مقدمات كودتا :
درچنين روزي در سال 1331 ه ش دسته هايي ازتظاهر كنندگان در مقابل كاخ شاه گردآمدند و خودداري شاه ازمسافرت را خواستار شدند.شاه پيشتر به منظور تدارك كودتا تصميم گرفته بود به خارج كشور مسافرت كند . همچنين درهمين روزهندرسن در ملاقات با مصدق از عواقب منفي سفر شاه سخن گفت. به دنبال اين وقايع عده اي از مخالفين دكتر مصدق به خانه وي حمله كردند و مصدق مجبور شد خود را به خانه مجاور برساند. وي از آنجا به ستاد ارتش گريخت .
آغاز حركت هاي مردمي عليه رژيم ستمشاهي :
ازچنين روزي در سال 1385 ه ق روحانيان با در ك اوضاع سياسي روز و وضعيت به وجود آمده در فيضيه قم و كشتار روحانيان ، به بيان نقشه هاي رژيم پهلوي در خدشه دار كردن چهره اسلام و حركت خزنده آنان براي حذف اسلام از كشور ، مشغول شدند . روزهاي محرم فرصت خوبي بود كه علما در اجتماعات مردمي در شهر هاي مختلف كشور انديشه جيد رژيم پهلوي مبني بر ارايه طرح انجمنهاي ايالتي و ولايتي و همچنين رفراندوم در جهت ضديت با اسلام و علماء و روحانيت را بيان نمايند و چهره منفورشاه را بيش از پيش براي مردم ترسيم كنند .
تاسيس بنياد مستضعفان و جانبازان :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش و با صدور حكمي از سوي حضرت امام خميني ره خطاب به شوراي انقلاب ، بنياد جانبازان و مستضعفان تاسيس شد . به موجب فرمان امام خميني ره شوراي انقلاب مامور شد با استفاده از توان بنياد مستضعفان و جانبازان كه به طور نامحدود تاسيس شده بود ، تمامي اموال منقول و غير منقول دودمان پهلوي را كه از بيت المال به دست آمده بود به نفع مستمندان ، كارگران و كارمندان ضعيف مصادره نمايند . شوراي انقلاب در بيست و يكم اسفند سال 1357 چنين بيانيه اي را صادر كرد : « در پي صدور فرمان امام خميني رهبر انقلاب اسلامي در باره مصادره اموال منقول و غير منقول خاندان پهلوي و كارگردانان اصلي رژيم پيشين و صرف آن در امور رفاهي مستضعفان و محرومان ، شوراي انقلاب اسلامي اقدام به ايجاد موسسه اي به نام بنياد مستضعفان كرده است . وظيفه اين بنياد شناسايي و ضبط اين اموال اعم از املاك و سپرده هاي بانكي و پول نقد و غيره و ايجاد واحدهاي مسكوني براي محرومان است .
نخسستين اساسنامه بنياد مستضعفان مشتمل بر 25 ماده است كه در گردهمايي هفتم تير 1358 مجمع عمومي موسسان تصويب گرديد و شوراي انقلاب نيز آن را تاييد نمود . حضرات آيات خامنه اي ( رهبر معظم انقلاب ) ، شهيد بهشتي ، هاشمي رفسنجاني ، موسوي اردبيلي و آقايان علي اصغر مسعودي ، مهندس سحابي و احمد جلالي از نخستين اعضا هيات موسس اين بنياد بودند . با تصويب هيات موسسان مهندس علينقي خاموشي به رياست بنياد منصوب شد . امام خميني ره در بيست و ششم شهريور 1359 طي حكمي آقاي رجايي نخست وزير وقت را به عنوان نماينده خويش در اين بنياد مامور رسيدگي به امور كردند . حكم امام خميني ره به اين شرح است :
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رجايي ، نخست وزير ايده الله تعالي ،
چون وضع بنياد مستضعفين موجب نگراني اين جانب است و مسايل آن پيچيده است ، لازم است جنابعالي امور بنياد را در دست گرفته و تحت نظر اشخاص متدين كاردان آن را به نفع مستضعفين اداره نماييد . اطلاعات لازم را مي توانيد از هياتي كه اينجانب معين نمودم به دست آوريد . انشاء الله تعالي موفق در خدمت به اسلام ومسلمين به خصوص مستضعفين باشيد .
والسلام عليكم ورحمه الله و بركاته
روح الله الموسوي الخميني
پس از شهيد رجايي آقاي مير حسين موسوي به رياست بنياد رسيد و پس از وي آقاي رفيقدوست رياست بنياد را عهده دار شد .
واقعه عام الفيل :
بنا به گفته بر خي از مورخين واقعه فيل، در چنين روزي در سال اول عام الفيل ( 53 سال قبل از هجرت ) سپاه ابرهه براي تخريب خانه خدا، عازم حمله به خانه كعبه شد . ابرهه بن صباح پادشاه يمن كه سرمست قدرت بود ، به منظور كشور گشايي خانه كعبه را با هزاران مرد جنگي مورد حمله خود قرار داد . در اين ميان حضرت حق جل و علي با نزول يكي از معجزات خود پاسخ مهلكي به وي داد . پس از حمله چندين هزار حبشى فيل سوار به سوى كعبه ، فوجى پرنده از سمت دريا پديدار شدند و بر بالاى سر سپاه ابرهه ، به جولان در آمدند و آنان را از آسمان سنگ باران كردند. هر سنگريزه به يكى از سپاهيان ابرهه برخورد مي كرد و او را به هلاكت مى رساند.از ميان سپاه ابرهه كسي باقي نماند . پس از اين واقعه خداوند باريتعالي به منظور ثبت اين واقعه بزرگ و يادآوري اين نكته كه شر بدخواهان دين خدا به خود آنها باز مي گردد ، سورة اي با نام سوره الفيل نازل فرمود.
بسم الله الرحمن الرحيم
الم تر كيف فعل ربك باصحاب الفيل . الم يجعل فى تضليل . و ارسل عليهم طيرا ابابيل . ترميهم بحجارة من سجيل . فجعلهم كعصف ماكول
آيا نديدى كه پروردگارت با اصحاب فيل چه كرد؟ آيا دسيسه آنان را تباه نساخت ؟ و فرستاد بر سر آنان پرندگانى فوج فوج . به نشانه مى گرفت آنان را به سنگى از سجيل پس اصحاب فيل را به مانند برگ خورده شده گردانيد .
صدور اعلاميه بالفور :
در چنين روزي در سال 1336ه ق برابر با دوم نوامبر سال 1917ميلادي اعلاميه تاريخي بالفورمنتشرشد. اين اعلاميه سالها بعد سبب تشكيل اولين دولت صهيونيستي درفلسطين اشغالي شد. با نگاهي به تاريخ مي توان در يافت كه انگليس ، در زمان اوج قدرت ، تمامي هم خود را براي نابود كردن توان سياسي و نظامي جهان اسلام ، تحت قيمومت در آوردن سرزمين هاي اسلامي و تاسيس يك رژيم صهيونيستي در فلسطين اشغالي بكار گرفته بود . بر همين اساس و در آستانه اشغال فلسطين توسط ژنرال آ لنبي ، جيمز بالفور وزيرامور خارجه وقت انگليس طي نامه اي به ليونل والتر دوروچيلد ، قول همكاري تمام عياري را در جهت تاسيس يك رژيم صهيونيستي در فلسطين به وي داد . لذا در زماني كه آ لنبي به سوي فلسطين مي شتافت ، بالفور نيز جدي ترين گام را در زمينه تشكيل يك رژيم صهيونيستي در فلسطين برداشت . در همين زمان صهيونيست ها از نامه بالفور و پيشروي ژنرال آلنبي به عنوان استجابت ديرينه دعاي قوم يهود ياد مي كردند . طي مدت سي سال و درحالي كه مسلمانان در اختلاف و چند دستگي به سر مي بردند ، بريتانيا زمينه را براي تشكيل رژيم صهيونيستي فراهم كرد. هجوم صهيونيست ها از سراسر جهان به فلسطين , تشكيل گروه هاي نظامي و جوخه هاي ترور صهيونيستي ، در اختيار قرار دادن امكانات مالي و اقتصادي ، تقويت وجهه صهيونيست ها در جهان از طريق رسانه هاي بين المللي و سركوب مسلمانان فلسطين از جمله مهمترين اقدامات استعمار در جهت تشكيل رژيم صهيونيستي بود . سرانجام پس از آماده شدن موقعيت ، انگلستان در چهاردهم ارديبهشت سال 1327 هـ . ش (1948 ميلادي ) بر قيمومت و اشغال خود در فلسطين پايان داد و از آن جا خارج شد.اما ساز و برگ نظامي خود را در اختيار صهيو نيست ها ي مقيم فلسطين قرار داد و آنان از اين ابزار نظامي در جهت ترور و سركوب مردم فلسطين استفاده كردند. پس از اين واقعه ، با كشتار و ترور و سركوب توانستند به رژيم اشغالگر قدس موجوديت غاصبانه بخشند و نخستين جنگ اعراب و اين رژيم كه منجر به پيروزي صهيونيست ها شد ، در گرفت . با اين حال تراژدي كشتار ، باز داشت ، تخريب وتبعيد هممچنان در سر زمين هاي اشغالي ادامه دارد و مبارزان فلسطيني به جهاد قهرمانانه خود ادامه مي دهند و سلاح هاي آ مريكايي و پشتيباني غربي ها نيز نمي تواند اراده ملت مسلمان فلسطين را سست كند .
سوهارتو ، تحت تعقيب :
در چنين روزي در سال 1967 ژنرال سوهارتو به اتهام سوء استفاده هاي مالي از سوي نهاد هاي قضايي اين كشور تحت تعقب قضايي قرار گرفت .سرلشكر سوهارتو در سال 1965 ميلادي كودتاي كمونيستي در اين كشور را از هم پاشيد و از همان سال رئيس جمهور اندونزى شد. در دوره وى روابط اندونزى با كشورهاى سوسياليستى رو به سردى گرائيد و ارتباط با غرب توسعه يافت. نخستين حزب سياسي اندونزي در اواخر سال 1912م با هدف استقلال اين كشور بوجود آمد . از سال 1920 ميلادى دولت هلند كه كشور اندونزي را در استعمار خود داشت مخالفين را به شدت سركوب كرد و در آن سياست واحد فرهنگي را علم ساخت . پس از جنگ جهاني دوم گروهى از مبارزين به رهبرى دكتر «احمد سوكارنو» و دكتر «محمد هاتا» با قيام خود به حضور استعمار در اين كشور پايان دادند .
در چنين روزي در سال 280 ميلادي كنستانتين امپراتوري مقتدر روم به دنيا آمد. وي از 306 تا 336 ميلادي براين كشور حكومت كرد . كنستانتين يا قسطنطين پس از كناره گيري ديوكله سيانوس به امپراطوري رسيد و با قبول دين مسيحيت اين دين را مورد احترام ويژه اي قرار داد . پيش از اين مسحيان مورد آزارواذيت بسيار امپراطور روم قرار داشتند . قسطنطين همچنين با ساخت شهر قسطنطنيه نام خود را در تاريخ جاودانه ساخت . ساخت اين شهر در سال 330 ميلادي در محل بندر بيزانسيوم از بنادر كهن يونان آغاز شد . او همچنين با تنظيم طرز و شيوه حكومت داري در اين مسير گامهاي ويژه اي بر داشت .
آغاز پوند :
در چنين روزي در سال 1797 ميلادي نخستين پوند انگليسي توسط بانك انگلستان منتشر شد .
در گذشت گالواني :
درچنين روزي در سال 1798 ميلادي ، لوئيجي گالواني فيزيكدان ايتاليايي در 61 سالگي دار فاني را وداع گفت . او توانست وجود الكتريسيته را در بدن موجودات زنده كشف نمايد .
استقلال دومينيكن :
در چنين روزي در سال 1924 ميلادي كشور دومينيكن به استقلال دست يافت. و بدين ترتيب سلطه كشورهاي اسپانيا، فرانسه و اِمريكا بر اين سرزمين پايان يافت. امريكا، دومينيكن را در سال 1916 ميلادي اشغال كرد زيرا اين كشور به امريكا مقروض بود؛ اما به موجب معاهده سال 1924 ميلادي نيروهاي امريكايي به تدريج از دومينيكن خارج شدند، ولي تا مدتها بر امور گمركي اين كشور نظارت داشتند.
حمله به تجهيزات جنگي متفقين :
درچنين روزي در سال 1942 ميلادي: حمله شديد هواپيماهاي ژاپني به واحدهاي دريايي متفق در جنگ جهاني دوم آغاز شد. صحنه وقوع اين عمليات دريايي، جاوه بود. در اين دريا كه جزو اقيانوس آرام محسوب ميشود، واحدهاي متعددي ازنيروهاي دريايي اِمريكا، استراليا وانگلستان متمركز شده بودند. اين حملات با غرق شدن تعداد زيادي از كشتيهاي ملل متفق دردرياي جاوه و به سود ناوگان جنگي ژاپن پايان يافت
تولد ايروين شاو :
در چنين روزي در سال 1913 ميلادي ايروين شاو نويسنده آمريكايي به دنيا آمد . مرد ثروتمند عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد جان اشتاين بك :
در چنين روزي در سال 1902 ميلادي جان اشتاين بك نويسنده مشهور آمريكايي به دنيا آمد . خوشه هاي خشم عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سال 1962 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد . جان ارنست اشتاين بك نويسنده رئاليست آمريكايي در دانشگاه استافورد به تحصيل مشغول شد . او در اين دوران و پس از آن به كارهاي گوناگوني مانند كارگري ، درودگري ، نقاشي و داروفروشي پرداخت . آنگاه به نويسندگي روي آورد و داستانهاي زيادي نوشت . وي در آغاز با شكست و ناكامي روبرو شد ولي سرانجام به پيروزي و شهرت رسيد . اشتاين بك در سال 1947 ميلادي او عضو فرهنگستان و هنر و ادبيات آمريكا شد و نشان عالي خود را از دولت نروژ دريافت كرد . وي در سال 1962 به در يافت جايزه ادبي نوئل نايل آمد . جان اشتاين بك بيش از هر چيز مفسر بدبختي ها و رنجهاي طبقات محروم و ستمديده است . در رمانهاي او انعكاس رنج دروني و تيره بختي ميليونها مردم گمنام به خوبي مشاهده مي شود . موش ها و آدم ها ، خوشه هاي خشم ، ماه پنهان است ، اتوبوس سرگردان ، در نبردي مشكوك ، مرواريد و سربلند از مهمترين آثار مشهور اشتاين بك به شمار مي روند . وي در سال 1968 ميلادي در سن 66 سالگي در گذشت .
در گذشت پي پاولوف :
در چنين روزي در سال 1936 ميلادي اوينا پي پاولوف روانشاس روس ديده از جهان فروبست . « انعكاس هاي شرطي » عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سال 1904 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد . پاولوف در سن هشتاد و شش سالگي در گذشت . پاولوف يكي از روانشناسان بر جسته روسي است كه انديشه هاي او در خصوص نظريههاى يادگيرى غيرشناختى، يا رفتارگرا بسيار مورد تحليل و بررسي قرار گرفته است .بر اساس اين نظريات در فرآيند يادگيرى، كاركرد مغز و ذهن را مورد مطالعه و بررسى قرار نمىدهند، و سعى بر اين است كه يادگيرى به عنوان فرآيندى حاصل عملكرد مغز، مورد بررسى قرار نگيرد، چرا كه كاركردهاى مغز، از قبيل تفكر، يادآورى و حل مساله، به طور مستقيم قابل رؤيت و مشاهده نيست. نظريههاى رفتارى درصدد تبيين و توضيح و يا پيشبينى نتايج رفتارهاى قابل مشاهدهاند. پاولوف بر اين امر تاكيد داشت كه چگونه اشخاص و اشيا تحت تاثير عوامل محيطى رفتار مىكنند. نظريههاى رفتارگرايى به سه دسته مجزا، يعنى نظريه شرطى سازى كلاسيك، نظريه شرطىسازى عامل و نظريه يادگيرى اجتماعى تقسيم مىگردد. درشرطىسازى كلاسيك، محركهاى شرطى تا زمانى كه منجربه پاسخهاى شرطى بشوند، همراه محركهاى غير شرطى مىآيند. اين نوع شرطىسازى متضمن پاسخهاى غير ارادى يا واكنشهاى بازتابى و خودكار مى باشد. نظريه شرطىسازى عامل، متضمن يادگيرى رفتارهاى ارادى و داوطلبانه جديد مىباشد.
آغاز روابط انگليس و روسيه :
در چنين روزي در سال 1557 ميلادي نخستين سفارت شوروي در لندن گشايش يافت .
هشتمين سمفوني :
در چنين روزي در سال 1814 ميلادي لوودويك وان بتهوون هشتمين سمفوني خود را ارايه كرد .
قتل عام در ورشو :
در چنين روزي در سال 1861 ميلادي در ورشو قتل عام گسترده اي به وقوع پيوست . در اين ميان مردم روسيه عليه قواعد
گسترده اي كه عليه لهستان وضع شده بود اعتراض كردند . اين اعتراض دولت روسيه را خوش نيامد و سرانجام بر روي تظاهر كنندگان تير گشودند .
نخستين ارتباط آمريكا و شوروي :
در چنين روزي در سال 1929 ميلادي شوروي و ايالات متحده آمريكا با يكديگر قرار داد تجاري امضا كردند .
شناسايي دولت فرانكو :
در چنين روزي در سال 1938 ميلادي فرانسه و بريتانيا دولت ژنرال فرانكو را رد اسپانيا به رسميت شناختند .
سقوط دولت در بلژيك :
در چنين روزي در سال 1939 ميلادي دولت پير لوت در بلژيك سقوط كرد .
سخنراني مائو:
در چنين روزي در سال 1967 ميلادي مائو رييس حزب مائوييست در شوروي سابق ، سخنراني مشخهور خود را با نام «رفتار صحيح در خصوص تناقض هاي مردمي » ، ايراد كرد . اودر اين سخنراني بسياري از انديشه هاي اصلي خود را مطرح ساخت .
بمباران كاخ در ويتنام جنوبي :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي كاخ" نگو دين ديم " رييس جمهور ويتنام جنوبي براي نخستين بار از سوي آمريكايي مورد بمباران وسيع قرار گرفت .
نظر شما