به گزارش خبرنگار مهر، اکثر مسئولان کشوری بارها فارس را به عنوان استان معین تجارت به کشورهای حاشیه خلیج فارس معرفی کردند که در این میان شرایط و دلایل مختلف از ایجاد چنین اتفاقی به صورت کامل جلوگیری می کرد.
از جمله مباحثی که از جانب تولید کنندگان و صادر کنندگان به عنوان دلیل عدم موفقیت صادرات فارس عنوان می شد نبود هواپیمای باربری بود که بازرگانان مجبور بودند محصولات خود را از طریق کشتی به کشورهای حاشیه خلیج منتقل کنند.
نبود این زیرساخت توسعه صادراتی باعث شده بود که تمامی مشکلات بازرگانان در انتها به همین بحث ختم شود و این مورد نیز پس از دو سال قرار است در اردیبهشت ماه سال جاری برطرف شود و هواپیمای باربری در فارس فعالیت خود را آغاز کند.
اما مسئله ای که امروز مطرح است این است که تولید کنندگان ما توان تکمیل کردن ظرفیت روزانه این هواپیما را دارند یا اینکه پس از فعالیت این هواپیما در شیراز و گذشت چند هفته بهانه های دیگری مطرح می شود.
این بحث زمانی قوت می گیرد که به غیر از تعدادی معدود از بازرگانان که طی این چند سال بدون کوچکترین حاشیه ای و اعتراضی در بخشهای مربوط به فرش، میوه وتره بار و... فعالیت کرده و توانسته اند به عنوان بازگانان مطرح جهانی نیز شناخته شوند مابقی بازرگانان کارنامه های درخشانی نداشته اند.
باید توجه داشت که طی چند سال گذشته نرخ تولید دراستان فارس افزایش داشته و این وضعیت باعث شد که تولیدات استان قابل رقابت با تولیدات دیگر کشورهای رقیب نباشد و همواره بازارهای هدف محصولات صادراتی فارس از دست رفته و یا در حال دور شدن از آنان هستیم.
باید به گونه ای برنامه ریزی شود که اگر هواپیمای باربری فعالیت خود را در شیراز آغاز کرد بتوانیم بار مورد نظر را در اختیار این هواپیما قرار دهیم که تنها راه رسیدن به این هدف کسب اطلاع از بازارهای هدف و رساندن قیمت تولیدات صادراتی به اندازه رقابت با دیگر کشورها از جمله چین، هند، ترکیه و... است.
فارس با در دست داشتن بخش کشاورزی قوی به خوبی می تواند کشورهای حاشیه خلیج را پوشش دهد که البته تولیدات کشاورزی نیز بنا به نوع و طول مدت نگهداری احتیاج به سردخانه حاضر در فرودگاه و بسته بندی های مدرن دارد که در این میان سردخانه مهیاست و تنها باید به فکر طراحی و تولید بسته بندیهای مدرن بود.
نرخ تولیدات بخش کشاورزی استان نیز به دلیل اینکه مواد اولیه وارداتی ندارد و یا اینکه اگر هم باشد اندک است پس با نوسانات دلار تغییر نمی کند و کشاورزان و تولید کنندگان این بخش به راحتی می توانند بازارهای مناسبی را با در دست داشتن هواپیمای باری برای خود ایجاد کنند که البته لازمه این حرکت شناخت کامل و کافی از بازارهای هدف و دانستن سلایق مختلف خریداران است.
اما در این بین بخشهای غیر کشاورزی فارس که البته به اندازه بخش کشاورزی پیشرفت نکرده باید تلاش خود را چندین برابر کنند و تولیداتی قابل رقابت با دیگر کشورها ارایه دهند.
در این میان نداشتن برند مناسب و شناخته شده، تاثیر نرخ دلار بر مواد اولیه وارداتی و... از جمله مواردی است که می تواند بر صادرات این بخش تاثیر گذار باشد.
صادرات استان فارس در بخش غیر از کشاورزی طی چند سال گذشته با نوسانات فراوانی همراه بود که اوج این حرکت را باید در چند ماه پایانی سال گذشته عنوان کرد که البته دلیل این افزایش صادرات فارس در این مدت کوتاه نیز خرید مواد اولیه قبل از گران شدن نرخ دلار بود.
خرید مواد اولیه با دلار پایین باعث شده بود که نرخ تولیدات در استان کاهش داشته باشد و این کاهش باعث بروز توان رقابت تولیدات استان فارس با دیگر تولیدات کشورهای مختلف در بازارهای هدف بود.
اما باید توجه داشت که آیا طی چند ماه آینده که مواد اولیه با دلار نرخ بالا خریداری شده، تولید کنندگان استان فارس توان این را دارند که نرخ کالا های خود را قابل رقابت با دیگر کشور های جهان نگهدارند یا اینکه مجدد نرخ تولید در استان افزایش خواهد یافت و بازار های هدف از بین خواهد رفت.
متناسب با درخواست بازارهای هدف تولید می کنیم
اما در این میان رئیس جهاد کشاورزی استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه چندین برابر سرانه مصرف، محصولات کشاورزی در استان فارس تولید می شود، گفت: هیچگونه مشکلی برای تامین روزانه 40 تن بار هواپیمای باربری نداریم.
مهرزاد خرد تاکید کرد: بخش کشاورزی استان فارس این آمادگی را دارد که متناسب با درخواست بازارهای هدف ثبت سفارش کند.
وی تاکید کرد: هرگونه محصول با هر کیفیتی که سفارش داده شود در فارس آماده می کنیم و هیچگونه نگرانی از بابت صادرات محصولات کشاورزی فارس نداریم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس با اشاره به اینکه محصولات باغی فارس سه برابر سرانه تولید محصول در کشور است، یادآور شد: تولیدات بخش کشاورزی به حدی است که هر اندازه که لازم باشد و بازارهای هدف درخواست دهند را ارائه می کنیم به صورت مثال سالانه 40 میلیون شاخه گل رز باکیفیت بسیار بالا داریم که آماده صادرات است.
خرد ادامه داد: بازار حوزه خلیج فارس برای محصولاتی همچون میوه و سبزیجات بسیار مطلوب است و تنها باید بازرگانان استان فارس بازارهای جدید را ایجاد کنند.
وی با تاکید بر اینکه بازرگانان باید به دنبال ایجاد بازارهای دایمی باشند، گفت: تداوم در تولید این پشتوانه را برای صادر کنندگان استان ایجاد کرده که بدون نگرانی بازارهای هدف تولیدات بخش کشاورزی استان را مشخص کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به اینکه نرخ تولید در بخش کشاورزی متناسب است، یادآورشد: شاید نوسانات دلار بر تولیدات غیر کشاورزی تاثیر گذار باشد اما در بخش کشاورزی افزایش و یا کاهش نرخ دلار تاثیر چندانی ندارد و ما می توانیم تولیدات قابل رقابت با بازارهای جهان را ارائه کنیم.
برندسازی به عنوان یک اولویت در فارس توسعه یابد
اما مدیر عامل صندوق توسعه صادرات غیر نفتی استان فارس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه باید فرهنگ همکاری را در میان تولید کنندگان استان توسعه داد، گفت: ترویج فرهنگ با هم کار کردن باید به عنوان یک اصل مد نظر قرار داده شود که در این میان می توانیم مجموعه های مختلف را تحت یک برند معرف به بازارهای هدف عرضه کنیم.
محمد علی دیده روشن تاکید کرد: تمام دنیا به این نتیجه رسیده اند که باید با همکاری و هماهنگی و با استفاده از یک برند معتبر تولیدات خود را عرضه و بازارها را در دست بگیرند.
وی تصریح کرد: در استان فارس زمینه های ایجاد این همکاری وجود دارد به خصوص اینکه اولویت اول صندوق توسعه صادرات غیر نفتی فارس نیز توسعه همین همکاری ها است.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات غیر نفتی استان فارس افزود: فلسفه تشکیل صندوق توسعه صادرات غیر نفتی نیز همین بود که هفت تشکل در زیر یک چتر قرار گیرند و تمامی فعالیت های صندوق توسعه صادرات با حمایت های این هفت تشکل باشد.
دیده روشن تصریح کرد: با ایجاد یک برند می توانیم بازارهای هدف را در اختیار بگیریم و تولیدات خود را به بهترین شکل ممکن عرضه کنیم.
تمام مسئولان استان فارس از راه اندازی این هواپیمای باربری ابراز خوشحالی می کنند و حال باید دید که آیا بخش اقتصادی استان می تواند از این فرصت به عنوان یک سکوی پرش و پیشرفت صادراتی استفاده کند.
.....................................
گزارش: هادی فتحی
نظر شما