۵ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۰:۴۶

همایش مالکت معنوی-1/

رحیمی: نیمی از مواد لایحه حمایت از حقوق مالکیت ادبی بررسی شده است

رحیمی: نیمی از مواد لایحه حمایت از حقوق مالکیت ادبی بررسی شده است

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به روند بررسی لایحه حمایت از حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط در هیئت دولت گفت: تا کنون بیش از نیمی از مواد این لایحه بررسی شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، دومین همایش حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط صبح امروز سه شنبه 5 اردیبهشت با حضور محمدرضا رحیمی معاون اول رئیس جمهور در مرکز همایش‌های صدا و سیما آغاز شد.

رحیمی در ابتدای سخنان خود با اشاره به مقام حضرت فاطمه زهرا(س) گفت: این حضرت فقط متعلق  به مسلمانان نیست بلکه روحی است متعلق به همه امت‌ها و همه آحاد بشری. در کنار ایشان باید به یک یگانه دیگر یعنی حضرت مریم (س) اشاره کرد که او هم متعلق به یک زمان و یک دین خاص نیست بلکه متعلق به همه بشریت است.

وی سپس برپایی دومین همایش حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط توسط وزارت ارشاد را با همکاری برخی از دستگاه‌های اجرایی گامی مثبت در جهت یافتن راهکارهای قانونی و حقوقی برای حفاظت از حقوق  پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری عنوان کرد.

معاون اول رئیس جمهور افزود: تحولات عظیم علمی و فناوری در عصر حاضر و گسترش شبکه‌های رایانه‌ای بسیاری از ابعاد زندگی ما را متحول کرده است. امروزه توسعه علم و دانش از اساسی‌ترین پیشرفت‌ها در جامعه بشری محسوب می شود.

وی ادامه داد: در این شرایط حفظ حقوق نویسندگان، هنرمندان و دست اندرکاران عرصه هنر اهمیت دوچندانی پیدا کرده است.

رحیمی گفت: امروزه همه دولت‌ها در تلاش هستند که راه‌هایی را برای جلوگیری از نسخه‌برداری غیر قانونی از آثار فرهنگی و ادبی اتباع خود پیدا کنند البته سابقه برخی از کنوانسیون‌های مالکیت فکری و معنوی در کشورهای غربی بیش از یک قرن است اما در چند دهه اخیر و پس از تشکیل سازمان جهانی مالکیت فکری در سال 1970 حفظ حقوق پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری اهمیتی روزافزون پیدا کرد.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه در نظام جمهوری اسلامی ایران و طی سالهای گذشته اقدامات گسترده‌ای برای حمایت از حقوق مالکیت معنوی آثار صورت گرفته است، یادآور شد: در این زمینه خوشبختانه قوانین ما با قوانین بین المللی هماهنگ شده است اما در زمینه حفظ حقوق مالکیت ادبی و هنری به حد کافی حمایت صورت نگرفته است.

وی با انتقاد از برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه آثار هنرمندان ایرانی در حدی نیست که بشود آنها را در سطوح بین المللی به ثبت رساند و لذا نیازی به پذیرش کنوانسیون های بین المللی از سوی ایران نیست، تاکید کرد: این سخنانی در حالیست که ما امروزه تولید کننده آثار گسترده ای در زمینه فکری، ادبی، هنری و بازی های رایانه ای هستیم که خالی از شئون غیر اخلاقی، خشونت آمیز و مبتذل است و خوشبختانه مورد استقبال گسترده مسلمانان در کشورهای دیگر هم قرار می گیرد.

محمدرضا رحیمی گفت: البته برای تشویق پدیدآورندگان آثار باید دیدگاه های مختلف را در این باره بررسی کرد و متناسب با نیازهای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و منافعی که از این جهت نصیب کشور می شود، تصمیم گرفت.

وی همچنین بر لزوم استفاده از تجربه کارشناسان دیگر در این زمینه تاکید کرد.

معاون اول رئیس جمهور همچنین با اشاره به روند بررسی لایحه حمایت از حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط در هیئت دولت گفت: تا کنون بیش از نیمی از مواد این لایحه بررسی شده است.

در این همایش همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی با اشاره به دستاوردهای نخستین همایش مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط در بهار سال 1389 گفت: این حقوق گستره دامنه داری از انواع آثار نوشتاری، علمی و پژوهشی و هنری را شامل می شود. افزون بر اینها حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط، شامل حقوق مجاوز یعنی حقوق هنرمندان مجری مانند بازیگران، مجریان، خوانندگان و صنعت ضبط و تکثیر حامل های صوتی - تصویری و سازمان های پخش رادیویی و تلویزیونی هم می شود. چنین گستره ای نشانه اهمیت موضوع و حساسیت بی مانند آن در تمامی نظام های حقوقی ملی جهان است.

حسینی تاکید کرد: در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران تردیدی در مالیت آثار و آفرینش های علمی، ادبی و هنری نیست و هنرآفرینی اگرچه ارزش های معنوی بسیار دارد از ارزش های مادی و اقتصادی نیز برخوردار است. نکته دیگر اینکه نظام کنونی حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط کشور از 3 جهت پاسخگوی نیازهای مشروع حقوقی، معنوی و مادی آفرینندگان و پدید آورندگان نیست.

وزیر ارشاد با تشریح این 3 مورد گفت: قوانین فعلی کشور از جمله قانون حمایت از مولفان، مصنفان و هنرمندان مصوب سال 1348 هجری شمسی با توجه به تحولات شگرف در حوزه فناوری و توسعه موازین حقوقی خاص این رشته در ایران و جهان اکنون پاسخگوی مسائل روز نبوده و قادر به حمایت از حقوق موثر از پدید آورندگان آثار ادبی و هنری و صاحبان حقوق مجاور یا مرتبط نیست. افزون بر آن در 3 دهه گذشته در پاسخ به نیازهای فوری و اضطراری قوانین پراکنده ای به تصویب رسیده است که اکنون وقت گردآوری آنها تحت عنوان قانون جامع حمایت از حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط است.

وی افزود: نکته دوم آنکه متاسفانه در سالهای گذشته بدیهی ترین حقوق آفریننندگان و پدیدآورندگان و مالکان آثار ادبی، علمی، هنری به ویژه آثار سینمایی و موسیقایی، گستاخانه در خارج از کشور به یغما رفته و کسی را عزم و یارای آن نیست که جلوی سرقت، چپاول و نقض حقوق پدیدآورندگان ایرانی را در خارج از کشور بگیرد.

حسینی منشاء این نقض بزرگ را نپیوستن جمهوری اسلامی ایران را به معاهدات و کنوانسیون های شاخه حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط ارزیابی و تاکید کرد: این وضعیت قابل تداوم نیست و خسارت های هنگفتی به سرمایه های علمی و هنری ایرانیان وارد خواهد کرد.

وزیر ارشاد ادامه داد: نکته سوم اینکه بر پایه منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی و نیز تصمیم قانونگذار، دولت جمهوری اسلامی ایران مکلف به درخواست رسمی عضویت در سازمان جهانی تجارت شد و این درخواست چند سال پیش تقدیم آن سازمان شد و دستگاه های اجرایی هم در حال پاسخ دادن به سئوالات ارسالی به دبیرخانه آن سازمان هستند.

وی برداشتن گام هایی را از سوی وزارت ارشاد که اولا متضمن منافع حداکثری و مصالح کلان توسعه ای کل کشور و ثانیا پاسخگوی نیازهای مشروع، منطقی و به حق آفرینندگان و پدید آورندگان آثار علمی، تحقیقات، ادبی و هنری کشور بوده و منطبق با تحولات روز داخل و خارج از کشور باشد از جمله اقدامات وزارت ارشاد در طول 2 سال گذشته عنوان کرد.

به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این وزارتخانه با تشکیل یک کارگروه فنی و حقوقی و برگزاری جلسات متعدد با محققان برجسته حوزه علمیه پیش نویس قبلی لایحه قانون جامع حقوق مالکیت ادبی و هنری را جهت طرح در هیات دولت و تصویب لایحه، تقدیم کرد.

وزیر ارشاد ادامه داد: رئیس جمهور نیز موضوع را به کمیسیون لوایح هیات دولت به ریاست آقای مرتضی بختیاری وزیر دادگستری ارجاع داد که ایشان نیز پیش نویس لایحه جهت اطلاع از دیدگاه سایر وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی ذیربط ارسال کردند.

حسینی یادآور شد: پس از وصول پاسخ مثبت و دلگرم کننده وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی مربوط، کمیسیون لوایح با حضور نماینده دستگاه ها و وزارتخانه های ذیربط بدون وقفه بررسی آن پیش نویس ها را ادامه دادند و به زودی شاهد نتیجه بخش‌هایی از آن کمیسیون و تصویب لایحه در هیات دولت و ارسال آن به مجلس خواهیم بود.

وی همچنین با اشاره به منافع الحاق ایران به کنوانسیون های برن و روم گفت: در کنوانسیون برن زمینه ای است که کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته را از برخی تعهدات معاف می کنند همین زمینه موجب شده تا 165 کشور جهان به کنوانسیون برن مصوب سال 1886 میلیادی بپیوندند. از سوی دیگر نزدیک به 100 کشور جهان به کنوانسیون روم برای حمایت از حقوق هنرمندان مجری، موسسات تولید کننده حامل های صوتی و سازمان های پخش رادیو تلویزیونی مصوب سال 1361 میلادی پیوسته اند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس از تهیه لایحه الحاق ایران به کنوانسیون های برن و رم از سوی وزارتخانه متبوعش در سال 1390 جهت طرح و تصویب در هیات دولت خبر داد و ابراز امیدواری کرد که به زودی کمیسیون لوایح کار بررسی های کارشناسانه خود را به پایان برساند و در آینده ای نه چندان دور شاهد تصویب پیوستن دولت جمهوری اسلامی ایران به این دو کنوانسیون مهم بین المللی توسط هیات دولت و مجلس شورای اسلامی باشیم.

کد خبر 1584945

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha