به گزارش خبرنگار مهر، پروفسور محمدحسن گنجی در همایش بینالمللی روز خلیج فارس در بوشهر ضمن ابراز خوشحالی برای هشتمین حضور پیاپی در همایش روز ملی خلیج فارس اظهار داشت: امیدوارم بتوانم در سالهای آینده نیز در این همایشها حضور داشته باشم و گامی در پدایدارساختن نام خلیج فارس بردارم.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر کتابها و مقالات بسیار زیادی درباره جنبههای مختلف خلیج فارس نوشته شده که این کتابها و مقالات به زبان فارسی و دیگر زبانهای زنده دنیا نوشته شده است.
پدر علم اقلیمشناسی ایران به بیان قدمت نام خلیج فارس در نقشههای جغرافیایی اشاره کرد و به بیان تاریخچه به وجود آمدن نقشه در تاریخ جهان پرداخت.
وی بیان داشت: در حال حاضر همه میتوانند نقشهها را بخوانند و از آن استفاده کنند ولی 25 قرن طول کشید تا نقشهها به شکل امروزی درآمدند و از خامی به تکامل رسیدند.
گنجی افزود: اولین نقشههای ایجاد شده در سطح جهان در پنجهزار سال قبل از میلاد بوجود آمده بود که در آن بر اساس سیلها و طغیان رودخانهها بر روی خاک مشخص شده بودند.
وی ادامه داد: اولین نقشه را یونانیها رسم کردند که به قرن چهارم قبل از میلاد برمیگردد که با اندازهگیری زمین چیزی شبیه نقشه را رسم کردند. در این نقشه جهان به صورت سه اقلیم آسیا، آفریقا و اروپا مشخص شده بود و در بخش جنوبی آسیا نوشته شده بود "خلیج فارس".
پروفسور گنجی ادامه داد: بین ساخته شدن این نقشه و میلاد مسیح چهار جغرافیدان مشهور هستند که هر چه نقشه به این افراد منصوب است، خلیج فارس نیز در آن قید شده و مشخص است.
وی افزود: بطلمیوس آخرین جغرافیدان دوره کلاسیک است که نقشههایی از دنیای آن روز دارد و دنیا به هفت اقلیم تقسیم شده که خلیج فارس نیز در ان به خوبی مشخص شده است.
پدر علم اقلیمشناسی ایران افزود: در دوران قرون وسطی که یکهزار سال صحبتی از علم نبود و کسی صحبتی از علم نداشت و در این زمان اسلام طلوع کرد و به جهات مختلفی روی نقشه کار شد.
وی ادامه داد: بین سال 200 تا 1000 هجری شمسی به مدت 800 سال یعنی از خلافت مامون تا دوران صفویه زمان تشعشع علوم مختلف اسلامی بود که بعدها همین علوم بر اثر جنگهای صلیبی به دست اروپائیان افتاد و رنسانس شروع میشود.
پروفسور گنجی افزود: در زمان امپراطوری بزرگ اسلامی دانش جغرافیا توسعه بسیار زیادی داشت ولی فقط راهها و کشورها تحت عنوان مسالک و ممالک ثبت میشد و در کتابهای اسلامی دریای فارس یا بحر فارس را داشتیم.
وی افزود: در دایرهالمعارف بزرگ اسلامی و موسسه ایرانشناسی کتاب بزرگی داریم که حاوی نقشه های مختلف تاریخی است که نام و قدمت خلیج فارس در انها درج شده است.
گنجی اضافه کرد: نام خلیج فارس تا ابد زنده و جاوید خواهد ماند و زمانی این نام از بین میرود که همه اسناد و نقشههای تاریخی از بین بروند و این یکی از محالات است.
نظر شما