به گزارش خبرنگار مهر، طی ماههای اخیر خبری شگفت آور در رسانه ها منتشر شد و آن ورود بی رویه گردوی چینی به کشور است، طبق آمار ایران چهارمین کشور تولید کننده گردو در جهان محسوب می شود و ورود گردوی چینی به بازار داخلی تنها اثری که دارد ضربه به تولید داخلی و از دست دادن یک مزیت و مرغوبیت کالا در سطح جهان است.
در حالیکه باید با تکیه به صنعت گردوی تویسرکان در استان همدان به عنوان اولین تولید کننده و گردوی بافت در استان کرمان به عنوان دومین تولید کننده گردو در ایران باید بتوانیم با برنامه ریزی صحیح و بازاریابی در کشورهای مختلف بازار پر سود این محصول را در دست بگیریم و یک گام دیگر از اقتصاد نفت محور دور شویم اما گویی برخی افراد سود جو نه تنها به تولید و اقتصاد فکر نمی کنند بلکه همچنان با ورود برخی اقلام غیر ضروری در بخش کشاورزی تیشه خود را برای ضربه به کشاورزی داخلی تیز تر نیز کرده اند.
استان کرمان در کنار اقلیم بیابانی خود در شهرستانهای بافت و رابر چهره ای دیگر از طبیعت را نمایان کرده است.
رودخانه های پر آب مراتع سرسبز و پر باران، باغهای گسترده انواع میوه های سردسیر و کوهستانهای سر به فلک کشیده و مملو از جنگلهای سر سبز با گسترده وسیع، این خطه را به یکی از زیباترین نقاط ایران تبدیل کرده است که در کنار زیبایی های بصری پتانسیلهای ویژه کشاورزی را نیز در خود جای داده است.
بافت دومین تولید کننده گردوی ارگانیک کشور
شهرستان بافت در کرمان یکی از مهمترین قطبهای تولید گردو در کشور محسوب می شود بطوریکه عنوان دومین تولید کننده کشور را یدک می کشد و محصول گردوی این شهرستان به صورت کاملا ارگانیک و فاقد هر گونه کوددهی و سم پاشی تولید و به بازار عرضه می شود بطوریکه طعم گردوی بافت بخوبی از سایر محصول گردوی مناطق دیگر قابل تشخیص است.
آنچه که بیش از هر چیز در خصوص گردوی بافت مورد توجه می باشد این است که بافت بیشترین سطح زیر کشت باغهای گردوی کشور را در اختیار دارد و از سوی دیگر رتبه تولید این استان بعد از تویسرکان قرار گرفته است که به همین دلیل طی سالهای اخیر جایگزین کردن ارقام پر محصول و سازگار با شرایط اقلیمی کرمان مورد توجه قرار گرفته است.
گردوی کرمان مزیت اقتصادی کشور
10 هزار هکتار باغ گردوی این شهرستان با تولید سالانه 14 هزار تن یک ظرفیت ویژه اقتصادی در منطقه ایجاد کرده است که در صورت سرمایه گذاری و توجه بیشتر به کشاورزان و حمایتهای بخش کشاورزی می توان از آن به عنوان یک تکیه گاه اقتصادی بی نظیر نگریست.
اما آنچه که تاکنون در این شهرستان و در بخش کشاورزی روی داده است کم فروغ و غیر قابل توجه است.
به گونه ای که به دلیل عدم وجود سازوکار مشخص در بخش گردو تولید محصول همچنان به صورت سنتی انجام می شود و اغلب اقلام گردوی منطقه کم بازده است و جایگزینی سریع این اقلام با گونه پر محصول از ضروریات این بخش محسوب می شود.
از سوی دیگر به دلیل عدم توجه به بازاریابی محصول گردوی کرمان متاسفانه اغلب محصول به وسیله دلالان خریداری می شود و پس از انتقال به سایر شهرها و به خصوص قطب نخست تولید گردوی کشور با برند تویسرکان این محصول فروش می رود و در واقع سود محصول پس از بسته بندی در شهرهای دیگر به جیب دیگران می رود.
عدم وجود کارخانه بسته بندی و نظام تدوین شده بازاریابی و برند مشخص گردوی بافت موجب شده است کشاورزان بافت با ضرر مواجه شوند و از سوی دیگر کرمان نیز از یک زیربنای اقتصادی بومی محروم مانده است.
از سوی دیگر خشکسالی و عدم تدبیر در خصوص رفع مشکل کم آبی در باغهای گردو و همچنین گسترش سریع کرم خراط به عنوان مخرب ترین تهدیدی که باغهای گردو با آن مواجه هستند دردسر ساز شده است.
کرم خراط به باغهای گردو کرمان آتش می زند
شیوع آفت خرم خراط که پس از انتقال نهال آلوده از استانهای شمالی به بافت آغاز شد از سال 77 به موازات خشکسالی خسارات جبران ناپذیری به گردوی بافت زده است بطوریکه تنها راه مبارزه با گسترش بیماری قطع درختان آلوده و آتش زده آنها است.
عدم کنترل این آفت هر سال خسارات زیادی را به باغهای استان کرمان وارد می کند که تنها در بافت سه هزار هکتار باغ آلوده شده اند و این روند ادامه دارد.
