به گزارش خبرگزاري مهر، مهندس داوود ميرخاني خاطر نشان ساخت: پژوهشهاي سازمانها وموسسات معتبر داخلي و بين المللي نشان مي دهد محيط كسب و كار در ايران جزو بازدارنده ترين محيط ها در ميان 130 كشور جهان است و اصولا هزينه توليددر ايران بالاتر از كشورهاي صنعتي است.
وي با استناد به اين امر، مطالب مطرح شده در خصوص بالا بودن قيمت خودروهاي توليد داخل به ميزان 25- 45 درصد بيش از قيمت واقعي را رد كرد.
مهندس ميرخاني كاهش هزينه هاي توليد را اولين گام براي كاهش قيمت توليدات ذكر كرد و گفت: از نمايندگان دلسوز مجلس هفتم انتظار مي رود با شناسايي مشكلات سرمايه گذاري و توليد در ايران، معضلات ديرپا و كمرشكن محيط كسب و كار در ايران را بر طرف كنند.
وي با اظهار اين مطلب كه در ايران تسهيلات بانكي در حجم بسيار اندك در دسترس صنعتگران قرار دارد، اضافه كرد: در حالي كه در ساير كشورها حداقل 80 درصد سرمايه گذاري از طريق وام هاي بانكي با نرخ سود 2 درصد تامين مي شود، در ايران حداكثر 40 درصد سرمايه، با نرخ بهره بالاي 20 درصد به توليد كنندگان داده مي شود.
رييس انجمن خودروسازان درباره وجود ضايعات بالاي توليد در بخش هاي صنعتي و كشاورزي گفت: نخريدن دانش فني روز توليد و تداوم روش سنتي كپي كاري از سوي اكثر قريب به اتفاق صنعتگران عامل ضايعات بالاي توليد است و تنها راهكار آن نيز جذب سرمايه گذاري و مشاركت با شركت هاي خارجي است.
وي افزود: مشاركت يا سرمايه گذاري خارجي نه تنها منجر به انتقال تكنولوژي جديد توليد به صنعت كشور مي شود بلكه انتقال دانش نوين مديريت و سازماندهي را نيز در پي خواهد داشت.
ميرخاني با اشاره به اين نكته كه پس از چهل سال براي نخستين بار، قرار داد ال 90، مشاركت با يك خودروساز خارجي را ميسر ساخته اظهار داشت: با جاري شدن اين قرارداد، در آينده نزديك شاهد انتقال دانش فني توليد و مديريت به قطعه سازان ايراني خواهيم بود.
نظر شما