۳۱ فروردین ۱۳۹۱، ۱۰:۲۷

توسعه بخش معدن ظرفیت اصلی کردستان/ زیرساخت ها نیازمند تقویت

توسعه بخش معدن ظرفیت اصلی کردستان/ زیرساخت ها نیازمند تقویت

سنندج - خبرگزاری مهر: استان کردستان دارای ذخایر قابل توجهی از مواد معدنی فلزی، غیر فلزی و سنگ های تزئینی با تنوع فراوان در رنگ های شاخص در سطح منطقه است و به همین دلیل بهره برداری از این بخش می تواند به عنوان ظرفیت استان در سال تولید ملی مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، سنگ های تزئینی مرمریت، مرمریت قرمز، گرانیت و تراورتن، عناصر ساختمانی کوارتز، فلد سپار، میکا، دولومیت، فلورین، بریل و نمک آبی و عناصر فلزی سنگ آهن، منگنز آنتیموان، مس، طلا و باریت از گونه های متنوع معدن های کشف شده استان کردستان است.

استان کردستان در حال حاضر دارای 267 معدن فعال و در حال بهره برداری است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته قریب به 20 درصد افزایش را نشان می دهد و سالیانه بیش از چهار میلیون و 500 هزار تن مواد معدنی از معادن استان استخراج می شود که به دلیل نبود صنایع تبدیلی تمام مواد استخراج شده به صورت خام و بدون ارزش قابل توجهی راهی استانهای همجوار می شود.

طی بررسی ها و اکتشافات علمی که چند سال اخیر در استان کردستان انجام شده است بیش از 500 میلیون تن ذخایر مواد معدنی ارزشمند شناسایی شده است و پیش بینی می شود بیش از 200 میلیون تن دیگر جزو ذخایر کشف نشده در استان کردستان وجود داشته باشد.

نکته قابل تامل در بحث معادن استان کردستان عدم بهره برداری مناسب از کلیه ظرفیت های این تجارت ارزشمند است که با وجود فراوانی این معادن و ذخایر، کردستان همچنان یکی از استان های محروم یا کم برخوردار در کشور به شمار می رود.
درحال حاضر سهم استان کردستان تنها از بهره برداری و استخراج مواد معدنی این معادن برجای گذاشتن هزینه های سنگین راهسازی، استهلاک و فرسوده کردن راه های آسفالته و آلودگی ناشی از تردد بیش از اندازه خودروهای سنگین و نیمه سنگین در محورهای این استان است.

علیرغم آنکه اعلام شده است با فعال سازی معادن استان کردستان زمینه اشتغال برای سه هزار نفر ایجاد شده است اما نمی توان این مسئله را نکته مثبتی در صاحب شغل شدن بیش از 60 هزار نفر جوان بیکار و جویای شغل در استان ارزیابی کرد، چرا که با بهره برداری صحیح و استفاده مناسب از پتانسیل های استان و به کار گیری نیروهای بومی بیش از این نیز زمینه اشتغال پایدار فراهم می شود.

شناسایی معادن فعال استان کردستان تنها بخشی از فعالیت های سازمان زمین شناسی در این مناطق است و علاوه بر اکتشافات سیستماتیک منطقه ای که به وسیله مطالعات سازمان زمین شناسی کشور انجام شده است پروژه های عظیمی در زمینه اکتشاف معادن جدید در حال پیگیری است.

بر اساس اکتشافات منطقه ای شیت سقز در سال 1996 آنومالی طلای دو و نیم عیار در 200 کیلومتر مربع این منطقه شناسایی شده است و به نظر می رسد گذشت 15 سال برای بهره برداری و استخراج این منبع ارزشمند و سودمند کافی نیست و همچنان دست نخورده باقی مانده است.