نکته جالب و در عین حال خطرناک، این است که شیوع این آفت که باغهای آلوده را صد در صد به نابودی می کشاند در فصل خشکسالی بیشتر است.
با این حال با تشکیل انجمن گردو با همکاری اتاق بازرگانی سعی شده است از میزان خسارات و نا هماهنگی ها در تولید گردو که از مهمترین اقلام کشاورزی کرمان محسوب می شود کاشته شود.
تشکیل انجمن گردو بارقه ای امید در دل کشاورزان
روز پنجشنبه با همکاری بخش خصوصی در نهایت انجمن گردوی دومین قطب تولید این محصول در هتل پارس کرمان راه اندازی شد و امیدها را در دل کشاورزان زنده تر کرد.
این اقدام در سال تولید ملی و حمایت از سرمایه و کار ایرانی، نوید بخش روزگاری نو برای گردو کاران استان کرمان محسوب می شود.
این انجمن که با هدف تدوین نقشه راه برای گردوی کرمان تشکیل شده است می تواند با زمینه سازی در راستای بسته بندی و معرفی برند گردوی استان کرمان سود ناشی از این محصول را عاید کشاورزان کند.
گردو در سایه پسته پنهان مانده است
علی زیبا چهره، کارشناس اقتصاد کشاورزی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: کرمان جزو قطبهای کشاورزی کشور است و در میان انواع محصولات کشاورزی استان کرمان حداقل در 10 محصول رتبه اول تولید را در کشور دارد که در صدر آنها از لحاظ اقتصادی پسته قرار دارد.
وی ادامه داد: اما در رده های بعد بدون تردید خرما و گردو قرار دارند که به نظر می رسد در سایه پسته پنهان مانده اند و نیاز به ساماندهی دارند.
زیبا چهره گفت: در اکثر 23 شهرستان کرمان درخت گردو کشت می شود اما بدون شک بهترین گردوی کرمان در بافت و رابر برداشت می شود.
وی ادامه داد: این گردو به خصوص از لحاظ کیفیت بی نظیر است و بدون استفاده از هیچ عنصر شیمیایی تولید می شود.
وی با ابراز تاسف از وجود گردوی سایر استانها در کرمان گفت: علت این امر بی توجهی های صورت گرفته به این مزیت بی نظیر اقتصادی در استان کرمان است.
کرمان در حسرت برند گردو
این کارشناس اقتصاد کشاورزی ادامه داد: آب و هوا و اقلیم بافت و رابر شرایطی را مهیا کرده است که باغهای این شهرستانهای استان کرمان مملو از گردو است اما متاسفانه این گردوهای بدون بسته بندی به مردم فروخته می شود و حتی برند گردوی کرمان نیز تعریف شده نیست.
وی با اشاره به خلاء خوشه گردو و پرداختن به این محصول به عنوان یک مزیت اقتصادی گفت: در واقع پس از برداشت محصول در بهترین حالت دلالان از استانهای دیگر به کرمان می آیند محصول را خریداری می کنند و به استانهای دیگر به ویژه همدان منتقل می کنند و به اسم گردوی آنجا می فروشند.
وی ادامه داد: در برخی موارد نیز محصول پس از بسته بندی در کارخانه های دیگر استانها، دارای سود افزوده می شود و از کشور خارج می شود.
وی با اشاره به خلاء روشهای مکانیزه همچون برداشت محصول گفت: کشاورزی کرمان باید در کنار پسته سایر محصولهای صادراتی را نیز تعریف کند.
همچنین رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان نیز در خصوص گردوی کرمان به مهر گفت: مهمترین مشکل گردوی استان کرمان عدم بسته بندی است.
محسن جلال پور ادامه داد: تا کنون به دلیل عدم وجود انجمن گردو مشکلاتی در این بخش وجود داشت که امیدواریم با جمع شدن تولید کنندگان گردو در این انجمن و کنار گذاشتن اختلاف نظرها بهترین شرایط برای رسیدن به جایگاه مناسب ایجاد شود.
لزوم ایجاد کارخانه های بسته بندی و فرآوری گردو در کرمان
وی از سرمایه گذاران استان کرمان خواست در بحث ایجاد کارخانه های فرآوری گردو سرمایه گذاری کنند و سود افزوده محصول را در کرمان ایجاد کنند.
جلال پور ادامه داد: با توجه به شرایط خاص اقتصادی باید به سمت اقتصاد غیر نفتی و افزایش تولید ملی حرکت کنیم که در کنار آن افزایش کیفیت نیز مد نظر است.
وی خشکسالی را از دیگر مشکلات تولید محصولات کشاورزی در کرمان اعلام کرد و گفت: بحران خشکسالی در کرمان باید جدی گرفته شود و مسئولان در سطح ملی باید هر چه زودتر در این زمینه چاره اندیشی کنند.
وی با اشاره به راه اندازی انجمن گردو کرمان ابراز امیدواری کرد که با افزایش برداشت در سطح بزودی کرمان در کنار کیفیت بیشترین تولید محصول را نیز در دست گیرد.
..............................
گزارش: اسماء محمودی
نظر شما