به گزارش خبرنگار مهر، صبح امروز دوشنبه 28 اردیبهشت خبرنگاران تعدادی از رسانههای گروهی ضمن بازدید از بخشهای مختلف سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از نزدیک با فعالیتهای این سازمان آشنا شدند.
در این برنامه مهری عطری کارشناس کتابداری و راهنمای گروههای بازدیدکننده از کتابخانه ملی ایران، توضیحات جامعی درباره بخشهای مختلف این سازمان ارائه کرد که خلاصه اطلاعات ارائه شده، به شرح زیر است:
کتابخانه ملی ایران در سال 1316 تاسیس شده و وظیفهاش حفظ و صیانت و نگهداری از میراث مکتوب کشور است. بر اساس قانون واسپاری مصوب مجلس، تمامی ناشران کشور موظفاند یک نسخه از آثار منتشره خود را به کتابخانه ملی ایران بدهند.
مقاومت کتابخانه ملی در برابر زلزله 9 ریشتری
کلنگ ساختمان جدید کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران که ترکیبی است از معماری قدیم و جدید ایرانی سال 1375 به زمین خورد. این ساختمان که در تپههای عباسآباد تهران واقع شده، اسفند 1383 در 8 طبقه افتتاح شد. این ساختمان در مقابل زلزله 9 ریشتری و حوادث غیرمترقبه دیگری از قبیل آتشسوزی کاملاً مقاوم است.
11 تالار مطالعه کتابخانه ملی ایران در 3 طبقه بنا شدهاند و نزدیک به 6 میلیون منبع را در خود جای دادهاند و از این نظر کتابخانه ملی ایران جاپگاه ششم را در جهان دارد.
همچنین 75 هزار نسخه خطی در مخازن این کتابخانه نگهداری میشوند. 33 هزار و 700 جلد از این نسخههای خطی از طریق اهدا به کتابخانه ملی ایران رسیده است.
تعطیلی تنها در 3 روز سال
کتابخانه ملی ایران چندی است به صورت شبانهروزی درآمده و از این نظر هم سومین کتابخانه ملی دنیاست که خدمات خود را به صورت 24 ساعته به مراجعانش ارائه میکند.
کتابخانه ملی ایران تنها در 3 روز سال به صورت رسمی تعطیل است؛ 21 رمضان، روز عاشورا و اول فروردین.
نگهداری از قرآن 600 میلیون تومانی در مخزن ویژه
قدیمیترین نسخه خطی موجود در این سازمان «ذکرالمعارف و عنوان المعارف» است که تاریخ کتابت آن به 1013 سال پیش (420 هجری قمری) برمیگردد. این نسخه خطی درباره زندگی پیامبر اسلام (ص) و جنگهای اوست.
«الخلاص» دومین کتاب قدیمی موجود در مخازن کتابخانه ملی ایران است که 957 سال پیش کتابت شده است. یک نسخه دیگر از این کتاب در کتابخانه ملی پاریس نگهداری میشود.
گرانبهاترین کتاب موجود در مخازن کتابخانه ملی ایران قرآنی است به خط زینالعابدین قزوینی که کتابت و خوشنویسی آن 12 سال به طول انجامیده اتس. برای تذهیب این نسخه نفیس از قرآن کریم 4 کیلو طلا و جواهر به کار رفته است. کتابخانه ملی ایران برای نگهداری از این قرآن رقمی بالغ بر 600 میلیون تومان به دارنده آن پرداخت کرده است.
خدمات رایگان کتابخانه ملی برای کودکان و نوجوانان
در بخش کودکان و نوجوانان کتابخانه ملی ایران هم 130 هزار جلد کتاب وجود دارد که بدون نیاز به عضویت قابل ارائه به مخاطبان این گروه سنی است. سال گذشته 20 جلسه شاهنامهخوانی برای کودکان و نوجوان در این بخش برگزار شده است.
کتابخانه ملی ایران دارای 3 سالن همایش است که گنجایش دو سالن کوچک آن 80 و 120 نفر است. سالن یوسف شریعتزاده رضوی (نام یکی از معماران ساختمان کتابخانه ملی ایران) بزرگترین تالار همایش این سازمان است و 500 نفر گنجایش دارد.
تحویل کتاب به مخاطب با دستگاه «کتاببر» 2700 متری
در بخش ایرانشناسی و اسلامشناسی کتابخانه ملی ایران 60 هزار جلد کتاب در موضوعات مورد اشاره نگهداری میشود. با توجه به وسعت تالارهای مطالعه این بخش، کتابهای که درخواست میشود، با استفاده از یک دستگاه «کتاب بر» تنها با فشار دادن رمز درخواست کننده، به دست او میرسد.
ریل این دستگاه «کتاب بر» 2700 متر طول دارد و در 42 ایستگاه توقف میکند، سوئیسی است و توسط یک شرکت آلمانی در کتابخانه ملی نصب شده است اما خدمات پشتیبانی آن را متخصصان ایرانی بر عهده دارند.
خدمات کتابخانه ملی به 145 عضو نابینا و کمبینا
در بخش نابینایان کتابخانه ملی ایران، خدمات مربوط به این دسته از 145 مراجه کننده با استفاده از 13 هزار نوار کاست (کتاب گویا)، 600 عنوان کتااب بریل و 300 عنوان لوح فشرده ارئه میشود.
در این بخش 2 دستگاه «بهدید» نیز خدمات مربوطه را به کمبینایان ارائه میکند. این دستگاهها قادر است نوشتهها را تا 40 برابر بزرگتر از اندازه واقعی نشان دهد.
قرار بود در این برنامه اسحاق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هم حضور داشته باشد که به دلیل جلسه کمیته ملی حافظه جهانی، جلسه وی با خبرنگاران لغو شد.
نظر شما