به گزارش خبرنگار مهر، در سال 89، صنایع دستی همدان با کاهش شش درصدی، بیش از 37 میلیون و 123 هزار و 248 دلار صادرات داشت که این رقم در سال 90 به رقم 28 میلیون دلار کاهش یافته است.
هنرهای دستی به عنوان میراث گرانبهای فرهنگی کشور دارای فعالیتی ارزشمند از دیدگاه هویت ملی محسوب می شوند و از بعد اقتصادی نیز نقش مهم و موثری در کسب درآمد و افزایش تولید ملی ایفا می کنند که متاسفانه روز به روز بر بی توجهی به آن افزوده می شود.
این واقعیت در حالی رنگ فراموشی به خود گرفته که در سال های گذشته تولید این هنر دستی، بخش عمده ای از نیازهای روزمره خانواده ها را در روستاها و بعضا شهرها برطرف می کرد.
اما امروزه این هنر رفته رفته در معرض فراموشی و نابودی قرار گرفته که نجات آن از وضعیت گرفتار در آن، توجه همه جانبه و بی طرفانه مسئولان و دست اندرکاران این امر را می طلبد.
در این میان استان همدان به دلیل شرایط خاص آب و هوایی دارای صنایع دستی متنوعی است که قدمت برخی از آنان تا چند هزار سال هم می رسد.
دیر نیست روزی که باید هنرهای دستی را در موزه ها و ویترین خانه ها جستجو کرد
هنرهای سنتی و صنایع دستی دراین منطقه همواره در کنج حریم های خانگی و در دستان هنرمندان متبلور شده اما امروزه برخی از این هنرها رونق گذشته خود را از دست داده و هیچ هنر جدیدی جایگزین آن نشده است، بنابراین دیر نیست روزی که باید این هنر را در موزه ها و ویترین خانه ها جستجو کرد.
عده ای از فعالان صنایع دستی استان همدان درخصوص برخی از مشکلات خود خواستار توجه و حمایت از صنعتگران، توسعه کارگاه های تولیدات صنایع دستی، افزایش انگیزه هنری هنرمندان و ایجاد بازارچه های دائمی در این استان و شهرستان ها هستند.
بارها عنوان شده که صنایع دستی استان همدان به لحاظ تنوع و در دسترس بودن مواد اولیه از جایگاه مناسبی برای رونق بخشی به اقتصاد، اشتغال و افزایش تولید ناخالص ملی برخوردار است اما گفته ها تنها در حد حرف باقی مانده و در کمتر مواردی به آن جامه عمل پوشانده شده است.
پرواضح است که صنایع دستی به عنوان میراث و یادگار گذشتگان تاکنون با سختی حفظ شده و رونق آن بدون کمک های دولت در خرید، فروش و بازاریابی امکان پذیر نیست.
صنایع دستی همدان باید به جهانیان معرفی شود
یکی از کارشناسان صنایع دستی استان همدان اظهار داشت: صنعتگران در بخش حمایتی با مشکلات زیادی از جمله عدم همکاری بانک های عامل مواجهند.
منیره طالبی گفت: بازاریابی هنرهای سنتی با درک حساسیت ارزش افزوده آن و فراهم کردن شرایط تولید این صنایع وظایفی است که متولیان سازمان صنایع دستی باید به آن توجه جدی داشته باشند.
یکی دیگر از کارشناسان صنایع دستی همدان نیز گفت: این بخش با مشکل اعتبار مواجه است که در صورت کافی بودن اعتبار می توان برای صادرات، تولید، گسترش و آموزش در سطح وسیع برنامه ریزی صحیحی را انجام داد.
واردات بی رویه صنایع دستی یکی از معضلات بازارهای داخلی کشور است
امیر انصافیان اضافه کرد: واردات بی رویه صنایع دستی یکی از معضلات بازاهای داخلی کشور است زیرا این واردات ارزان قیمت و بی کیفیت بازارهای کشور و به تبع آن این استان را اشباع کرده است.
این کارشناس گفت: برخی صنایع دستی این استان در طول دوره های مختلف شکل سنتی خود را همچنان حفظ کرده و باید با ایجاد تغییرات در ساختار، جاذبه های دیرین خود را حفظ و با ترکیب کارها و هنرهای تلفیقی زمینه احیای هنر این منطقه فراهم شود.
وی گفت: استفاده از طرح ها و نقشه های به کار رفته در صنایع دستی باید جدید و به روز باشد که این نیازمند آموزش توسط استادکاران فن در این زمینه است.
این کارشناس تغییر در روش و آموزش، بازاریابی برای صنعتگران، تشویق و حمایت از کارآفرینان این حوزه هنری از طریق هنروران خوش ذوق و خوش طبع، تشکیل تعاونی ها برای حمایت از تولیدات صنعتگران و ایجاد بازارچه های دائمی را از جمله عوامل لازم برای توسعه وگسترش صنایع دستی این استان برشمرد.
وی گفت: صنایع دستی پشتوانه غنی داشته و متولیان باید با نگرش در رسالت خود تغییراتی دهند تا مانند گذشته این هنر دوباره وارد زندگی روزمره مردم شده و دیدگاه آنان نسبت به این هنر بهبود یابد تا صنعتگران این حوزه هنری بتوانند برای جوانان اشتغالزایی وسیعی داشته باشند.
محصولات صنایع دستی بسته بندی اصولی ندارند
وی با اشاره به اینکه محصولات صنایع دستی از بسته بندی اصولی برخوردار نیست، گفت: بسته بندی مطابق با استاندارد باعث جلب مشتری و جلوگیری ازهرگونه آسیب به محصولات صنایع دستی در هنگام حمل و صادرات می شود.
به گفته سرپرست معاونت صنایع دستی استان همدان در سال گذشته 76 نمایشگاه صنایع دستی توسط و یا با مشارکت این معاونت برگزار شده است.
بهجت عباسی افزود: این نمایشگاهها در استان، منطقه و کشور برگزار شده و هنرمندان صنایع دستی همدان در آنها به عرضه بخشی از تولیدات خود پرداختهاند.
وی با اشاره به اینکه برخی از این نمایشگاهها در مناسبتهای گوناگون میزبان هنرمندان صنایع دستی بودهاند، عنوان کرد: بازارچههای نوروزی و نمایشگاههای برگزار شده در روز جهانی صنایع دستی برخی از این نمایشگاهها به شمار میآیند.
سرپرست معاونت صنایع دستی همدان تأکید کرد: امسال نمایشگاههای متعدد سفال و سرامیک لالجین توسط صنعتگر لالجینی در جزیره کیش برگزار شد.
به گفته این مقام مسئول در سال 90، هنرمندان این استان تولیدات خود را در استانهایی از قبیل زاهدان، همدان، بندرعباس، بوشهر،کردستان، تهران، آذربایجان شرقی، فارس، سیستان و بلوچستان، مازندران و خراسان رضوی به معرض نمایش گذاشته اند.
وی یادآور شد: تولیدات صنایع دستی این استان در کشورهایی از جمله عراق و ایتالیا نیز به فروش میرسد.
صادرات 27 میلیون دلاری صنایع دستی همدان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان گفت: 30 درصد صادرات استان همدان در سال گذشته در بخش صنایع دستی بوده است.
محمدمهدی فرشچیموحد اظهار کرد: طبق آمار و ارقام موجود میزان 27 میلیون و 484 هزار دلار کالا در بخش صنایع دستی در طول سال گذشته از طریق گمرک همدان به دیگر کشورها صادر شده است.
وی افزود: این میزان صادرات که 30 درصد از کل صادرات استان را شامل میشود از نظر وزنی پنج هزار و 54 تن بوده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان گفت: مهمترین کالا در این بخش مربوط به سفال با 15 میلیون و 706 هزار دلار بوده و 17 درصد از کل ارزش صادرات استان را به خود اختصاص داده است.
شیشه دستساز شش میلیون دلار صادرات داشت
وی اظهار داشت: از دیگر اقلام مهم در این بخش شامل شیشه دستساز با پنج میلیون و 927 هزار دلار بوده که شش درصد از صادرات استان را به نام خود ثبت کرده است.
فرشچیموحد ادامه داد: فرش دستباف نیز با پنج میلیون و 294 هزار دلار شش درصد از صادرات استان را از آن خود کرده است.
وی با اشاره به اینکه محصولات این بخش شامل 15 قلم کالا بوده، تأکید کرد: علاوه بر موارد فوق محصولاتی چون مجسمه، گل مصنوعی و خشک شده، سنگ حکاکی شده، میز فرفوژه، گلدان فلزی، مبلمان، فنجان و نعلبکی، شکلاتخوری، آینه با قاب دستساز و گلیم به دیگر کشورها صادر شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان ابراز داشت: این میزان کالا به کشورهای کانادا، اسپانیا، هلند، پاکستان، عراق، امارات، قطر، آلمان، سودان، بلغارستان، کویت، ترکیه، آذربایجان، فرانسه، سوئد صادر شده است.
صنایع دستی باید عمده ترین بخش گردشگری را به خود اختصاص دهد
پرواضح است که صنایع دستی قابلیت آن را دارد که عمده ترین بخش گردشگری را به خود اختصاص دهد و با این حال ارائه محصولات مناسب و اصیل که نشات گرفته از ویژگی اخلاقی و اجتماعی مردم باشد، نکته مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
صنایع دستی به عنوان یکی از موتورهای اصلی رونق صنعت گردشگری به منزله فعالیت عمده اقتصادی می تواند کارگشای بخشی از این صنعت پایدار باشد چرا که میان انسان و آنچه با دست خود می سازد، رابطه ژرف وصف ناپذیری نهفته است.
نکته قابل انتقاد اینکه نام صنایع دستی همدان، همواره با نام زنان گره خورده و کمتر مردی تمایل جدی به یادگیری این صنعت نشان می دهد اما در کمتر جایی صحبت از این قشر است.
نظر شما