به گزارش گروه فرهنگ و هنر " مهر" داريوش پيرنياكان، استاد دانشكده هنرهاي زيبا و نوازنده سه تار در پنجمين جلسه از سلسله جلسات معنويت و موسيقي در موضوع "معنويت در هنر نوازندگي موسيقي ايراني" كه روز پنجشنبه ، بيست و نهم بهمن ماه در محل تماشاخانه آيينه حوزه هنري استان تهران برگزار شد، معنويت را برگرفته از معنا و درون انسان دانست و گفت: ارتباط موسيقي با معنويت و درون انسان بيشتر در ملل شرق پديدار شده است.
وي افزود: البته نبايد گمان كرد كه موسيقي در غرب از معنا جدا بوده ولي پس از تحولاتي كه در اروپا رخ داد، معنويت در موسيقي رو به كاهش گذاشت.
پيرنياكان با بيان اين كه در شرق فرهنگ غني و ديرپا مانع از ميان رفتن معنويت در موسيقي شده است ، افزود: در موسيقي دستگاهي ، رديف يا موسيقي مقامي به مقوله معنويت بسيار جدي توجه شده است. با بررسي تاريخي در تحول موسيقي ايراني ، مي توان به اين نتيجه رسيد كه موسيقي با درون و روح انسان سرو كار دارد
وي با تاكيد بر اينكه گفتاري از بزرگان وجود ندارد كه ذات موسيقي را گناه بدانند بلكه آنها غنا را حرام و ممنوع عنوان كرده اند، گفت: هنرمندان ايراني براي حفظ موسيقي، آن را در تعزيه و زورخانه ها به كار بردند تا از اين طريق موسيقي مجالس لهو و لعب حاكمان وقت فاسد را از موسيقي اصيل متمايز كنند.
وي در ادامه معنويت در موسيقي را به معناي عجين شدن موسيقي با فرهنگ ديني مردم دانست و اضافه كرد: ايراني براي حفظ اصالت خود موسيقي را با معنويت اسلامي همنوا كرد و به همين منظور حركات زورخانه ها را كه يادگاري از ايران باستان است، با موسيقي درآميخت كه فرهنگ آن با گذشت صدها سال ادامه دارد.
وي با اشاره به اينكه موسيقي ايراني با معنويت همراه است ، پس حقيقت را بيان مي كند افزود: هر كدام از دستگاههاي موسيقي ايراني از نت بسيار پايين شروع مي شود و آرام آرام به اوج مي رسد و دوباره از اوج پله پله به پايين نزول مي كند ، اين نشان دهنده ارتباط آن با فلسفه هستي انسان است چرا كه انسان نيز از هيچ به وجود مي آيد و از كودكي به جواني و به دوران كهنسالي مي رسد. اين نوع موسيقي نمادي از تربيت و پاكيزگي است.
پيرنياكان گفت: كساني كه به درستي به موسيقي پرداخته اند از درون انسانهايي والا هستند ، چرا كه از درون با اصل هستي ارتباط برقرار كرده اند و آيين و آيينه اي هستند كه آن موسيقي ازلي را انعكاس مي دهند.
وي گفت: امروزه متاسفانه معنويت در موسيقي وجود ندارد بنابراين معنويت را نيز القا نمي كند در حالي كه موسيقي ما فلسفي است و فكر عظيمي را با اين موسيقي مي توان انتقال داد.
اين استاد دانشگاه كمرنگ شدن معنويت در موسيقي را يك ضعف جهاني دانست و افزود: معنويت در موسيقي فروكش كرده است و متاسفانه در شرق نيز اين اتفاق در حال وقوع است.
او در پايان خاطرنشان كرد: خوشبين هستم كه قدرت حقيقت در معنويت موجب خواهد شد كه موسيقي اصيل از ميان نرود.
نظر شما