۲۷ فروردین ۱۳۹۱، ۱۳:۳۱

گزارش مهر از لرستان/

پروژه ای که بعد از یکسال صدایش درآمد/ روایت کلنگهای غیرکارشناسی!

پروژه ای که بعد از یکسال صدایش درآمد/ روایت کلنگهای غیرکارشناسی!

خرم آباد - خبرگزاری مهر: در حالیکه یکسال از آغاز پروژه اتصال پلدختر به آزاد راه خرم آباد - پل زال می گذرد، مدیرکل محیط زیست لرستان در اظهار نظری خواستار تهیه طرح ارزیابی زیست محیطی برای این پروژه شد.

به گزارش خبرنگار مهر، پس از گذشت نزدیک به هفت ماه از وعده وزیر راه و ترابری بالاخره عملیات اجرایی اتصال شهرستان پلدختر به آزاد راه خرم آباد - پل زال در بیستم خردادماه سال 1390 آغاز شد در حالیکه طی هفته های اخیر انتشار اظهار نظر محمد حسین بازگیر در رسانه ها مبنی بر اینکه این پروژه هنوز طرح ارزیابی زیست محیطی نگرفته خبرنگاران را شگفت زده کرد.

این در حالیست که کلنگ زنی پروژه اتصال پلدختر به آزاد راه در مراسمی با حضور نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، فرماندار پلدختر، معاون مدیر کل راه و ترابری استان لرستان و جمعی از مدیران محلی و اهالی منطقه میانکوه شرقی پلدختر آغاز و در رسانه ها نیز به این موضوع پرداخته شد.

پروژه هایی که بدون ارزیابی زیست محیطی به بن بست می خورد

به دور از اینکه این پروژه در منطقه دارای چه اهمیتی است در این گزارش به این نکته می پردازیم که چرا باید مدیر کل محیط زیست استان لرستان در عین بی خبری از آغاز پروژه خواستار ارائه طرح زیست محیطی آن شود.

از طرف دیگر چرا باید اداره راه و ترابری استان لرستان بدون طرح ارزیابی زیست محیطی پروژه را آغاز کند تا اکنون پس از پیشرفت پروژه و صرف هزینه در این زمینه محیط زیست در راستای انجام رسالت قانونی خود نسبت به پیگیری این موضوع به متولیان امر هشدار دهد.

اینکه لرستان تبدیل به سرزمین کلنگهای غیرکارشناسی شده موضوعی است که بارها در رسانه های مختلف از جمله خبرگزاری مهر به آن پرداخته شده است. به طوریکه همچنان پالایشگاه پلدختر، نیروگاه و کارخانه سیمان خرم آباد در کشاکش همین کلنگهای غیرکارشناسی پس از سالها در بلاتکلیفی به سر می برند.

تاراج اعتماد مردم در کشاکش دعوای متولیان امر!

بررسی موضوع کلنگ زنی اتصال پلدختر به آزاد راه خرم آباد - پل زال ابعاد مختلفی دارد که در این گزارش به بخش هایی از آن پرداخته می شود.

از یک سو مدیر کل محیط زیست استان لرستان بعد از یکسال از طرح ارزیابی پروژه ای سخن می گوید که یکسال پیش آغاز شده و از طرف دیگر اداره کل راه و ترابری استان لرستان با حضور نماینده مردم پلدختر کلنگی را به زمین زده و پروژه ای را آغاز کرده که هنوز طرح ارزیابی زیست محیطی نگرفته است.

در این میان آنچه به آن اصلا توجهی صورت نمی گیرد باور مردم منطقه و هزینه ای است که در این مسیر به راحتی از اعتماد مردم داده می شود تا پروژه ها در گیر و دار دعوای متولیان امر در نقطه کلنگ زنی باقی بمانند.

دو سال است برای ارائه طرح زیست محیطی پروژه مکاتبه می کنیم

و اما اظهار نظر مدیرکل محیط زیست استان لرستان در نوع خود قابل تامل است به طوریکه محمد حسین بازگیر می گوید که از سال 89 در رابطه با آغاز پروژه و ضرورت تهیه طرح ارزیابی زیست محیطی هشدارهای لازم را به اداره کل راه و ترابری داده است.

وی ادامه داد: از سال 89 مکاتباتی با اداره کل راه و ترابری، استانداری و فرمانداری به طور متوالی هر دو ماه یک بار صورت گرفته و خواستار ارائه طرح ارزیابی زیست محیطی این پروژه شده ایم.

مدیر کل محیط زیست استان لرستان با تاکید بر اینکه آغاز پروژه بدون تهیه طرح ارزیابی زیست محیطی خلاف قانون بوده است، افزود: متاسفانه مطلع شدیم که پروژه آغاز شده و بخشی از آن نیز صورت گرفته است که این موضوع را محیط زیست لرستان به طور جدی پیگیری خواهد کرد.

محیط زیست: از طریق قانونی اقدام خواهیم کرد

بازگیر با تاکید بر اینکه این پروژه نیازمند طرح ارزیابی زیست محیطی است و این موضوع را بارها تکرار کرده ایم، افزود: در صورت اقدام جدی برای انجام پروژه بدون تهیه طرح ارزیابی زیست محیطی از طریق قانونی اقدام خواهیم کرد.

وی با تاکید بر اینکه طبق ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه انجام پروژه های عمرانی با تعریفی که در آئین نامه مصوب هیئت وزیران آمده نیازمند طرح ارزیابی زیست محیطی است، ادامه داد: این آئین نامه به همه دستگاهها ابلاغ شده و عدم ارائه طرح ارزیابی زیست محیطی به معنی تخلف از قانون است.

بازگیر با تاکید بر اینکه در طول دو سال اخیر بارها خواستار ارائه طرح ارزیابی زیست محیطی این پروژه شده ایم، افزود: ما نگران اجرای هیچ پروژه ای به شرط رعایت اثرات زیست محیطی نیستیم.

عدم تمکین راه و ترابری از درخواست محیط زیست

وی به سوابق مکاتبات انجام شده برای ارائه طرح ارزیابی زیست محیطی پروژه یاد شده اشاره کرد و گفت: در ابتدای سال 89 در جلسه کارگروه امور زیربنایی استان موضوع لزوم اثرات زیست محیطی این پروژه با حضور معاون عمرانی وقت و مدیر کل راه و ترابری مطرح شده است.

مدیر کل محیط زیست استان لرستان تصریح کرد: همچنین در دیماه سال 89 به صورت کتبی با اداره کل راه و ترابری برای اجرای این پروژه نامه نگاری شده است.

بازگیر به تکرار نامه نگاریها در بهمن ماه سال 89 اشاره کرد و گفت: در اسفند ماه 89 نیز این موضوع در قالب مکاتبه با استانداری یادآوری شده است.

وی به ادامه نامه نگاری در فروردین ماه سال 90، اشاره کرد و گفت: در فروردین ماه 90 نامه نگاری با سازمان محیط زیست در این خصوص و عدم تمکین مجموعه راه و ترابری صورت گرفته و موارد نیز به اطلاع نماینده مردم پلدختر و فرماندار رسیده است.

هر اتفاقی افتاده ناشی از عدم تمکین متولیان امر و قانون گریزی است

مدیرکل محیط زیست استان لرستان معتقد است که این اداره کل هر آنچه که لازم بوده انجام داده است و ادامه می دهد: در تمام مکاتبات از اداره کل راه و ترابری خواسته شده تا انجام مطالعات هیچ فعالیت اجرایی صورت نگیرد.

بازگیر ادامه داد: پس از این مکاتبات هر اتفاقی افتاده ناشی از عدم تمکین متولیان امر و قانون گریزی است.

اهمیت حذف گردنه خطرناک دهلیج

گردنه حادثه خیز دهلیج نقطه اتصال پلدختر به مناطق روستایی میانکوه شرقی و یکی از مناطق زیبا و بکر کوهستانی شهرستان پلدختر و استان لرستان است که به علت صعب العبور بودن به یکی از نقاط و محورهای حادثه خیز شهرستان پلدختر تبدیل شده است.

این گردنه با ارتفاع نسبتا بلند و راه مارپیچ و خطرناک حلقه اتصال مناطق روستایی آبسرد، قلعه نصیر، داداگلاب، خلیل اکبر و روستاههای دیگر منطقه میانکوه شرقی با شهرستان پلدختر است که سالانه شاهد حوادث رانندگی است.

وقوع حوادث رانندگی و مرگ بسیاری از مسافران و مردم در این گردنه خطرناک ضرورت اصلاح این گردنه و اتصال پلدختر به آزاد راه خرم آباد - پل زال را به عنوان یکی از مطالبات مردم شهرستان پلدختر از مسئولان روشن می سازد.

توسعه پایدار در گرو پروژه های کارشناسی است

به هر روی به دور از اینکه اتصال پلدختر به آزاد راه خرم آباد - پل زال و حذف گردنه خطرناک دهلیج یک پروژه حیاتی برای مردم منطقه و مسافران این محور محسوب می شود انتظار می رود متولیان امر با انجام مطالعات کارشناسی و زیست محیطی نسبت به اجرای پروژه اقدام کنند.

تهیه طرح ارزیابی زیست محیطی برای پروژه های عمرانی به معنی مخالفت با اجرای پروژه ها نیست بلکه مسیری قانونی برای کاهش تبعات زیست محیطی پروژه در راستای نیل به توسعه پایدار است، موضوعی که باید در نزد متولیان اهمیتی دوچندان داشته باشد وگرنه تلاش غیرکارشناسی برای رفع یک مشکل دهها مشکل دیگر به دنبال خواهد داشت.

کد خبر 1577411

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha