به گزارش خبرنگار مهر، از مجموع دو میلیون و 450 هزار نفر جمعیت گیلان نیز بیش از 270 هزار نفر سالمند هستند که توجه مسئولان کشور و استان بر ضرورت برنامه ریزی برای برخورداری از زندگی سالم برای این قشر عظیم بسیار حائز اهمیت است.
در حال حاضر براساس آمارهای رسمی سازمان جهانی بهداشت کل جمعیت جهان به سمت پیر شدن می رود و از اینرو این سازمان شعار روز جهانی بهداشت در سال 2012 را " زندگی سالم، طول عمر بیشتر " اعلام کرده و از مسئولان سلامت همه کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه که دارای جمعیت سالمندی بیشتری هستند خواسته است برنامه ریزی های مراقبتی و بهداشتی خود را به این اولویت بهداشتی اختصاص دهند.
برنامه ریزی برای پیشگیری از ناتوانی ها در سالمندان انجام شود
متاسفانه به دلیل عدم آگاهی از چگونگی داشتن یک زندگی سالم، از قبیل توجه به تغذیه صحیح، داشتن تحرک بدنی سالم، دوری از عادات مضر از جمله سیگار کشیدن، ضرورت انجام چکاپهای به موقع و مستمر، داشتن خواب مناسب و کافی، اختصاص زمان برای اوقات فراغت و داشتن روحیه شاد و دیگر مسائل موجب شده است بیماریهای همراه با سالمندان نیز بیشتر شود به نحوی که بیشتر سالمندان کشور به ویژه استان از بیماریهایی مانند پوکی استخوان، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی و عروقی رنج می برند.
اگر از هم اکنون برنامه ریزی برای پیشگیری از ناتوانی ها در سالمندان صورت نگیرد، در آینده با تعداد زیادی افراد سالمند ناتوان روبرو خواهیم شد که بار بیماری و هزینه های درمانی زیادی را بر بیمه ها تحمیل می کنند.
مدیرکل کل بهزیستی گیلان نرخ سالمندی در استان را 11 درصد اعلام کرد و گفت: بالاتر بودن نرخ سالمندی در گیلان از میانگین کشوری نشانه سلامت، پیشرفت در امر بهداشت و افزایش امید به زندگی است.
کیانوش کوچکی نژاد بر لزوم ایجاد شرایط مناسب برای افزایش لذت سالمندان از زندگی تاکید کرد و افزود: آموزش زندگی برای سالمندان امری ضروری است چرا که این آموزشها باعث کاهش مشکلات جسمی و حرکتی می شود و فرد سالمند کمتر آسیب می بیند.
وی همچنین به مقوله " کرامت و عزت اجتماعی " سالمندان اشاره کرد و اظهار داشت: ارتقای سلامت سالمندان تنها با مراقبت از بیماریهای آنان فراهم نخواهد شد بلکه پرداختن به تمامی ابعاد زندگی و رفتاری از مهمترین برنامه هاست.
توانمندسازی سالمندان از طریق خود مراقبتی ضرورتی اجتناب ناپذیر
مدیرکل کل بهزیستی گیلان ادامه داد: توانمندسازی سالمندان امروزه از طریق خود مراقبتی یکی از بهترین توصیه ها برای ارتقای سطح سلامتی این گروه سنی است و توجه به ابعاد روحی و روانی در کنار سایر عوامل از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
با وجود این سالمندان در فرهنگ ایرانی به عنوان ستون هر خانواده محسوب می شوند و باید تلاش کرد فرهنگ زیبای تکریم سالمند از دست نرود و به آن بیش از گذشته توجه شود.
همینطور برنامه ریزی در این عرصه باید به گونه ای باشد که افراد زمانی به سن سالمندی می رسند بتوانند زندگی همراه با آرامش و کرامت داشته باشند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این رابطه تحرک را کلیدی ترین موضوع سلامت سالمندان دانست و گفت: در هفته سلامت امسال به صورت ویژه در این زمینه برای سالمندان برنامه ریزی شده است.
حسن بهبودی افزود: برنامه ریزی برای سالمندان یک ضرورت اجتناب ناپذیر است اگر برای این قشر جامعه برنامه ریزی مناسبی صورت نگیرد در آینده با بحران مواجه خواهیم شد.
وی اظهارداشت: دین اسلام بر بهداشت و سلامت جسمی و روحی تاکید فراوان دارد بنابراین باید به بحث پیشگیری از بیماری و رعایت بهداشت فردی و تغذیه دقت بیشتری شود.
امر سلامت مربوط به یک سازمان نیست
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه ارتقای سلامت جامعه با همکاری و مشارکت سازمانهای مختلف امکانپذیر است، گفت: امر سلامت مربوط به یک سازمان نیست بلکه باید تمام افراد و سازمانها به ویژه سازمانهای ذیربط در این زمینه گام بردارند.
وی درادامه اطلاع رسانی، افزایش آگاهی و حساس کردن مسئولان سازمانها و برنامه ریزی را از اهداف اصلی موضوع سلامت سالمندان ذکر کرد و افزود: با برنامه ریزی در درازمدت و فرهنگ سازی و گسترش آن در جامعه، می توان مسائل مربوط به این دوره را به خوبی کنترل و مدیریت کرد.
بهبودی همچنین بر ضرورت ترویج ورزش همگانی تاکید کرد و یادآورشد: توسعه این ورزش، سبب ارتقای سلامت در جامعه می شود.
بدون شک سالمند قبل از هرچیز به احترام، حمایت عاطفی و معنوی اطرافیان و جامعه نیاز دارد و پیری و کثرت سن به معنای کهولت و عدم شادابی روح و جسم نیست و می توان در عین پیری، شاداب و سرزنده بود.
حال که سازمان جهانی بهداشت امسال، مقوله سلامت سالمندی را مورد توجه برنامه های بهداشتی کشورها قرار داده است، فرصتی است تا مسئولان سلامت کشور با همکاری سازمانها و دستگاههای ذیربط با ارائه آموزشهای همگانی علاوه بر ارتقای سلامت جسمانی برای ارتقای فرهنگ ارج گذاری معنوی به سالمند، برنامه ریزی های لازم را برای تحقق شعار " زندگی سالم، طول عمر بیشتر" فراهم آورند چرا که قطار زندگی همه افراد جامعه از این ایستگاه خواهد گذشت.
نظر شما