۴ فروردین ۱۳۹۱، ۱۰:۳۶

گزارش مهر؛

بازار گناوه؛ دبی ایران/ سواحل ماسه‌ای میزبان مسافران نوروزی

بازار گناوه؛ دبی ایران/ سواحل ماسه‌ای میزبان مسافران نوروزی

گناوه - خبرگزاری مهر: بازار بندر گناوه یکی از پر رونق‌ترین بازار‌های ایران در ایام نوروز است که همواره در ایام نوروزی پذیرای خیل عظیم مسافران نوروزی است.

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان گناوه با مساحتی حدود یک‌هزار و 837 کیلومترمربع در ساحل شمالی خلیج فارس قرار دارد. این شهرستان از شمال غربی به شهرستان دیلم، از شمال شرقی به استان فارس، از مشرق به شهرستان دشتستان، از جنوب به شهرستان بوشهر و از مغرب به خلیج فارس منتهی می شود.

شهرستان گناوه در شمال استان بوشهر واقع شده است و به علت برخورداری از سواحل ماسه‌ای بسیار زیبا از جاذبه‌های طبیعی فراوانی برخوردار است.

از گناوه قدیم نقاطی باقی مانده است که امروزه به نام های تیرسول (شن فشرده)، تل گنبد، تل گوری، تل مناره، و بالاخره تل امام زاده خوانده می‌شود. در ویرانه‌های اطراف گناوه، گوپال ( گل پخته استوانه‌ای شکل به صورت سفال زرد یا سرخ رنگ که آن را به عنوان گلوله با منجنیق بر سر دشمن می‌ریختند) فراوان به چشم می خورد.

ساکنان این شهرستان از اقوام مختلفی تشکیل شده‌اند . مهاجرینی که اغلب از دهستان لیراوی (دیلم) و روستاهای اطراف شهرستان به آن مراجعه کرده‌اند عمدتا ریشه‌های لری دارند . اعراب نیز محله مخصوص خود را داشته و همچنین از اقوام دشتی نیز عده‌ای در گناوه ساکن هستند .

گناوه میزبان حضور گسترده مسافران نوروزی

شهردار گناوه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شهرستان‌ گناوه در سال‌های اخیر یکی از پر رونق‌ترین شهرهای گردشگری جنوب کشور بوده است که مردم ایران از هر فرصتی برای سفر به این شهر استفاده می‌کنند تا از مناظر طبیعی و بازار این شهر استفاده کنند.

کاظم بیروتی ادامه داد: سعی کرده‌ایم هرساله وضعیت مناسب‌تر و مطلوب‌تری برای حضور مسافران نوروزی مهیا کنیم و افزایش حضور مردم به نسبت سال گذشته بیان‌گر موفقیت ما در دستیابی به این هدف است.

وی از راه‌اندازی ، نوسازی و بهسازی بیش از 265 چشمه ثابت و سیار سرویس بهداشتی در این شهر خبر داد و افزود: در سال جاری 50 چشمه سیار بهداشتی خریداری و در سطح شهر گناوه در اختیار مردم و مسافران قرار گرفته است.

شهردار گناوه به ایجاد 12 حمام سیار برای استفاده مسافران و گردشگران اشاره کرد و افزود: 32 سرویس بهداشتی جدید نیز در سال جاری به بهره‌برداری رسیده است.

وی به نصب علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی در سطح شهر گناوه اشاره کرد و گفت: اصلاح هندسی تقاطع‌های شهر گناوه از دیگر اقداماتی است که به منظور کنترل و روان‌یازی ترافیک شهری گناوه صورت گرفته است.

بیروتی افزود: سواحل زیبای گناوه محل مناسبی برای استفاده از دریا است و سعی کرده‌ایم امکانات خوبی را برای مسافران نوروزی در ساحل فراهم کنیم که می‌توان به نصب 90 کباب‌پز، 15 روشوئی و 30 دوش ساحلی به شکل جانوران دریایی اشاره کرد.

وی به مشکلاتی که در سال‌های گذشته از سوی موتورسیکلت‌ها در سطح شهر وجود داشت اشاره کرد و ادامه داد: دو پارکینگ مخصوص موتورسیکلت در دو نقطه پر رفت و آمد و پر ترافیک شهر ایجاد شده است.

اتوبوس گردش‌گری در گناوه

شهردار گناوه از راه‌اندازی اتوبوس توریستی در این بندر خبر داد و افزود: این اتوبوس به شکل زیبایی طراحی و رنگ‌آمیزی شده است که نقاط گردشگری، آثار باستانی و بقاع متبرکه شهر را با حضور یک راهنما در مدت یک ساعت و نیم به مسافران معرفی می‌کند و مسافران نیز یک پکیج معرفی آثار باستانی شهر را دریافت می‌کنند.

وی حضور مسافران نوروزی را چشمگیر خواند و گفت: با وجود افزایش تعداد مسافران نسبت به سال‌های گذشته، با اقداماتی که در سطح شهر انجام شده شاهد وضعیت مطلوب‌تری نسبت به سال‌های گذشته در شهر گناوه هستیم.

 دشت‌های سبز و سواحل ماسه‌ای

جاذبه های گردشگری شهرستان گناوه که در این فصل با فرشی از علفزارها و گل‌های بهاری از دامنه‌ کوه‌های زاگرس در شرق تا کرانه خلیج نیلگون فارس در غرب آراسته شده سیاحان و گردشگران را به سوی خود فرا می‌خواند.

طبیعت سحرانگیز شهرستان‌های شمالی استان بوشهر در امتداد جلگه حاصل‌خیز خوزستان همه ساله برخلاف دیگر مناطق کشور در فصل زمستان پذیرای بهار است، به طوری که هنوز نیمه دوم آخرین ماه زمستان فرا نرسیده دشتها مملو از گل‌های رنگارنگ بهاری است، درختان شکوفه داده‌اند و نخیلات که همچون کمربند سبزی بسیاری ازشهرها و روستاهای این منطقه را در بر گرفته‌اند، به‌ ثمر نشسته‌اند.

سواحل ماسه‌ای خلیج فارس در شهرستان گناوه که مملو از صدفهای دریایی است و مرغان دریایی با صداهای عجیب و غریب خود برای یافتن طعمه‌ای در آن جولان می‌دهند، جاذبه دیگری از طبیعت زیبای این منطقه است.

قایق‌های کوچک صیادی که درامتداد ساحل سینه امواج را می‌شکافند تا تورهای ماهیگیری خود را در صیدگاه‌ها بگسترانند و یا گرگورها را از اعماق دریا بیرون بکشند، هر گردشگری را برای ساعتی در ساحل محسور خود می‌کند.

بازارهای تجاری بندر گناوه و ریگ نیز که مملو از کالاهای خارجی با قیمت‌های ارزان و مناسب است جاذبه دیگری برای گردشگرانی است که روزهای تعطیل خود بویژه در ایام نوروز به این منطقه از سرزمین پهناور ایران سفر می‌کنند.

در چند سال اخیر به علت رشد شتابان تجارت و عرضه ارزان اجناس خارجی در سایت‌های تجاری بندر گناوه، بیشترین آمار گردشگران کشور را این بنادر به خود اختصاص داده‌اند و میزان درآمد حاصل از گردشگری در این مناطق نیز به چندین برابر نسبت به گذشته رسیده است.

نقاط گردشگری گناوه

وجود آثار واماکن تاریخی ومذهبی که با سبک اصیل ایرانی وباقدمتی دیرینه در این مناطق بجا مانده و کارگاههای صنایع دستی نظیر لنج‌سازی ، گرگوربافی و گبه‌بافی از دیگر جاذبه‌های این مناطق شمالی استان بوشهر است.

پهلوگیری شناورهای تجاری و ماهیگیری در لنگرگاه‌ها و هیاهوی صیادان و ملوانانی که آبزیان صید شده را از انبار شناورها تخلیه می‌کنند و بارهای تجاری را در گمرک پیاده میکنند برای گردشگران توجه‌برانگیز ودیدنی است.

 

بنای مذهبی امام زاده "سلیمان بن علی" که وی را از فرزندان حضرت امام سجاد(ع) می‌دانند و بی‌بی‌مریم، تل گوری وشاه صدرالدین نیزمهمترین امکان تاریخی و مذهبی شهرستان گناوه است که در ایام نوروز پذیرای هزاران زایر و گردشگر از نقاط مختلف است.

بازدید از اماکن مذهبی و تفریحی "آقا ابوالحسن"، قدمگاه حضرت عباس و امیرالمومنین (ع) وهمچنین جنگلهای طبیعی ودست کاشت "چاهک" و "کلر وکمالی" در شهرستان گناوه از دیگر برنامه‌های گردشگرانی است که در ایام نوروز به این مناطق جنوبی کشور سفر می‌کنند.

بندرریگ ازتوابع شهرستان گناوه که شهرنشینی در آن چند قرن قدمت دارد و شخصیت بزرگی همچون "میرمهنا" از مبارزان جنوب در مقابل اشغالگران پرتغالی در آن زندگی کرده نیز اماکن تاریخی و تفریحی متعددی دارد.

جزیره‌های "مستر" و همچنین جزیره "میرمهنا" که بتازگی توسط هیات دولت به عنوان مکان گردشگری استانی اعتبار قابل توجهی به آن اختصاص یافته، همه ساله گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند.

همچنین برج "حسینیه خان" در این بندر که به عنوان میراث فرهنگی ثبت و بتازگی ترمیم شده از مکان تاریخی این بندر به شمار می‌اید.

چرخ اقتصاد گناوه بر مدار ماهی گیری، کشاورزی، دامداری و تجارت با کشورهای حوزه خلیج فارس در گردش است. تجارت و ماهی گیری که مهم‌ترین منبع درآمد اهالی این شهر را تشکیل می دهد، مهم‌ترین رشته اقتصادی بخش گناوه را به وجود آورده است.

کشاورزی به علت کمبود آب کشاورزی، منحصر به هرس و نگه داری درختان خرما و کشت دیمی گندم و جو بوده است و به زحمت تکاپوی احتیاجات محلی را تامین می کند اما خرما مانند بیش تر نواحی ساحلی خلیج فارس بازده خوبی داشته و جزواقلام صادراتی این بخش محسوب می‌شود.

دامداری نیز با بهره اندک در بعضی نقاط رایج بوده و شامل گاو و بز می گردد. گناوه هم از نظر کشاورزی و هم از نظر تجاری و عملیات بندری و ترخیص کالا و نیز از نظر توسعه صنایع کوچک دارای استعداد بسیار است.

 

بازار گناوه، دبی ایران

مجاورت شهر گناوه با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تعاملات گسترده تجار این بندر با کشورهای عربی را در پی داشته است و معاملات تجاری بین بازرگان کشورهای عربی با تجار و بازاریان گناوه، این بندر را به یکی از پر رونق‌ترین بازارهای ایران بدل کرده است.

بازارهای گسترده و تجار متعدد بند گناوه سبب شده است تا بازار این بندر توان بالایی برای تامین اجناس خارجی مورد نیاز مردم و مسافران و گردشگران را در این شهر فراهم کرده است.

هر ساله خیل عظیم مسافران نوروزی که به استان‌های جنوبی کشور سفر می‌کنند، برای خرید به بازار گناوه می‌روند تا خرید خود را انجام دهند و رهاوردی مناسب با قیمتی نازل را تهیه کنند.

اغلب اجناس موجود در بازار گناوه وارداتی هستند و این بازار به بازار اجناس خارجی معروف است. اجناس خارجی مارک‌دار و یا بی‌مارک به وفور در این بازار یافت می‌شود.

محمود‌رضا عباسی یکی از بازاریان گناوه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در سال‌های اخیر فروش بسیار خوبی در ایام نوروزی داشتیم و حتی فرصتی برای ناهار خوردن هم نداشتیم.

وی افزود: امسال به علت بالا رفتن قیمت دلار، قیمت اجناس ما نیز بالا رفته است و با وجود حضور گسترده مسافران نوروزی به دلیل بالا بودن قیمت‌ها میزان خرید کمتر شده است.

صنایع دستی شهرستان گناوه

گبه‌بافی، شاخص ترین محصول صنایع دستی استان بوشهر نوعی فرش بنام گبه است . علاوه برآن بافت انواع قالی و قالیچه در تقاط مختلف روستایی در میان عشایر ساکن در روستاها رایج می باشد .

گلیم‌بافی، یکی از بافت های داری است که دراکثر نقاط کشورمان بافت آن رایج است . روستای شنبه از توابع شهرستان دشتی و روستای سرمک از توابع شهرستان دشتی بخش جم و ریز از توابع شهرستان کنگان و بسیاری از روستاهای استان بوشهربه گلیم بافی مشغولند .

 

عبا بافی، از رشته های صنعت نساجی است که روزگاری در ایران و به ویژه در مناطق روستایی دارای گستردگی فراوانی بوده است .

حصیر بافی، یکی از قدیمی ترین صنایع دستی و شاید کهن ترین آنهاست که به عنوان منشأ نساجی شناخته می شود و در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه آن دسته از ممالکی که به مـــواد اولیه مورد نیاز این رشته دسترسی دارند مرسوم و متداول بوده است .

سفال‌گری، به دلیل اهمیت حیاتی آب در منطقه کم آب و محروم بوشهر ، ساخت وسایلی که بتواند نقشی در خنک کردن و خنک نگهداشتن آب داشته باشد از دیر باز مرسوم بوده و کارگاههای سفالگری کنگان و برازجان در جوار تهیه و تولید وسایل خنک کننده آب که در اصطلاح محلی به آن حبانه می گویند به ساخت سایر فرآورده های سفالین از قبیل کوزه آب ، کوزه قلیان ، سر قلیان ، کشک ساب و غیره مشغول بوده اند که این محصولات غالباً بدون لعاب به بازار عرضه می شده اند.

گره چینی، عبارت است از اتصال قطعات چوبی بوسیله اتصالات چوبی به نحوی که نقش گره ای در آن مشاهده شود. برای گره چینی که اغلب مشبک و همراه با شیشه (ولی چند تکه ) ساخته می شود نیاز به یک طرح گره ای است که بر اساس آن قطعات چوبی را به طول و ضخامت مورد نظر بریده و سپس بسته به جای آن از نوع اتصال مناسب آن استفاده می کنند .

 

تالاب حله

این تالاب درسال ۱۳۴۲براثر طغیان رودخانه حله بوجود آمد و از آن سال به بعد به عنوان تالاب و منطقه حفاظت شده زیر نظر محیط زیست استان بوشهرقرار گرفت تالاب حله به عنوان یکی از گنجینه‌های ارزشمند حیات وحش وپرندگان بومی و مهاجر کشور در فاصله ۱۰کیلومتری شمال شرق بوشهر قرار دارد.

وسعت منطقه حفاظت شده حله به ۴۲هزار و ۶۰۰هکتار می‌رسد که یکی از زیباترین مناظر طبیعی سواحل جنوبی کشور است. تنوع گیاهی، وجود رودخانه حله و نزدیک بودن به سواحل این تالاب را به زیستگاه و چراگاه بسیار غنی برای حیات وحش تبدیل کرده‌است.

۲۰هزار هکتار از منطقه حفاظت شده حله تالابی است و رودخانه دائمی حله منبع تامین آب این تالاب و منطقه است. درحاشیه رودخانه و تالاب حله انواع گیاهان آبزی رویش یافته وچراگاه مهمی برای جانواران و پرندگان آبزی و کنار آب چرایجاد کرده‌است.

پرنده دراج و جغدانبار دو گونه پرنده بسیار کمیاب است که درحله می‌توان سراغ آنها را گرفت. انواع پرندگان شکاری و نوعی از عقاب‌ها در منطقه حفاظت شده حله وجود دارند که کمتر در تالاب‌ها و مناطق حفاظت شده کشور به چشم می‌خورند.

کد خبر 1563556

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha