۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۹:۲۰

گفتگو با معاون‏ دانشگاه مفید؛

قاعده نفی سبیل وخریدکالای داخلی/ مسئولیت دولت درتولید و مردم درمصرف

قاعده نفی سبیل وخریدکالای داخلی/ مسئولیت دولت درتولید و مردم درمصرف

معاون پژوهشی دانشگاه مفید با بیان اینکه در اسلام برخلاف اقتصاد سرمایه داری حیطه مالکیت انسان مطلق نیست، تأکید کرد: اسلام در عین نهی از اسراف در مصرف، بر تولید بیش از نیاز فرد تأکید دارد.

حجت الاسلام دکتر محمدنقی نظرپور معاون پژوهشی دانشگاه مفید با اشاره به نامگذاری سال 91 به نام" حمایت از تولید ملی" در پاسخ به این سؤال که  اسلام استفاده از کالای خارجی که استقلال اقتصادی جامعه اسلامی را به خطر می اندازد، چه نظری دارد ؟ به خبرنگار مهر گفت: قطعا هر سیاست و تصمیم گیری - چه اقتصادی و چه سیاسی- که استقلال سیاسی کشور را زیر سؤال ببرد مورد تأیید اسلام نیست.

وی تأکید کرد: اگر مصرف کالاهای خاصی به ویژه مصرف  کالاهای استراتژیک باعث شود که سلطه بیگانگان در کشور بیشتر شود و استقلال اقتصادی کشور را زیر سؤال ببرد قطعا قابل استفاده نیست و اینگونه نیست که صرفا مردم را از مصرف این کالاها منع کنیم بلکه باید بسترهای مناسب فراهم شود.
 
عضو انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم افزود: همانطور که در بیانات مقام معظم رهبری هم بود زمانی که تولیدکننده کالای مناسبی را تولید نکند نباید از مصرف کننده انتظار داشت که آن کالا را بخرد و آن را نسبت به کالاهای خارجی ترجیح دهد اما اگر بستر مناسب برای تولید بهتر فراهم شود مصرف کننده نیز خود به خود به سمت کالاهای تولید داخلی خواهد رفت.
 
دکتر نظرپور با اشاره به"قاعده نفی سبیل" در اسلام گفت: خداوند در آیه 141 سوره نساء می فرماید: «لن یجعل الله للکافرین علی المسلمین سبیلا» معنی آن این است که هیچ گونه تسلطی برای کفار نسبت به جامعه اسلامی نباید باشد و این امری کلی است که باید در همه روابط ملاحظه شود. اسلام بر اساس این قاعده حاضر نیست که یک کافر، زن مسلمانی را به زوجیت درآورد و بر آن مسلط باشد چه برسد به اینکه نیازهای اساسی جامعه خود را در آن چارچوب معنا کنیم.
 
وی افزود: در عرصه فردی اسلام حاضر نیست یک کافری بر زن مسلمانی در قالب قرارداد ازدواج سلطه داشته باشد قطعا در ارتباط با عرصه سیاسی، اقتصادی و... اگر کفار بخواهند مسلط شوند هر لحظه ممکن است برای جامعه اسلامی تهدید باشند و اسلام به این امر راضی نخواهد بود.
 
معاون پژوهشی دانشگاه مفید تصریح کرد: به نظر می رسد گلوگاههایی که در این حوزه باید مورد توجه قرار گیرد کالاهای استراتژیکی است که ما به آن نیاز داریم چه مواد غذایی چه  مباحثی مربوط به انرژی و چه صنایع تکنولوژی پیشرفته؛ ما باید دست بالایی داشته باشیم و الا به همان مقداری که خود را نیازمند بدانیم تسلط آنها را بر ما بیشتر می کند.

وی وضعیت ایران در زمان جنگ را مصداق سخنان خود خواند و گفت: در اواخر جنگ تحمیلی شاهد بودیم که کشورهای خارجی به گونه ای با ما برخورد کردند که حتی مواد غذایی و گندم هم به ما نمی دادند و به تعبیر یکی از مسئولان در آن زمان ما مجبور شدیم که سیلوها را جارو کنیم و برای مواد غذایی مردم کاری انجام دهیم این به معنی این است که دشمنان ما در شرایط حساسی که جامعه با آن مواجه است حتی دریغ نخواهند کرد که در ارتباط با مواد غذایی چنین سیاستهایی را اعمال کنند.
 
حجت الاسلام نظرپور یادآور شد: در مورد مجموعه کالاهای استراتژیک که کالاهای مصرفی است هم در عرصه دفاعی کشور و هم در عرصه تکنولوژی کشور باید به گونه ای عمل کنیم که مجالی برای دشمنان برای تحت فشار قرار دادن ما فراهم نکنیم و اگر آنها دست بالایی نسبت به ما داشته باشند این نشان می دهد که ما "قاعده نفی سبیل" را در جامعه اسلامی پیاده نکرده ایم.

وی به توصیه های اسلام در پرهیز از مصرف زدگی اشاره کرد و گفت: بر اساس آیات و روایات اسلامی اسراف حرام شمرده شده است یعنی در اسلام حیطه مالکیت انسان برخلاف اقتصاد سرمایه داری مطلق نیست یعنی اگر من نوعی کالایی را با تلاش به دست آوردم اینطور نیست که بتوانم این کالا را در عین نیاز جامعه از بین ببرم. در واقع در اسلام بر اساس آیه" الناس مسلطون علی اموالهم "فرد بر اموال خود مسلط است اما در محدوده ای که به اسراف و تبذیر کشیده نشود به ویژه آنجایی که جامعه به آن نیازمند باشد.
 
عضو انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم افزود: من باید در مصرف شخصی خود دقت کنم که بیش از اندازه مصرف نکنم اما در حوزه تولید، اسلام توصیه دیگری دارد؛ یعنی ممکن است من نیاز به چیزی نداشته باشم اما جامعه به تولید من نیازمند باشد بنابراین حد تولید من صرفا نیاز شخصی من نیست بلکه نیاز اجتماعی مطرح است.
 
حجت الاسلام دکتر نظرپور در پایان تأکید کرد: اسلام در عین نهی از اسراف در مصرف، بر تولید بیش از نیاز فرد تأکید کرده است؛ تا جامعه مادامی که به آن نیاز دارد از تولید شما بهره مند شود. یعنی در عین حال که از نظر شخصی انسان باید مصرف خود را کنترل کند اما از طرفی باید رفاه جامعه با تولید و تلاش بیشتر شود.
کد خبر 1590541

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha