولويت هايي كه در برخي مراكز و سازمان ها نيز ايجاد شده است با نيازهاي موجود در جامعه تطابق ندارد. اين اولويت ها با اولويت هاي انتشار مقالات در ژورنال هاي خارجي مطابق است. در كشور هدف بيشتر توليد مقاله است تا توليد علم و رفع نيازهاي جامعه.

اين پژوهشگر برگزيده خاطر نشان كرد : متاسفانه تحقيقات در ايران تا حدودي مطابق با مد حركت مي كند. هر آنچه در آمريكا و كشورهاي اروپايي به عنوان موضوع اول تحقيقات در نظر گرفته مي شود در ايران هم همان موضوع به عنوان يك موضوع جديد و مد روز تحقيق و پژوهش در نظر گرفته مي شود. در صورتي كه بايد به نياز جامعه و رفع مشكلات مردم توجه شود. به خصوص در بخش بهداشت و درمان كه موضوع مهمي در جامعه محسوب مي شود. متاسفانه در اين زمينه نيازسنجي مناسبي صورت نگرفته است. البته كارهايي شده اما كافي نيست. تحقيقات بايد در خدمت جامعه خودمان باشد نه بر اساس خواسته هاي ژورنال هاي خارجي.

 

کد خبر 156355

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha