علی احسان صالح در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در سال گذشته 213 نفر در استان همدان به دلیل سوء مصرف مواد مخدر جان خود را از دست دادند.
وی افزود: این رقم در مقایسه با سال 1389 که تعداد فوت شدگان ناشی از اعتیاد 249 نفر بود، 14 و نیم درصد کاهش یافته است.
پارسال در استان همدان 209 مرد و چهار نفر زن بر اثر سوء مصرف مواد مخدر جان باختند
وی اضافه کرد: در سال گذشته در استان همدان 209 مرد و چهار نفر زن بر اثر سوءمصرف مواد مخدر جان باختند در حالیکه در سال 89 تعداد مردان فوت شده بر اثر اعتیاد این استان، 242 نفر و زنان هفت نفر بوده است.
علی احسان صالح با بیان اینکه اعتیاد را از نظر لغوی، عادت کردن، خو کردن با هر چیزی معنی کرده اند،یادآوری کرد: سازمان بهداشت جهانی از سال 1964 تا 1968 میلادی کلمه وابستگی دارویی را جایگزین اعتیاد کرد و طبق نظریه محافل علمی اعتیاد، وابستگی تعریف شد.
وی با بیان اینکه اعتیاد به موادمخدر، یک نوع بیماری است که بر اثر ناآگاهی و توسط شخص معتاد به وجود می آید، گفت: در طی آن در اثر مصرف مواد مخدر مکانیزم های حیاتی بدن از تعادل طبیعی خارج شده و فعالیت قسمت هایی از بدن به صورت آشکار یا پنهان دچار اختلال، کم کاری و یا عدم فعالیت می شود.
قربانی هر نوع وابستگی دارویی یا روانی به مواد مخدر، معتاد شناخته می شود
وی با بیان اینکه معتاد کسی است که بر اثر مصرف مکرر و مداوم، متکی به مواد مخدر یا دارو شده، افزود: قربانی هر نوع وابستگی دارویی یا روانی به مواد مخدر، معتاد شناخته می شود.
مدیر کل پزشکی قانونی استان ادامه داد: آشنایی و شروع (کنجکاوی)، تردید و دودلی و اعتیاد(وابستگی جسمی و روانی به ماده ی اعتیادآور) از مراحل معتاد شدن فرد به مواد مخدر است.
وی به تشریح علل و عوامل گرایش به اعتیاد در جامعه از منظرهای مختلف پراخت و گفت: عوامل دارویی به خصوص ترکیبات تریاک برای تسکین درد به وسیله پزشک یا افراد دیگر تجویز می شود و همین تسکین موقت، فرد را به تکرار مصرف و در نتیجه اعتیاد می کشاند.
صالح در ارتباط با عوامل روانی نیز بیان کرد: اضطراب، احساس تنهایی، گرایش به افسردگی، فقر در روابط عاطفی و احساس بی کفایتی از ویژگی های عمده ی روانی معتادان است.
وی اضافه کرد: خانواده های آشفته، خانواده هایی که دارای مشکلات ارتباطی هستند و یا اعتیاد در بین اعضای خانواده رایج است، مشکلات زناشویی و اختلافات خانوادگی، از جمله عوامل سوق دهنده ی افراد به سمت اعتیاد به شمار می روند.
فقر و بیکاری از مهمترین علل گرایش افراد به مصرف مواد مخدر است
صالح همچنین عوامل اجتماعی نظیر فقر، بیکاری، وجود دوستان ناباب، عرضه زیاد و سهولت دسترسی مواد را از مهمترین علل گرایش افراد به مصرف مواد مخدر دانست.
وی مسائل فرهنگی را نیز در اعتیاد افراد موثر دانست و بیان کرد: تحول ارزش ها، فاصله و شکاف فرهنگی بین نسل ها، سست شدن اعتقادات دینی و باورهای مذهبی و سنتی، گسترش احساس یأس و ناامیدی از جمله مهمترین عوامل فرهنگی زمینه ساز اعتیاد هستند.
صالح زیان های دینی و اعتقادی، پیامدهای روحی و روانی، از بین رفتن امنیت و آرامش خانواده ها،افزایش جرم و جنایت در جامعه و پیامد های اقتصادی را از نکات منفی مواد مخدر و اعتیاد، برای فرد و جامعه دانست.
وی اظهار داشت: برای جلوگیری از گسترش اعتیاد در جامعه راه های گوناگونی وجود دارد که با بررسی های کارشناسانه می توان از طریق این راهکارها با این معضل بزرگ مبارزه کرد.
پیشگیری بهترین شیوه مقابله با اعتیاد است
وی پیشگیری را به عنوان بهترین شیوه مقابله با اعتیاد عنوان کرد و افزود: اساس پیشگیری، تعلیم و تربیت ، راهنمایی، مشورت و ارشاد خانوادههاست که این آموزش باید در یک طیف گسترده اعم از رسمی و غیر رسمی صورت پذیرد و به خصوص از ظرفیت رسانههای گروهی در برنامه های آموزشی و پیشگیری از اعتیاد استفاده کرد.
وی افزود: رسانه ها برای پیشگیری از اعتیاد ابتدا باید با تحلیل تمامی عوامل احتمالی اعم از فرهنگی، اجتماعی، خانوادگی و تحصیلی که افراد سالم را به سوی این انحراف عظیم مذهبی، اخلاقی، اجتماعی و خانوادگی سوق دهد، بپردازند.
وی اضافه کرد: مسئولان تعلیم و تربیت، علما و روحانیون، روانشناسان و سایر صاحب نظران باید شیوههای مقابله را در چارچوب نظام حکومتی و متناسب با ارزشهای حاکم بر جامعه ارائه دهند.
ترامادول اثرات شبه مواد مخدر را دارد
صالح در ادامه با بیان اینکه در بیشتر داروهای ماهواره ای ترامادول دیده می شود، گفت: این دارو از پنج سال پیش وارد کشور شده و اثرات شبه مواد مخدر را دارد.
وی گفت: پس از بررسی داروهایی مانند پرفکت یک تا پنج و داروهای آلفا در مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور این نتیجه به دست آمد که در بیشتر این داروها از موادی مانند استامینوفن، کافئین، ترامادول، دیکلوفناک و حتی مواد تمیزکننده دندان، زیره، زردچوبه، دارچین هم استفاده شده، به طوری که وقتی برخی از این داروها را باز کنیم بوی مواد گیاهی به مشام می رسد.
صالح با بیان اینکه مگر می شود 15 روزه یا یکماهه با استفاده از این داروها اعتیاد را ترک کرد؟ گفت: البته به خاطر وجود برخی مسکن ها در این داروها، شخص احساس می کند که دردش کم شده است.
داروهایی که برای ترک اعتیاد در ماهواره تبلیغ می شود سودجویی و کلاهبرداری است
وی اظهار داشت: داروهایی که برای چاقی، لاغری، بلند شدن قد و ترک اعتیاد در ماهواره تبلیغ می شود سودجویی و کلاهبرداری است و مورد تایید نبوده و هیچ اثر دارویی ندارد.
وی عنوان کرد: داروهایی که در شبکه های ماهواره ای برای درمان و ترک اعتیاد تبلیغ می شود، بیش از 70 درصد مواد تشکیل دهنده آنها خطرناک و مواد مخدر است.
صالح در مورد زنان بارداری که مواد مخدراستفاده می کنند نیز گفت: این زنان نه تنها خود بلکه جنین خود را در معرض خطر قرار می دهند چراکه در صورت قطع مصرف ماده مخدر، علایم ترک دارو برای جنین مضر خواهد بود.
مدیر کل پزشکی قانونی همدان اضافه کرد: کودکان زنان معتاد اغلب از ناراحتی هایی مانند بی قراری و تحریک پذیری رنج می برند و بیشتر نوزادان زنان معتاد جثه کوچک تری دارند و محیط سر آنها بسیار کوچک تر از نوزادان مادران غیرمعتاد است.
آمفتامین ها باعث ایجاد فوران احساسات می شوند
وی در مورد مواد مخدر صنعتی نیز گفت: آمفتامین از جمله مواد محرک بسیار قوی هستند که در فروش خیابانی با نام های اسپید، شیشه، کریستال و کریستال مت شناخته می شود و آمفتامین ها بیشترین پتانسیل سوء مصرف را دارند و با عملکرد سریع خود باعث ایجاد فوران احساسات می شوند.
صالح آمفتامین ها را مواد نشاط آور کاذب دانست و افزود: آمفتامین ها گروهی از مواد محرک مغزی هستند که معمولاً به شکل پودرسفیدرنگ و گاهی سفید متمایل به قهوهای روشن یا سفید چرک مشاهده می شوند.
وی گفت: برخی انواع آمفتامینها دارای مصارف طبی هستند و تحت نظارت کامل پزشک در مواردی چون افسردگیها، اختلالات پرتحرکی، کم توجهی کودکان و حمله های خواب مورد استفاده قرار می گیرند.
صالح با بیان اینکه همه آمفتامین ها به سرعت از راه دهان جذب شده و در عرض یکساعت علایم آنها شروع می شود، گفت: آثار مصرف آمفتامین ها یک تا دو روز طول می کشد و عوارض جسمانی مانند افزایش ضربان قلب و فشار خون، خشکی دهان، تعریق، افزایش انرژی، کاهش اشتها، تهوع و استفراغ و بی خوابی دارند.
وی به معتادینی که قصد رهایی از این بلای خانمان سوز را دارند توصیه کرد: قبل از شروع درمان انگیزه کافی و قوی برای درمان داشته باشند در غیر این صورت به علت عدم موفقیت در درمان دچار سرخوردگی و کاهش اعتمادبه نفس خواهند شد.
معتادان برای درمان به پزشکان دوره دیده مراجعه کنند
وی اضافه کرد: معتادان برای درمان به طور حتم به پزشکان دوره دیده و یا مراکز دارای مجوز دولتی یا خصوصی زیر نظر وزارت بهداشت و یا سازمان بهزیستی مراجعه کنند.
مدیر کل پزشکی قانونی استان همدان افزود: افراد معتاد باید به توصیه های پزشک گوش فرا داده و از تغییر دستور دارویی بپرهیزید و از مصرف همزمان داروهای ترک اعتیاد و سایر داروها بدون اطلاع و تجویز پزشک خودداری کنند.
نظر شما