به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه هنر مفهومی "خود- آیی" شامل آثار سه هنرمند کشور لیتوانی روز گذشته در نگارخانه خیال نو مؤسسه فرهنگی و هنری صبا گشایش یافت و پیش از آن نشستی نیز با حضور هر سه هنرمند، مسعود ناصری؛ سرپرست موسسه صبا و عبدالرحیم فیروززاده؛ مدیر روابط بینالملل فرهنگستان هنر برگزار شد.
در آغاز این نشست فیروززاده به اهداف و برنامههای بخش بینالملل فرهنگستان هنر اشاره کرد و برپایی نمایشگاههای هنرمندان خارجی، برپایی کارگاههای عملی در خارج از ایران، ایجاد زمینه مطلوب برای تعامل هنرمندان ایرانی و خارجی و شناخت صحیح آنها از یکدیگر و ظرفیتهای هنری کشورهای مختلف را از جمله این اهداف و برنامهها عنوان کرد.
در ادامه مسعود ناصری سرپرست مؤسسه فرهنگی و هنری صبا بر اهداف مؤسسه صبا در تبادل اطلاعات هنری، اندیشه، هنرمند و ایجاد ارتباط میان هنرمندان تأکید کرد و گفت: برای ایجاد جریان هنری و تبادل هنر و هنرمند لازم است که ما در کنار هنرمندان به تسهیل این شرایط بپردازیم.
وی ایده برگزاری این نمایشگاه را در کنار برگزاری دیگر نمایشگاههای هنرمندان خارجی در مؤسسه صبا عنوان کرد و گفت: در این تبادلات هنری، حضور گروههای هنری خارجی در ایران و برگزاری نمایشگاه آثارشان از نظر کیفیت و بیان هنری مورد بررسی قرار میگیرد آنگاه شرایط حضور آنها در ایران و برگزاری نمایشگاه آثارشان تسهیل میشود تا آنها با هزینه خودشان امکان برپایی نمایشگاه در ایران را پیدا کنند.
ناصری همچنین از حجت امانی به عنوان "نمایشگاهگردان" و معرف این گروه هنری به فرهنگستان هنر یاد کرد و گفت: عنوان این نمایشگاه (خود-آیی) نیز به پیشنهاد حجت امانی برای این نمایشگاه انتخاب شدهاست. نمایشگاه خود- آیی تصدیق میکند که چگونه یک نمایشگاه مدرن کارکرد جدید پیدا میکند.
در ادامه این نشست، ایگناس کازکویچ به مسئولان فرهنگستان هنر، سنگی از کشور لیتوانی به یادگار هدیه کرد و پس از آن مونیکا زالتاسکیته گراسینه استاد دانشکده هنر کاناس در رشته بافت پارچه درباره تلفیق سنت و نوآوری در هنر معاصر پارچهبافی لیتوانی سخنرانی کرد.
گراسینه گفت: هنر حرفهای پارچهبافی لیتوانی در جهان یک پدیده منحصر به فرد و ممتاز به شمار میرود. سرآغاز این هنر به 70 سال پیش و بعد از تأسیس بخش پارچهبافی فرهنگستان هنر ویلنیوس بازمیگردد.
وی در ادامه به برگزاری دوسالانه هنر کاناس اشاره کرد و گفت: این دوسالانه در ارتباط با پارچه و پارچه بافی شکل گرفته است و این امکان را برای هنرمندان نسلهای مختلف فراهم میآورد تا در یک نمایشگاه هنری بزرگ شرکت داشته باشند.
این هنرمند لیتوانیایی در ادامه گفت: سال گذشته لیتوانی مقطع مهمی برای هنر این کشور محسوب میشود چراکه در صنعت پارچهبافی آن تکنیکهای بافت پارچه رومبلی، نقش بافی، نمدبافی و بافت دیوارآویزهای قالیچهگونه رواج داشته است و طی 20 سال گذشته این تکنیکها به کرات مورد استفاده قرار گرفته و دستخوش تحولات جالبی شده است.
وی در ادامه ارتباط مستقیم هنرمند با تکنولوژی را راهی برای اندیشیدن به ایدههای نوین عنوان کرد و گفت: هنر پارچهبافی بخشی از هنر معاصر است در عین حال هیچ مرزی میان تحولات تکنولوژیکی در هنر پارچهبافی و دیگر هنرها وجود ندارد و به لحاظ درجه اهمیت، ایدهپردازی و کار تجربی مهمتر از تکنولوژی موجود است اما میتوان گفت که اندیشه هنری و اجرای هنری در صنعت پارچهبافی دو مقوله جدا از هم هستند، پس پارچه به هنرمند ایده میدهد چون بر اساس تاریخچه هنر بافت پارچه، پارچه هم اندیشه هنری میدهد و هم متریالی برای کار هنری است و از سوی دیگر هنرمندان به هویت، سنت، تقلید آنی، ماهیت و روابط میان انسانها و... میاندیشند و ایدههای خود را روی پارچه پیاده میکنند.
وی در خاتمه سخنان خود گفت: صنعت و هنر پارچهبافی لیتوانی میتواند با تحولات بسیاری تؤام باشد، دو یا سه بعدی باشد و یا تغییر شکلی از مجسمه یا عکس باشد،این روش هنر و صنایع دستی را به عنوان یک خلاقیت مهم به هم پیوند میدهد که در حقیقت یکی از مهمترین دستاوردهای خلاقیت بشر نیز خواهد بود.
نظر شما