به گزارش خبرنگار مهر، از 77 سال پیش که سوت قطار در قم به صدا درآمد مسائل مربوط به راه آهن این استان در استانهای دیگر بررسی میشد تا اینکه پیگیریهای نماینده مردم قم و مسئولان استان نتیجه داد و در طلیعه سال 91 این وابستگی پایان یافت.
هر چند مستقل شدن مدیریت راه آهن قم از استان مرکزی از همان زمانی که به دستور مقام معظم رهبری قم به جمع استانهای کشور پیوست، مورد تاکید بود اما این خواسته مردمی وقتی با جدیت پیگیری شد که اواسط آبان سال گذشته وقتی علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی پس از بازدید چندین پروژه عمرانی در جلسه شورای مسکن استان شرکت کرد با مطالبه جدی مردم قم در مورد تفکیک مدیریت راه آهن از منطقه مرکزی مواجه شد که این درخواست از سوی حجتالاسلام علی بنایی نماینده قم در خانه ملت با ذکر دلایل آن اعلام شد.
ارتقای مدیریت راه آهن قم از آنجا حائز اهمیت است که راه آهن قم در شبکه سراسری 9 هزار کیلومتری، راه آهن جنوب غرب را به شمال شرق و شمال غرب را به جنوب شرق متصل میکند و در این حالت ضربدر، قم به عنوان شاهراه ارتباطی و مرکز تلاقی راههای حمل و نقل ریلی محسوب میشود و نقش ممتاز حمل و نقل ریلی بین المللی قم به عنوان مقصد بارگیری کالا کشورهای آسیای میانه، ارتقاء در ساختار مدیریتی راه آهن استان را امری اجتناب ناپذیر کرده بود.
علاوه بر این وجود 400 کیلومتر خط ریلی، 10 ایستگاه راه آهن، ثبت آمار عبور و سوار و پیاده شدن حدود 8 میلیون مسافر در ایستگاههای ریلی و بارگیری 16 میلیون تن بار توسط راه آهن استان در یک سال گذشته، تنها بخشی از ظرفیتهای کلیدی این بخش به شمار میروند که مدیریت بهینه آنها، این تفکیک مدیریتی را ایجاب میکرد.
عبور روزانه 2200 خودرو سنگین در نبود راهآهن
به گفته فرشاد زادخور سرپرست اداره کل راه آهن استان قم چنانچه راه آهن قم وجود نداشت روزانه بیش از 600 اتوبوس و هزار و 600 تریلر از محورهای مواصلاتی استان عبور میکردند.
با این حال حتی تصور اضافه شدن 2 هزار و 200 خودرو سنگین در محورهای مواصلاتی با توجه به زیرساختهای ناقص حمل و نقلی امری دشوار خواهد بود.
بر اساس بررسیهای انجام شده، روزانه 50 رام قطار مسافربری و 54 قطار باری از راهآهن قم میگذرد و نبود مدیریت واحد در این استان باعث بروز مشکلات عدیده برای شهروندان و مسافران شده بود.
بنابراین همزمان با تفکیک مدیریت راه آهن قم انتظار میرود سطح کیفی و کمی خدمات حمل و نقل ریلی در استان افزایش یابد، چراکه در سالهای اخیر شهروندان قمی از بیتدبیری مسئولان راه آهن گلایههای فراوانی دارند.
لزوم انتقال ایستگاه محمدیه
از سویی دیگر با درنظرگرفتن این مسئله که راه آهن اصلی ترین وسایل حمل و نقل عمومی محسوب میشود، ایستگاه راه آهن این کلانشهر مذهبی قم باید در خور شان مسافران و زائران باشد ولی اگر گفته شود ایستگاه محمدیه - که با فاصله نسبتا طولانی با قم ایجاد شده - از حداقل امکانات محروم است سخن بیهودهای نیست.
شهروندان قم و زائران این شهر مذهبی از نحوه خدمات رسانی این ایستگاه و دوربودن آن با شهر قم گلایههای زیادی دارند و حال که مشکل مدیریت راهآهن قم برطرف شد، به گفته استاندار قم بحث رسیدگی به مشکلات ایستگاه محمدیه از جمله موضوعات مهمی است که زمینه انتقال این مکان به پارکسوار شمالی فراهم شده و هر چه سریعتر این تصمیم باید عملیاتی شود.
یکی دیگر از مشکلات ساکنان در حریم ریل آهن قم، عبور قطارهای باری و مسافری از مرکز شهر است که تاکنون بر اثر برخورد قطار با عابرین پیاده، چندین نفر کشته شدند. نقش اداره کل راه آهن قم در این زمینه پیگیری در تسریع احداث کمربند ریلی شهر است که در صورت اجرای این پروژه، قطارهای باری از داخل شهر قم عبور نخواهند کرد.
در شرایط کنونی علاوه بر گلایههای فراوانی که از نحوه خدمات رسانی حمل و نقل ریلی در قم وجود دارد، بیشتر خدمات مورد نیاز بازرگانان و قشرهای مختلف مردم قم در اراک پیگری میشود که ارتقای مدیریت راه آهن قم موجب برطرف شدن این مشکل خواهد شد.
مشکلات مدیریت راه آهن
از سوی دیگر اداره کل راه آهن قم برای انجام ماموریتهای خود نیاز به تاسیسات ساختمانی، زیرساختهای ارتباطی، اتوماسیون اداری، ماشینهای روسازی خط، تجهیزات سنگین، نیروی انسانی ستادی و پشتیبانی و... دارد که به گفته سرپرست این اداره کل برنامهریزیها، مکاتبات و هماهنگیهای لازم برای رفع این مشکلات انجام شده است.
زادخور با بیان اینکه در حوزه عملیاتی 200 نیروی انسانی مشغول به فعالیت هستند و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد، اظهار کرد: در بخش ستادی و پشتیبانی باید 55 نیروی انسانی تامین شود که مسئولان قول دادند این مشکل را برطرف کنند.
وی گفت: به خاطر اینکه فعالیت در راه آهن جزو مشاغل تخصصی است از پرسنل راه آهن در سایر مناطق برای فعالیت در قم کمک گرفته میشود. ضمن اینکه بخشی از نیروهای عملیاتی را به حوزه ستادی و پشتیبانی منتقل میکنیم تا این مشکل برطرف شود.
به گفته زادخور راه آهن قم خیلی زودتر از راه آهن ادارات کل فارس و درود که در سال گذشته راه اندازی شده است شکل می گیرد، چون قم در شاهراه ارتباطی است و مسئولان نسبت به حل مشکلات راه آهن این استان توجه ویژهای دارند.
همان گونه که عبدالعلی صاحب محمدی مدیرعامل راه آهن کشور در مراسم افتتاح رسمی اداره کل راه آهن قم بیان کرد بعد از اینکه استان قم تشکیل شد همواره انتظار میرفت که راه آهن قم نیز مستقل شود چراکه قم شهری معنوی است و زائران زیادی به این شهر سفر میکنند بنابراین لازم است وضعیت این شهر ارتقا یابد، در نتیجه تشکیل راه آهن میتواند نقش بسزایی در بهبود وضعیت قم داشته باشد.
..............................
روحالله کریمی
نظر شما