به گزارش خبرنگار مهر، منطقه چالدران به دلیل شرایط آب و هوایی به عنوان یکی از زیستگاه های اصلی گرازهای وحشی محسوب می شود ولی متاسفانه در سالهای اخیر برخی مردم این زیستگاه ها را تخریب و تصرف کرده و تبدیل به اراضی کشاورزی کرده اند.
این اقدام موجب شده گرازهای وحشی برای ادامه حیات و بقای خود و تامین غذا وارد مزارع کشاورزی شده و ضمن آسیب رساندن به این اراضی موجب ترس و وحشت اهالی منطقه شوند.
هجوم گله ای در شب و مخفی شدن گرازها در پشت نیزارها، خسارت جانی دو تن از اهالی منطقه از دیگر مسائل و مشکلاتی است که مردم این منطقه با آن دست به گریبان هستند.
نکته قابل تامل اینکه مسئولان این شهرستان اعتقاد دارند، محیط زیست در برابر این معضل زیست محیطی سکوت کرده و اقدامی انجام نمی دهد ولی در عین حال مسئولان محیط زیست می گویند مردم و مسئولان این منطقه با تخریب و تصرف زیستگاه این حیوان مقصر اصلی هستند.
فرماندار چالدران: محیط زیست باید جوابگوی اصلی خسارات گرازهای وحشی باشد
فرماندار چالدران در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون این مشکل زیست محیطی با بیان اینکه این شهرستان به دلیل شرایط آب و هوایی به عنوان یکی از زیستگاههای اصلی گرازهای وحشی محسوب می شود گفت: به دنبال این امر تعداد این حیوانات در این منطقه به وفور دیده می شود و موجب بروز مشکلات اساسی در منطقه شده است.
احمد رضا قلی پور افزود: در زمان حاضر اهالی هشت روستای شهرستان در معرض خطر اصلی حمله گراز های وحشی قرار دارند.
وی گفت: گرازها ترس روستاییان را موجب شده اند بطوری که سال گذشته موجب خسارت جانی به دو نفر در روستای سعدل شدند.
فرماندار چالدران در ادامه مزارع سیب زمینی، چغندرقند، یونجه زار و علفزار و نهالهای تازه کاشته شده را از جمله محصولات مورد حمله گراز وحشی عنوان کرد.
وی همچنین شکسته شدن و خسارت دیدن 300 نهال را در سالجاری در این روستاها از جمله این خسارتها به ساکنان روستاهای شهرستان عنوان کرد و به دلیل بالا بودن خسارات وارده اشاره کرد و گفت: هجوم گله ای در شب و مخفی شدن گرازها در پشت نیزارها موجب عدم یافتن آنها از سوی مردم می شود که به این دلیل خسارات وارده افزایش می یابد.
محیط زیست هیچ اقدامی در جهت حل مشکل گرازهای وحشی انجام نداده است
وی ادامه داد: بر این اساس حفظ و نگهداری از گرازهای وحشی بر عهده محیط زیست بوده و با گذشت چندین سال از این مشکل، این ارگان هیچ گونه اقدامی انجام نداده است.
قلی پور با بیان اینکه مجوز شکار گراز صادر شده از سوی محیط زیست به ارامنه اختصاص دارد اظهار داشت: مردم عادی نمی توانند برای مقابله با آنها دست به این اقدام بزنند و در صورت اقدام باید جریمه های هنگفتی را متحمل شوند.
وی یادآور شد: شکار یک یا دو گراز به دست ارامنه به دلیل مصرف گوشت این حیوان با توجه به تعداد زیادشان کافی نیست، باید این مجوز به افراد یا گروه خاصی نیز داده شود تا حداقل با شکار تعداد بیشتری، از جمعیت این حیوان وحشی کاسته شود.
قلی پور در خصوص برنامه های این شهرستان برای کاهش خسارات نیز گفت: در این راستا با همکاری دهیاران نگهبانان مزارع و با همکاری پلیس انتظامی گشتهای شبانه فعال شده اند تا بتوان حداقل از شمار تلفات جانی و مالی کاسته شود.
گراز ها وارد مزارع نشده اند؛ مردم زیستگاه های این حیوان را تخریب کرده اند
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در واکنش به اظهارات فرماندار چالدران گفت: متاسفانه این مشکل به دلیل تخریب و تصرف زیستگاه های این حیوان توسط برخی مردم و تبدیل آنها به زمین های کشاورزی به وجود آمده در این راستا این گرازها نیستند که به زمین های کشاورزی و روستاها حمله می کنند بلکه مردم وارد زیستگاه این حیوان شده اند.
حسن عباس نژاد با بیان اینکه برای حل این مشکل محیط زیست اعلام آمادگی می کند گفت: هیچ مشکلی از نظر صدور مجوز شکار این حیوان برای ازبین بردن جمعیت مازاد وجود ندارد.
وی ادامه داد: شکارچیان محلی این شهرستان برای گرفتن مجوز شکار به محیط زیست مراجعه کرده و مجوز شکار دریافت کنند.
صدور مجوز شکار گراز های وحشی به ارامنه
معاون محیط طبیعی محیط زیست آذربایجان غربی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کشاورزان و اهالی منطقه با بیمه کردن محصولات کشاورزی و کشیدن حصارهای محکم در زمین های خود می توانند از حمله گرازهای وحشی در امان بمانند افزود: اهالی منطقه در زیستگاه این حیوان اقدام به ایجاد زمین های کشاورزی کرده اند و باید پیش بینی بروز این مشکلات را نیز می کردند.
حمید رعنا قد در خصوص صدور مجوز شکار گرازهای وحشی اظهار داشت: محیط زیست در صورت نیاز آمادگی کامل برای مقابله با این مشکل را دارد و مجوز شکار این حیوان نیز به دلیل حرام بودن استفاده از گوشت این حیوان برای مسلمانان، تنها به ارامنه داده می شود.
وی با بیان اینکه حمله گرازهای وحشی به مردم و مزارع کشاورزی این منطقه تا حدودی بزرگنمایی است گفت: این حیوان در زیستگاه خود مشغول زندگی است و برای تامین معاش وارد زمین های کشاورزی می شود در حالی که ما انسانها وارد زیستگاه این حیوان شده ایم.
به گزارش مهر، هر چند از گراز به عنوان حیوان وحشی نام برده می شود ولی همین حیوان وحشی تا زمانی که ما انسانها وارد زیستگاه آن نشده و تخریب و تصرفی انجام نداده باشیم اقدامی در جهت ترس، خسارت مالی و جانی انسانها انجام نمی دهد.
به نظر می رسد فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به عنوان حلقه گمشده برای صیانت و حفاظت از محیط زیست و گونه های مختلف حیوانی و جانوری می تواند تا حد زیادی از بروز این مشکلات جلوگیری کند.
----------
گزارش: سکینه اسمی
نظر شما