به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از جلد اول دانشنامه پزشکی ایران و اسلام بعدازظهر امروز چهارشنبه 13 اردیبهشت با حضور حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی رئیس سازمان تبلغات اسلامی، احمد نثاری مدیرعامل انتشارات امیرکبیر، علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، علی اکبر ولایتی، شمس اردکانی، فرید قاسملو و خدیجه معصومی در غرفه سرای اهل قلم واقع در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
ولایتی در این برنامه گفت: این دانشنامه یک پایه اساسی برای احیای طب سنتی منتهی به شکل به روز آن خواهد بود. آن چه به کار ما میآید، در این دایرةالمعارف وجود دارد. از سالهای پایانی دهه 60 یعنی حدود سال 66 تقریبا فکر احیای طب اسلامی که سالها بود رو به فراموشی میرفت، به ذهن دوستن و دلسوزان خطور کرد و فرهنگستان علومی پزشکی هم در این راستا کمکهای فراوانی کرد. این کار محصول یک فکر دسته جمعی است. کار مهم دیگری که غیر از تدوین این دانشنامه صورت گرفت، تاسیس دانشکده طب و داروسازی بود.
وی افزود: در حال حاضر هند در زمینه طب سنتی از ایران جلوتر است اما دوستان ما در حوزه علمی کردن طب سنتی از هندیها جلوتر هستند. از 5 سال پیش که تعهد کردیم ظرف 10 سال در گروه طب سنتی فرهنگستان علوم پزشکی کار این دانشنامه را به ثمر برسانیم، تا امروز که 5 سال میگذرد، جلد اول آن منتشر شده است. البته این به آن معنی نیست که کارهای مجلدات دیگر انجام نشده است بلکه 70 درصد کارهای جلد دوم انجام شده است. به طور متوسط برای این دانشنامه 2 هزار مدخل در نظر گرفته شد و برای هر مدخل 2 صفحه دایرةالمعارف یا 12 صفحه آچهار لازم است. کتاب در قطع رحلی منتشر میشود و اگر بخواهیم آن را در قطع وزیری چاپ کنیم، 7 هزار صفحه خواهد شد.
این محقق در ادامه گفت: طبق تعهد ما قرار بود مجموع کار 5 هزار صفحه داشته باشد ولی قرار شد کار در نهایت 5 مجلد و یک طرح ملی باشد. با کمک آقایان خاموشی و نثاری این کار دشوار، آسان شد ولی توقعی که از انتشارات امیرکبیر میرود این است که کارهایی را که از عهده کسی برنمی آید را به انجام برساند. تا به حال هم 1300 تا 1400 نسخه از 2 هزار نسخه منتشر شده این دانشنامه به فروش رفته است.
ولایتی در پایان گفت: این دانشنامه یک کار ماندنی است که در هیچ کشور اسلامی و هیچ کشور دیگری انجام نشده است.
در ادامه فرید قاسملو گفت: دانشنامه پزشکی ایران و اسلام، 5 جلد است و قرار است در 5 هزار صفحه منتشر شود. این طرح در کل 2 هزار مقاله و مشتمل بر 3 میلیون کلمه خواهد شد. جلد اول دانشنامه حاوی 389 مقاله است. که 39 درصد آن اعلام و زندگیها، 16 درصد کتابها، 14 درصد گیاهان دارویی، 10 درصد بیماریها، 8 درصد مفاهیم پزشکی، 3درصد مراکز و سازمانها، 3 درصد داروها، 5/2 اندامها و 5/1 درصد درباره ابزار کار است.
وی گفت: یک گروه مولف در تهران، یک گروه در شیراز و گروه دیگری در مشهد مشغول تهیه مطالب این دانشنامه هستند.
نظر شما