جمشید عبدی پور به خبرنگار مهر گفت: هفته گذشته یک شکارچی متخلف از تاریکی شب سوء استفاده کرده و از پشت فنس نگهداری، به یک راس گوزن شلیک می کند و متواری می شود.
وی افزود: شکارچی متخلف آثاری از خود به جای گذاشته و این موضوع در حال پیگیری است.
عبدی پور تعداد محیط بانان سایت نگهداری از گوزن زرد و مناطق حفاظت شده اطراف آن را پنج نفر عنوان کرد و گفت: یک نفر از این تعداد در طول روز از سایت حفاظت می کند و چهار نفر دیگر سایر نقاط این حوزه را کنترل می کنند.
در سالهای گذشته 15 راس گوزن زرد ایرانی در دنا رهاسازی شد که از این تعداد 10 راس نر و پنج راس ماده بودند.
از این تعداد دو گوزن در سال اول به علت سقوط از صخره از بین رفتند و طی چهار زایمان در طول سه سال، تعداد این گوزن ها به 17 راس رسید که یکی از گوزنهای متولد شده نیز به دلایل نامعلومی از بین رفت.
تولد دو راس گوزن زرد ایرانی در دنا
عبدی پور در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: هم اکنون 17 راس گوزن زرد ایرانی در منطقه حفاظت شده دنا وجود دارد.
وی افزود: از گوزنهای قدیمی 15 راس در این سایت نگهداری می شود و دو راس نیز طی روزهای گذشته در این سایت متولد شدند.
به گزارش مهر، کارشناسان محیط زیست در دهه 30 خورشیدی بر این باور بودند که نسل گوزن زرد در ایران منقرض شده اما در سال ۱۹۵۰میلادی گله ای از آنها در نزدیکی منطقه دز و کرخه خوزستان توسط متخصصان خارجی مشاهده شد و از آن زمان کار احیای این گونه نادر آغاز شد.
گوزن زرد معمولا در جریان روز در انبوه درختان جنگل پنهان می شود و میان بوته ها و درختان کوچک می خوابد و تنها صبح زود و هنگام غروب در حاشیه جنگل ظاهر شده و در جستجوی خوراک بیرون می آید.
این حیوان حواس بسیار تکامل یافته ای دارد و علاوه بر دارا بودن حس بینایی قوی، به کمک قوه بویایی خود می توانند از فاصله چند صد متری به وجود دشمن پی ببرد.
گوزن ماده شاخ ندارد و جثه اش نیز از گوزن نر کوچک تر است. شاخهای گوزن نر دراواخر زمستان میافتد و در اوایل بهار با زیاد شدن منابع تغذیه شروع به رشد مجددمیکند. در این فصل گوزن با ریزش مو نیز مواجه میشود. شاخ گوزن نر هر سال نسبت بهسال قبل کمی بلندتر و زیباتر میشود. گوزن نر از این شاخها علاوه بر دفاع به عنوانوسیلهای برای قدرت نمایی در فصل جفتگیری استفاده میکند.
تغذیه گوزنها بیشتر از علفها و شاخ و برگ گیاهان میباشد، گاهی اوقات نیز از سرشاخههای درختان یا از پوست ساقه آنها استفاده میکنند. گوزنهای زرد ایرانی اغلب اوایل صبح قبل از طلوع آفتاب یا عصر به چرا میپردازند و بقیهٔ روز را به نشخوار کردن یا استراحت میگذرانند. چنانچه در نزدیکی محل زندگی گوزنها گندمزار یا مزرعه ای باشد، گاهی به طور شبانه به این مزارع دستبرد میزنند.
به گفته کارشناسان محیط زیست، گوزن زرد ایرانی به علت شکار بی رویه در دهه سی به مرحله انقراض رسید و علاوه بر عامل شکار، تخریب جنگلها به علت جمع آوری زغال و استفاده بیش از حد از مراتع برای تغذیه دام، زیستگاههای آن را به شدت تخریب کرد و نسل آنها را رو به کاهش برد.
آنان معتقدند با کنترل شکار بی رویه و کم کردن عوامل تهدید زیستگاهی در دامنه های زاگرس می توان رویای خرامیدن گوزنهای زرد در سایه سارجنگلهای بلوط را بار دیگر به نظاره نشست و علاوه بر افتخار حفظ تنوع زیستی محیطزیست ایران سرمایه ها برای جذب گردشگر علاقمند به گونه های نادر حیات وحش در ایرانرا افزایش داد.
دستگیری 424 شکارچی در سال گذشته
فرمانده یگان حفاظت از محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد گفت: در سال گذشته 424 متخلف شکار، صید و تخریب محیط زیست در مناطف حفاظت شده این استان دستگیر شدند.
وی بیان کرد: پراکندگی و وسعت زیاد مناطق، صعب العبور بودن آنها، پراکندگی جمعیتی زیاد در اطراف مناطق حفاظت شده و مسلح بودن افراد از مهمترین موانع حفاظت از محیط زیست استان است.
عبدی پور با بیان اینکه این استان با کمبود محیط بان مواجه است، گفت: هم اکنون تعداد محیط بانان این استان یک چهارم استاندارد جهانی است.
این مسئول بیان داشت: طبق استانداردهای جهانی باید برای هر هزار تا هزار و 500 هکتار از اراضی کوهستانی و سه هزار هکتار اراضی دشت، یک محیط بان فعالیت کند.
وی افزود: با توجه به اضافه شدن دو منطقه حفاظت شده "سیوک" و منطقه شکار ممنوع "خرم ناز" به مناطق تحت حفاظت استان، نیاز به نیروهای بیشتری برای حفاظت وجود دارد.
کمبود 200 محیط بان در کهگیلویه و بویراحمد
فرمانده یگان حفاظت از محیط زیست استان بیان داشت: هم اکنون این دو منطقه فاقد محیطبانان مستقر است و کار حفاظت از آنها توسط سایر محیطبانها انجام می شود.
وی عنوان کرد: بیش از 200 هزار هکتار از مساحت کهگیلویه و بویراحمد شامل دنا، دنای شرقی، دیل، خامی، خاییز سرخ و تنگ سولک و ... مناطق حفاظت شده است.
وی یادآورشد: این اداره کل برای حفاظت از مناطق حفاظت شده استان، با توجه به کوهستانی و صعب العبور بودن آنها نیاز به 200 محیطبان دیگر داد.
عبدی پور همچنین بیان کرد: برای حفاظت از منطقه حفاظت شده دنا که بزرگترین منطقه حافظت شده استان است، دوربین مدار بسته با قابلیت دید در شب استفاده می شود.
کهگیلویه و بویراحمد دارای هفت منطقه حفاظت شده و دو منطقه شکار ممنوع است.
نظر شما