در طی سال های 1998 تا 2001 تحقیق بر روی این پروژه ادامه پیدا کرد و با انجام کارهای ژئوشیمیایی کانی های سنگین، نمونه برداری سنگی و آماده کردن نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی در مقیاس یک پنجاه هزارم و یک بیست هزارم صورت گرفته است و برنامه زمانبندی شده طولانی مدتی برای تهیه نقشه های یک پنج هزارم و یک هزارم تدوین شده است.

بهره برداری از معادن ثبت شده کردستان دو برابر شده است

معاون معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به فعالیت های صورت گرفته در راستای بهره برداری از مواد معدنی در این استان گفت: در پنج سال اخیر بهره برداری از معادن اکتشافی کردستان از 140 معدن به 270 معدن افزایش پیدا کرده و قریب به دو برابر شده است.

بهروز قادری افزود: معادن اکتشافی کردستان بیش از 500 میلیون تن ذخیره پیش بینی شده دارند و در سال 11 و نیم میلیون تن از این معادن استخراج می شود.

وی به میزان سرمایه گذاری در بخش معدن طلای داشکسن قروه به عنوان یکی از ظرفیت های اصلی در استان کردستان اشاره کرد و اظهار داشت: با آغاز بهره برداری و تولید شمش طلا در این پروژه عظیم که 90 میلیارد تومان به صورت مستقیم و 360 میلیارد تومان نیز به صورت غیر مستقیم اعتبار هزینه شده است سه هزار نفر صاحب شغل می شوند.

معاون معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با اشاره به تنوع مواد معدنی در این استان ادامه داد: 21 نوع ماده معدنی قیمتی و نیمه قیمتی فلزی، غیر فلزی، سنگ تزئینی و مصالح ساختمانی در استان کردستان کشف شده است و پس از مراحل اکتشاف به مرحله استخراج و بهره برداری رسیده است.

ساختارهای بخش معدن نیازمند توسعه است

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در رابطه با وضعیت معدن و لزوم بهره برداری اصولی آنها در استان کردستان گفت: گسترش فعالیت ها و ساختارهای بخش معدن در هر کشوری از اهمیت خاصی برخوردار است و ساختارهای بخش معدن کشور نیز نیازمند توسعه است.

محمد تقی کره ای افزود: سازمان های زمین شناسی در تمامی کشورهای دنیا به دنبال توسعه و پیشرفت هستند و با توسعه زمینه فعالیت این سازمان ها وضعیت اقتصادی منطقه نیز با کشف معادن و ذخایر ارزشمند دچار تحول می شود.

وی اظهار داشت: سازمان زمین شناسی در سه محور اصلی و مهم مخاطرات طبیعی، اطلاعات پایه و معادن و سهم تولید ناخالص ملی فعالیت دارد و نقش مهمی در گسترش و توسعه اقتصادی مناطق ایفا می کند.

معاون اکتشاف سازمان زمین شناسی و اکتشافات معادن کشوربا اشاره به وجود و شناسایی 68 نوع ماده معدنی شناسایی شده در کشور ادامه داد: 20 نوع ماده معدنی دیگر نیز در حال اکتشاف و مرحله فرآوری قرار دارد.

بهروز برنا به مهمترین ذخایر مواد معدنی استان کردستان اشاره کرد و گفت: در این استان مواد معدنی شاخصی از جمله طلا، مس، روی، کرمیت، سنگ چینی ، سیلیس، آهن و بیش از دو هزار تن سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی وجود دارد که موقعیت استان را به لحاظ ملی در جایگاه مناسبی قرار داده است.

در حالی که تمامی کارشناسان و متولیان این حوزه خبر از موقعیت ویژه استان کردستان در خصوص وجود مواد خاص معدنی را اعلام می کنند که تاکنون علیرغم تمامی اقدامات صورت گرفته ولی همچنان بهره برداری مناسبی از این ظرفیت صورت نمی گیرد و در کنار این مهم از مجموع مواد معدنی استخراج شده در این استان به صورت 100 درصد راهی استان های دیگر می شود تا فراوری شده و به بازار عرضه شود که سود اصلی آن نیز به کردستان نمی رسد.

کد خبر 1580848

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha