به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان ورامین در 30 کیلومتری جنوب شرقی تهران با وسعتی حدود 1750 کیلومتر و دارای سه بخش مرکزی، قرچک و جوادآباد است.
در این شهرستان تاریخی، 214 اثر تاریخی شناسایی شده که 91 اثر آن به ثبت ملی رسیده و مابقی تحت حفاظت است.(این آمار مربوط به قبل از تفکیک شهرستان پیشوا از ورامین است)
در این شهرستان کهن و تاریخی آثار متعدد پیش و بعد از اسلام به جای مانده است. برای حفظ این آثار گرانبها که مانندش در هیچ جای دنیا وجود ندارد، تا کنون زحمات زیادی از ناحیه برخی محققان بومی و غیربومی کشیده شده، اما نگهداری این آثار نیازمند توجه بیشتری است.
در ورامین با توجه به سابقه تاریخی و فرهنگی، ابنیه 700 ساله و آثار زیرخاکی چندهزارساله یافت می شود که اگر حتی یکی از آنها در برخی کشورهای خارجی بود، برای حفظ آن و حتی برای به رخ کشیدن و ثابت کردن تمدن چندین هزارساله خویش به کشورهای دیگر، کلی بر روی آن مانور می دادند و به هر کاری دست می زدند که این آثار به دست فراموشی سپرده نشود.
نیاز به موزه ای که ساختش بلاتکلیف است
یکی از نیازهای شهرستان ورامین با توصیف این سابقه تاریخی و فرهنگی، ساخت موزه است، اما با گذشت چهار سال از تصویب احداث موزه در شهرستان ورامین، این پروژه تا کنون در بلاتکلیفی به سر می برد.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر ورامین در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از زمانی که شورای سوم در ورامین آغاز به کار کرد دغدغه حفظ آثار تاریخی ورامین باستان را داشت.
حسین خلیلی افزود:به همین منظور و با توجه به اینکه بسیاری از این آثار به تاراج رفته بود و بسیاری نیز به صورت امانت درموزه های دیگر گذاشته شده بود، شهرداری و شورای اسلامی شهر ورامین را بر آن داشت تا قطعه زمینی به ساخت موزه این شهر اختصاص بدهند.
وی گفت: با برگزاری جلسات مشترک با مسئولان میراث فرهنگی استان تهران، مقرر شد تا شهرستان ورامین نسبت تأمین زمین مورد نظر برای ساخت موزه اقدام کند تا سازمان میراث فرهنگی نیز فعالیت مربوط به احداث و تجهیز این مکان را انجام دهد.
میراث فرهنگی استان تهران هنوز به وعده اش عمل نکرده است
این مسئول ادامه داد: شهرداری و شورای اسلامی شهر ورامین با توجه به اهمیت موضوع، زمینی را در نظر گرفتند و فعالیتهای مربوط به تجهیز کارگاه را در آن انجام داد، ولی پروژه بدون هیچ اقدامی باقی مانده و میراث فرهنگی استان تهران هنوز به وعده اش عمل نکرده است.
وی بیان داشت: با مسئولان میراث فرهنگی در این رابطه تبادل نظر شد و آنها 50 میلیون تومان به شروع کار اختصاص دادند و قول دادند که در صورت اختصاص زمین، پیرو آن اقدامات دیگر را آغاز کنند.
خلیلی افزود: متأسفانه به دلیل عدم ثبات مدیریتی در سازمان میراث فرهنگی استان تهران و تغییرات پی در پی در سیستم مدیریتی، موجب شده تا ساخت موزه ورامین به تعویق بیافتد و هربار که مدیرکل جدیدی در این عرصه مشغول به کار می شود، این پروژه مهم به تأخیر بیافتد.
خسارتهای مادی و معنوی به میراث فرهنگی ورامین
وی عنوان کرد: این تغییر مدیریتی علاوه بر به تأخیر انداختن این مصوبه، باعث به وجود آمدن خسارتهای مادی و معنوی به میراث فرهنگی ورامین شده است.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر ورامین افزود: شهرداری ورامین نیز در راستای حفظ و کمک به نگهداری آثار تاریخی، مکان کوچکی را تحت عنوان موزه در نظر گرفته و تا کنون سعی کرده در نگهداری اشیا ارزشمند کوشا باشد.
مکانی که به ناچار موزه شده است
وی یادآور شد: تا کنون دهها مکاتبه، مصاحبه و گلایه با سازمانهای مرتبط شهرستانی و استانی از سوی شورای شهر انجام شده، اما نتیجه ای نداشته و ما نتوانستیم صدایمان را به جایی برسانیم.
خلیلی اضافه کرد: به دلیل اینکه شهرداری و شورای ورامین در قبال گذشته این کشور و شهرستان احساس مسئولیت می کنند، ناچار موزه کوچکی را در یکی از طبقات مرکز فرهنگی "شهید مهتدی" واقع در میدان علامه قطب الدین رازی ورامین احداث کرده تا بتوان حدی از این آثار گرانبها را حفظ کرد.
ورامینی ها آثار قدیمی را به امانت موزه بدهند
وی با اشاره به اینکه مکان مذکور فعال است، اظهار داشت: مردم ورامین می توانند وسایل قدیمی خود را به این موزه به امانت بدهند تا با اسم خود این آثار ارزشمند در معرض دید عموم قرار بگیرد و هر زمان هم خواستند، می توانند اشیا را تحویل بگیرند.
این مسئول با بیان اینکه متولیان امر در زمینه میراث تاریخی و فرهنگی شهرستان قدمت دار ورامین کوتاهی کرده اند، ادامه داد: حوزه گردشگری شهرداری ورامین تا جایی که در توان داشته برای معرفی این آثار به همشهریان و هموطنان و همچنین نگهداری آن اقداماتی را انجام داده است، اما این امر نیازمند توجه بیشتر مسئولان استانی است.
میراث فرهنگی ورامین: منتظر بودجه هستیم
رئیس دفتر میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ورامین نیز با اعلام اینکه مطالعات طرح ایجاد موزه در ورامین انجام شده است، بیان کرد: تجهیز کارگاه این پروژه هنوز پیشرفتی نداشته است و منتظر جذب اعتبارات در این خصوص هستیم.
ناگفته نماند که برخی برای حفظ، نگهداری و شناسایی این آثار زحمات زیادی متحمل شدند ولی این میزان کافی نیست و همت بیشتر متولیان میراث فرهنگی استان را می طلبد تا قدری بیشتر به آثار کهن و باستانی ورامین که برخی از آنها سندی برای هویت و تمدن استان تهران و حتی کشور است، توجه کنند.
........................................
مینا شمسی
نظر شما