به گزارش خبرنگار مهر، شهر تاریخی سلطانیه که زمانی پایتخت ایلخانان مغول بود و در معادلات سیاسی و اجتماعی آن روز نقش تاثیرگذاری داشت در حالی به نسل امروز رسیده است که در استان زنجان مورد غفلت واقع شده و اگر توجه لازم و ویژه به این شهر تاریخی صورت نگیرد باید شاهد افول و اضمحلال بیش از پیش جاذبه های گردشگری این شهر باشیم.
وقتی قدم در شهر تاریخی سلطانیه می گذاریم، هیچ نشانی از گردشگری بودن این شهر نمی توان دید و نوع مبلمان و جو حکام بر شهر حکایت از دردی عظیم و جانکاه دارد، دردی که در سالها بی توجهی به فرهنگ و بیگانگی با تمدن اسلامی و ایرانی ریشه کرده است.
شهر سلطانیه که بنا به ادعای مسئولان قرار است شهر پایلوت الکترونیکی در استان زنجان باشد و به شهری با معماری ایرانی اسلامی تبدیل شود در یک نگاه کلی و جامع در قالب یک روستای شبیه به شهر، خود را نمایان می کند در حالی که سابقه وجود شهرداری در این شهر به 50 سال قبل بر می گردد.
نیمکت های شکسته، سطل های زباله به جا مانده از دهه 20، جوی های پر از آشغال، ساختمان های مخروبه، پسآب های زباله و دنیایی از معضلات و مشکلات عمرانی، اینجا شهر سلطانیه است با تاریخی کهن و پرافتخار، شهری که آثار تاریخی آن آوازه جهانی دارد ولی در ایران و در استان زنجان کسی صدای دلنشینی از این شهر نمی شنود و همه گوشها خودشان را به نشنیدن زده اند تا مبادا این شهر رونق و جهش پیدا کند.
کاترین هنسلر گردشگر آلمانی که به همراه یک گروه در حال بازدید از گنبد سلطانیه بود با بیان اینکه گنبد سلطانیه جزو آثار ارزشمند تاریخی جهان است از وضعیت حاکم بر شهر تاریخی سلطانیه انتقاد کرد و گفت: متاسفانه اصول و معیارهای یک شهر گردشگری و توریست پذیر در شهر سلطانیه رعایت نشده است.
هنسلر با اشاره به اینکه وی و همراهانش به بسیاری از شهرهای ایران سفر کرده اند، افزود: متاسفانه به وضعیت شهر سلطانیه و گنبد سلطانیه به هیچ وجه رسیدگی نشده در حالی که این وضعیت می توانست به مراتب بهتر از وضعیت موجود باشد.
به گفته وی علی رغم وجود آثار تاریخی متعدد و باشکوه در سلطانیه این شهر به جای جذب توریست نوعی دلزدگی در بین توریست ها ایجاد می کند.
همچنین یوهان راک که از کشور سوئد برای بازدید از آثار تاریخی شهر سلطانیه به این شهر سفر کرده در پاسخ به سوالی در خصوص آثار تاریخی شهر سلطانیه به این جمله بسنده می کند که اگر این آثار و گنبد عظیم سلطانیه در کشورهای اروپایی قرار داشت می توانستند آن را به یک قطب گردشگری در جهان تبدیل کنند و بخش مهم از صنعت گردشگری خود را منوط به این آثار تاریخی و گردشگری برنامه ریزی و ساماندهی کنند.
در این میان باید به این واقعیت مهم و اساسی اشاره کرد که شاید اگر مجموعه آثار تاریخی شهر سلطانیه و حتی یکی از آن آثار در سایر استاهای کشور بود امروز این استان به قطب گردشگری تبدیل می شد.
غفلت از پتانسیل های مطلوب و ارزشمند گردشگری سلطانیه
قبول این واقعیت که از پتانسیل مطلوب و ارزشمند گردشگری سلطانیه غافل شده ایم و متولیان امر از برنامه ریزی جامع و کامل برای معرفی و توسعه گردشگری سلطانیه محروم بوده اند هر چند تلخ است ولی می تواند تلنگری باشد برای توسعه گردشگری و ساماندهی وضعیت نامطلوب و زننده شهر سلطانیه.
در این میان ذوالقدر بخشدار شهر سلطانیه که تلاش های فراوانی را برای توسعه گردشگری شهر سلطانیه صورت داده است با قبول مشکلات موجود در شهر سلطانیه گفت: متاسفانه مشکلات میراثی و تحریم های میراثی و اخیرا بحث موقوفات مشکلاتی را برای توسعه عمران شهری برای سلطانیه ایجاد کرده است.
ذوالقدر، سابقه وجود شهرداری در شهر سلطانیه را سال 50 عنوان کرد و اذعان داشت: شهرداری سلطانیه هیچ منبع درآمدی ندارد ولی با تلاش های صورت گرفته خوشبختانه طی سالهای اخیر روند امیدوار کننده ای برای جذب اعتبارات و درآمد برای شهرداری سلطانیه شاهد هستیم.
وی در عین حال افزود: مشکلات در سلطانیه کم نیست و بحث میراث فرهنگی و غیره نمیتواند توجیهی برای عدم ساماندهی شهر باشد.
بخشداری که صادقانه واقعیت ها و مشکلات را قبول دارد
ذوالقدر که صادقانه همه مشکلات و معضلات موجود در شهر سلطانیه را قبول دارد و سعی نمی کند مشکلات موجود در شهر را توجیه کند در ادامه تاکید کرد: البته ما خودمان از شهرداری گلهمند هستیم، زیرا زیباسازی شهر با یک شنریزی ساده و زیبا و رنگ کردن جدول یا رنگ کردن یک سنگ ربط چندانی به درآمد شهرداری ندارد و باید وضعیت حال حاضر متحول و اصلاح شود.
شهر سلطانیه بیشترین حریم شهری را در کشور دارد
وی با اشاره به اینکه خود شهرداری سلطانیه با ایجاد صنایعی مانند بلوکسازی، ماسهشویی و... میتواند راهی برای درآمدزایی در شهرداری باز کند، ادامه داد: در سالهای گذشته شهرداری به ارزش افزوده یک و نیم درصدی صنایع اکتفا می کرد که از سال گذشته این سوددهی هم حذف شده است.
بخشدار سلطانیه با اشاره به اینکه محدوده شهر سلطانیه 37 برابر بیشتر از سایر شهرهای کشور است و تنها شهری در کشور محسوب می شود که 37 برابر محدوده دارد ادامه داد: این محدوده به خاطر وجود چمن تاریخی سلطانیه و سایر آثار ارزشمند تاریخی 37 برابر بود که متاسفانه این حریم در حال کاهش است.
ذوالقدر با یادآوری اینکه با ایجاد کارخانجات و واحدهای تولیدی در محدوده شهر ملزم به پرداخت یک و نیم درصد سود خود به شهرداری بودند که با کاهش محدوده شهر این منبع در آمد کاهش و یا حذف شد افزود: متاسفانه این امر مشکلات فراوانی را برای شهرداری سلطانیه ایجاد کرد.
50 سال درآمدزایی در شهرداری سلطانیه وجود نداشته است
به گفته ذوالقدر طی 50 سال درآمدزایی در شهرداری سلطانیه وجود نداشته و در اواخر با تلاشهای شورای شهر منابع درآمدزایی برای شهرداری سلطانیه تعریف شده است.
سلطانیه مشکلات زیادی دارد
ذوالقدر که از زمان حضورش در سمت بخشدار سلطانیه با برگزاری همایش های متعدد تلاش کرده تا سلطانیه در سطح ملی و بین المللی مطرح شود، این شهر را داری مشکلات عدیده و مهم عنوان کرد و افزود: مسائل و مشکلات شهر سلطانیه با سایر شهرها متفاوت است و این شهر به دلیل عدم شناسانده شدن به قدری مشکل دارد که باید با شناسانده شدن و حساس شدن مسئولین اعتبارات و سرمایه گذاری ها جذب این شهر شود.
مسائل میراثی هرگونه ساخت و ساز در سلطانیه را تعطیل کرده است
همچنین فریدون نظری شهردار سلطانیه با اذعان به وجود مشکلات عمران شهری و نظافت شهر سلطانیه گفت: میراث فرهنگی ضلع شمالی، غربی و شرقی شهر سلطانیه را بلوکه کرده و هرگونه ساخت و ساز در این شهر را تعطیل کرده است.
فریدون نظری، درخصوص عدم نظافت مناسب این شهر، کمکاریها را برعهده بخش خصوصی گذاشت و افزود: بعد از عید نظافت و جمعآوری زبالهها را به بخش خصوصی واگذار کردیم.
وی محدوده های میراث فرهنگی و عدم درآمد شهرداری را از عمده مشکلات شهرداری دانست و افزود: تلاش های زیادی برای جذب منبع درآمدی مناسب و پایدار برای شهرداری سلطانیه ایجاد شده است.
نظری همچنین در خصوص وضعیت نامطلوب سنگفرش مقابل محوطه گنبد سلطانیه گفت: در تلاش هستیم با اخذ مصوبه از ستاد عمران شهری استان نسبت به تعویض سنگفرش مقابل حریم گنبد سلطانیه با سنگهای تراورتن اقدام کنیم.
"باد عامل انباشت زباله ها در شهر سلطانیه"؛ همیشه پای یک علت طبیعی در میان است
وی همچنین ورزش بادها را عامل وجود زباله در سطح شهر و جوی های آب دانست و گفت: در سلطانیه همواره در طرف عصر باد شدید می وزد و این باد زباله ها را از مناطق همچون اطراف قره بلاغ و دهجلال به شهر سلطانیه می آورد و این امر مشکلات فراونی را برای پاکسازی شهر ایجاد می کنند.
شهردار سلطانیه از طرح ویژه شهرداری سلطانیه برای تبدیل خانه های کاهگلی شهروندان سلطانیه ای به خانه های با نمای زیبا و دلپذیر برای توریست ها و گردشگران خبر داد.
در شهری که مقابل اثر تاریخی و ارزشمند چلبی اوغلی، واحدهای مسکن مهر می سازند و کسی نیست بگوید چرا در حریم یک اثر تاریخی ثبت شده در آثار ملی بناهای ساختمانی چند طبقه ساخته می شود نباید انتظار داشت که معجزه ای در زمینه توسعه گردشگری داشت.
در شهری که ورزش باد مقصر اصلی عدم نظافت و جمع شدن زباله ها معرفی می شود و در شهری که حتی پرندگان هم از وضعیت حاکم بر شهر افسرده اند و صدای آواز پرندگانش نمی آید و بوی روغن سوخته خودروها و زباله و پسآب آن فضای شهر را گرفته، شهری که چمن تاریخی اش به تاراج رفته، گنبد نیلگونش سفیدک زده، نقش و نگارهای تزئینات داخلی گنبد شکاف برداشته، باید شهر آرمانی گردشگری سلطانیه را در رویاها جستجو کرد و به امید تحقق وعده هایی بود که از سوی مسئولان داده شده است.
........................................
گزارش: رحیم قدمی
عکس:فاطمه هاشم نژاد
نظر شما