۳ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۱:۴۸

گزارش تصویری – تشریحی/

دپو شدن پیاز در مزارع/ هزینه برداشت از قیمت تمام شده بیشتر شد!

دپو شدن پیاز در مزارع/ هزینه برداشت از قیمت تمام شده بیشتر شد!

جیرفت - خبرگزاری مهر: پائین بودن قیمت تمام شده محصول در مقابل هزینه های تولید در مزارع پیاز جنوب کرمان موجب شده که کشاورزان از برداشت خودداری کنند و ادامه این روند موجب دپو شدن حجم قابل توجه محصول در مزارع شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، مشکلات پیازکاران جنوب کرمان به خصوص در شهرستان جیرفت همچنان ادامه دارد و همچون سالهای گذشته عدم برنامه ریزی در میزان کشت و عدم بازاریابی و انجام نشدن صادرات موجب شده است پیاز کاران طرح استمرار جیرفت با معضلات فراوانی دست به گریبان شوند.

در حالیکه نرخ هر کیلو پیاز در اکثر مناطق کشور بین 500 تا 800 تومان است این محصول در مزارع جیرفت که هم اکنون بزرگترین کانون کشت پیاز کشور در فصل بهار است کمتر از 100 تومان خریداری می شود و در برخی موارد قیمت این محصول تا 50 تومان نیز رسید که حتی قیمت سبدی که پیاز در آن برای عرضه جای می گرفت نیز بیشتر از محصول شد.

اینکه چگونه است که در حالی هنوز بازارهای مصرف اشباح نشده است و نیاز برای مصرف داخلی در بسیاری از استانها احساس می شود تولید کنندگان داخلی با مشکل فروش محصول مواجه شده اند مسئله ای است که مسئولان باید در مورد آن پاسخگو باشند.

پیاز پاکستانی در کشور جولان می دهد/ پیازهای جیرفت در مزارع خراب می شوند

نکته دیگر اینکه هزاران تن پیاز کشاورزان داخلی درحالی در حال خراب شدن است که در برخی بازارهای مصرف شاهد حضور پیاز پاکستانی هستیم، جالبتر آنکه پیاز وارداتی بسیار بی کیفیت و با قیمت بالا به مصرف کنندگان ارائه می شود.

این در حالی است که  نرخ تمام شده محصول در مقابل قیمت فروش آنچنان زیاد شده است که بسیاری از کشاورزان جنوب کرمان ترجیح می دهند محصول را برداشت نکنند و از آن به عنوان کود محصول کشت بعد استفاده کنند.

در حال حاضر نیز علاوه بر مزارعی که به دلیل افت شدید محصول قادر به برداشت نیستند میزان قابل توجهی پیاز نیز برای فروش در سطح شهر و میادین میوه و تره بار جیرفت دپو شده است و ادامه این روند می تواند ضرر کشاورزان را دو چندان کند.

مسئولان سازمان تعاون روستایی که برای کنترل دلال بازی در بازار محصولات کشاورزی جنوب کرمان طی سالهای اخیر اقدام به خرید تضمینی می کند پیاز را بین 100 تا 110 تومان برای هر کیلو خریداری می کنند اما تنها هزینه برداشت محصول برای هر کیلو 75 تومان است.

این در حالی است که طی سال جاری قیمت سم و کود کشاورزی و همچنین قیمت سایر نهاده ها افزایش چشمگیر کرده است.

از سوی دیگر دلالان غیر بومی که هم اکنون در شهر جیرفت حضور دارند با قیمتی به مراتب کمتر از تعاون روستایی محصول را خریداری می کنند و ادامه این روند تنها به سود دلالان و به ضرر کشاورزان تمام می شود.

در این میان هزینه حمل و نقل هر کامیون محصول پیاز به بازار تهران نیز بیش از یک میلیون تومان تخمین زده می شود.

صادراتی که انجام نشد و پیازی که روی دست کشاورزان ماند

بسیاری از کشاورزان جنوب کرمان اعتقاد دارند که خرید تضمینی با این قیمت جوابگوی ضرر کشاورزان نیست و هم اکنون پیاز کاران جیرفتی تلاش می کنند که تنها هزینه های صورت گرفته در خصوص کاشت محصول را جبران کنند.

مجید درینی، رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز در خصوص مشکلات کشاورزان به خبرنگار مهر اظهارداشت: تمام سعی خود را برای رعایت الگوی کشت کرده ایم و این الگو نیز تا حدود زیاد رعایت شده است.
 
 
وی ادامه داد: قرار بر این بود که بخش قابل توجهی از این محصول به بازارهای خارجی صادر شود که این کار عملا انجام نشد و به همین دلیل مشکلات موجود بروز کرده است.
 
درینی افزود: تاکنون 90 درصد وقت خود را برای حل مشکلات پیاز کاران گذاشته ام و مکاتبات فراوانی را با مسئولان و حتی دولت انجام داده ام.
 
وی ادامه داد: اما مسئله ای که اکنون به وجود آمده عدم بازاریابی و همچنین افت قیمت است که در حوزه کار سازمان نیست و مسئولان مربوط باید پاسخگو باشند.
 
 
وی ادامه داد: طبق قراردادمان 4 هزار و 500 هکتار پیاز طرح استمرار در جیرفت کشت شده است.
 
وی افزود: مشکل رعایت الگوی کشت نیست بلکه باید چرخه کشت و درنهایت ارائه محصول به بازار مصرف کامل شود و از دلال بازی در این چرخه جلوگیری شود.
 
درینی اضافه کرد: بر اساس توافقنامه ای که دربهمن ماه سال گذشته در جلسه تنظیم بازار داشتیم، مقرر شد که 200 هزار تن پیاز و سیب زمین صادر شود که متاسفانه محقق نشده است.
 
 
از سوی دیگر منتخب مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی نیز با تائید وجود مشکل در بازار و بروز مشکلات فراوان برای پیازکاران جنوب کرمان خواستار حل سریع این مشکل توسط دستگاههای مربوط شد.
 
عدم برنامه ریزی دلیل بروز مشکل و دلال بازی است
 
محمد عارفی ادامه داد: میزان تولید بالای از یک سو و از سوی دیگر عدم تدبیر مسئولان را دلیل بروز مشکلات موجود دانست.
 
وی بازاریابی را مهمترین راه حل این مشکلات دانست و گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت در جلسه تنظیم بازار قرار شده بود که زمینه صادرات این محصول را فراهم کند که در این خصوص تاکنون هیچ اقدامی نکرده است.
 
 
تمام این مشکلات درحالی مطرح است که طی چند سال اخیر کشاورزان جیرفتی بارها شاهد بروز چنین مشکلاتی در زمان برداشت هر نوع از محصول خود بوده اند و تاکنون اقدام عملی در راستای حل این معضل نشده است.
 
تنها در زمان بروز این موارد برخی از مسئولان کرمان درنهایت با ورود به موضوع راهکاری موقت ارائه می دهند و سال بعد بار دیگر همین مشکل ایجاد می شود.
 
 
نکته جالب توجه این است که به زودی کشت محصول گوجه فرنگی در مزارع جنوب کرمان نیز آغاز می شود و کارشناسان و کشاورزان بر این باورند که وضعیت بازار پیاز برای گوجه نیز تکرار خواهد شد و مسئولان باید از هم اکنون به دنبال راه حلی برای حل همیشگی بازار محصولات جنوب کرمان باشند.
............................
گزارش: اسما محمودی
کد خبر 1583005

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha