۲۰ فروردین ۱۳۹۱، ۱۵:۳۱

گزارش مهر/

نمایشگاه دائمی صنایع دستی امید بخش هنرمندان/ لزوم معرفی هنرهای سنتی

نمایشگاه دائمی صنایع دستی امید بخش هنرمندان/ لزوم معرفی هنرهای سنتی

رشت - خبرگزاری مهر: گیلان یکی از مناطق مستعد برای عرضه صنایع دستی در کشور است که ایجاد بازارچه و نمایشگاه دائمی به رونق این صنعت کمک خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، برگزاری نمایشگاه به صورت گسترده و تمام فصول سال در معرفی صنایع دستی و هنر استان به مردم کشور و حتی گردشگران خارجی بسیارموثر است.

صنایع دستى به ویژه دست ساخته های روستایى نوعى فعالیت اقتصادى است که آمیختگى شدید آن با سنتها، عادات و بینش سازندگان و همچنین تاثیر محسوس محیط جغرافیایى در این صنعت موجب تمایز آن از فرآوردههاى دیگر مى شود.

در نقاط مختلف گیلان و با توجه به فرهنگ هر منطقه صنایع دستى خاصى رواج دارد از جمله سفالگرى در املش و روستاى جیرده شفت، شال بافى که ویژه تالشها، گالشها و همچنین چوموش دوزى یا چارق دوزى که در ماسوله رایج است.

صنایع دستى؛ فعالیت اقتصادى آمیخته با سنتها

صنایع چوبى استان و دست ساخته هاى هنرمندان گیلانى بسیار مورد علاقه گردشگران است که یکى از نمونه هاى زیباى کارهاى چوبى، صندوقهاى مخصوصى به نام بولاکى است.

انواع دیگر صنایع دستی که درگیلان تولید می شود شامل خراطی و نازک کاری چوب، منبت کاری، معرق کاری، مروار بافی، سرامیک سازی، نقاشی روی کدو، نمد مالی، ابریشم بافی، جاجیم بافی، چادر شب بافی، حصیر بافى، بامبو بافى، قلاب دوزى، قالى و گلیم بافى است.

صنایع‌ دستی گیلان از دو بعد هنر و اقتصاد قابل بررسی است، بعد هنری آن در برگیرنده ارزشها و فرهنگ اصیل ایرانی - اسلامی است و یکی از راههای حفظ این فرهنگ و جلوگیری از اشاعه فرهنگ غرب و اتکا به سلایق و پویایی، اندیشه، تفکر و خلاقیت ایرانی در حفظ و احیای صنایع ‌دستی است که لازمه این امر آموزش، ترویج و گسترش در زمینه تولید و همگانی شدن مصرف کالاهای داخلی است که همین عامل می‌ تواند موجب اشتغال فراوان شود.

در بعد اقتصادی نیزضرورت، ایجاب می‌ کند که این صنعت برای ادامه فعالیت صنعتگران و تولید کنندگان سوق پیدا کند تا به جایگاه مناسبی که موجب توسعه بازار جهانی و صادرات، ارزآوری و افزایش درآمد غیرنفتی است، دست یابند و سهم و نقش اساسی در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور داشته باشند.

به باور کارشناسان و برنامه ‌ریزان اهمیت صنایع‌ دستی تنها به ‌دلیل درآمد اقتصادی نیست بلکه به لحاظ حفظ ارزشها، اصالتها و خاستگاه فرهنگی و هنری مورد توجه واقع شده است.

 ایجاد نمایشگاه دائمی تولیدات صنایع‌ دستی ضرورتی اجتناب ناپذیر 

به هر حال اختصاص مکانهای مناسب به عنوان نمایشگاه دائمی تولیدات صنایع‌ دستی و شناساندن این صنعت به مردم در استان ضرورتی اجتناب ناپذیر است که مسئولان باید برنامه ریزی ویژه در این عرصه داشته باشند.

این گونه نمایشگاهها ضمن ایجاد اشتغال پایدار، راهکارهای مناسب بازاریابی، عرضه محصولات صنایع ‌دستی، تشویق، ترغیب و تقویت بنیه مالی تلاشگران عرصه صنایع‌ دستی خواهد شد.

یک هنرمند صنایع دستی گیلان دراین باره گفت: برخی از مردم این استان با عشق وعلاقه این هنرها را نسل به نسل فرا گرفته اند و از راه درآمد آن زندگی می کنند.

علی رستمی افزود: کیفیت و تنوع، حرف اول را در دست ساخته های هنرمندان گیلانی می زند اما پولی که در ازای فروش محصولات خود می گیرند بسیار ناچیز است.

وی استقبال ضعیف مردم و نبود بازارچه و نمایشگاه دائمی صنایع دستی در این استان را مشکل اساسی در فروش محصولات دانست و اظهارداشت: درآمد تولید کنندگان صنایع دستی باید با برنامه ریزی هدفمند ارتقا یابد.

دیگر سازنده هنرهای سنتی گیلان گفت: صنایع دستی این استان قابلیت عرضه در بازارهای بین المللی را دارند و تا زمانی که بازارچه دائمی نمایش و فروش در استان فعال نشود این محصولات مطرح و تولید کنندگان آن تقویت نخواهند شد.

درآمد تولید کنندگان صنایع دستی در گیلان مکفی نیست

شکرالله علیزاده افزود: درآمد یک تولید کننده صنایع دستی در گیلان کفاف زندگی او را نمی دهد و به این دلیل تولید کنندگان استان امید به تولید بیشتر را ندارند.

معاون صنایع دستی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در این ارتباط گفت: استقبال از بازارچه نوروزی صنایع دستی کاروانسرای شاه ‌عباسی استان در ایام نوروز منجر به راه ‌اندازی بازارچه دائمی در این محل شده است.

نادر ذاکر افزود: در این کاروانسرا 30 غرفه برای عرضه تولیدات صنایع دستی وجود دارد که از این تعداد 10 غرفه در حال حاضر قابل بهره‌ برداری است.

وی هدف از برگزاری بازارچه نوروزی صنایع دستی در این کاروانسرا را آشنایی با تولیدات بومی استان عنوان کرد و اظهارداشت: با توجه به اینکه مرمت کاروانسرای شاه‌ عباسی نیمه تمام است، تا فصل تابستان 20 غرفه دیگر به صنعتگران صنایع دستی واگذار خواهد شد.

معاون صنایع دستی گیلان حمایت از هنرمندان را مهمترین هدف این معاونت دانست و گفت: هم اکنون ثبت نام متقاضیان بومی برای حضور در این غرفه ‌ها آغاز شده است.

وی یادآورشد: گلیم ‌بافی، حصیربافی، سفالگری، چموش‌ دوزی، بامبوبافی، مرواربافی، البسه محلی، چادرشب‌ بافی، نمد مالی، شال ‌بافی و عروسک‌ بافی ماسوله از مهمترین رشته‌ های بومی صنایع دستی گیلان است.

صنایع دستی بستری برای تولید و اشتغال پایدار

استاندار نیز گفت: گیلان ظرفیت بالایی در ساخت صنایع دستی دارد که باید از این بستر برای اشتغال و تولید پایدار به روش اصولی بهره گیری شود.

مهدی سعادتی ایجاد نمایشگاه دائمی فروش صنایع دستی و آثار هنری هنرمندان در استان را امری ضروری دانست و افزود: با ایجاد نمایشگاه درآمد حاصل از آن می تواند بر تقویت و تولید صنایع دستی تاثیرگذار باشد.

وی اظهار داشت: توجه به صنایع دستی علاوه بر تاثیر در اشتغالزایی، مانع بروز بسیاری‌ از آسیبهای ‌اجتماعی ‌می شود.

استاندار گیلان بسته بندی مناسب صنایع را در جذب مشتری بسیار با اهمیت دانست و یادآورشد: درگذشته صنایع دستی استان بدون هیچ گونه بسته بندی فروخته می شد که این موضوع باید مورد توجه جدی مسئولان باشد.

وی ادامه داد: بسته بندی تولیدات صنایع دستی علاوه بر ایجاد اشتغال کمک به عرضه تولیدات با برند استان نیز می کند.

بدون شک ایجاد نمایشگاههای دائمی صنایع دستی در گیلان در حمایت از تولید، کار و سرمایه ملی و همچنین در راستای معرفی صنایع دستی و هنرهای سنتی استان به مردم کشور و حتی گردشگران اقصی نقاط دنیا نقش مهمی دارند که باید در این عرصه   برنامه ریزی های کاربردی انجام شود.

کد خبر 1571237

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha