محمد اللهیاری فومنی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به ضوابط حاکم بر بخش خارجی (عربی و غیرعربی) نمایشگاه کتاب تهران گفت: بر اساس آئیننامه مصوب نمایشگاه، کمیته نظارت و ارزشیابی نسبت به عرضه کتابهایی که مشمول یک یا چند مصداق زیر میشوند، وظیفه قانونی خود را در قبال جمع آوری آن آثار از سطح نمایشگاه انجام میدهد:
1- کتابهایی که به هر نحوی تمامیت ارضی ایران را تهدید میکند 2- آثاری که اصول قانون اساسی و یا رکنی از ارکام نظام جمهوری اسلامی ایران را مورد تهدید قرار میدهد 3- کتابهایی که وحدت کشور را از نظر دینی و جغرافیایی مخدوش میکند 4- آثاری که در آنها از واژههای مجعول که در عرف بینالملل جایی ندارند، استفاده شده باشد 5- کتابهایی که مروج و تبلیغکننده عرفانهای انحرافی و یا نوظهور باشند 6- آثاری که وحدت شیعه و سنی را مورد تهدید قرار دهد و یا حاوی مطالب تخریب کننده علیه شیعیان و طرز تفکر آنها باشد.
وی افزود: تاکنون که 9 روز از نمایشگاه گذاشته است، همکاران ما در کمیته نظارت و ارزشیابی به صورت شبانهروزی این وظیفه را بر عهده داشتهاند و با کمک خودِ ناشران عناوینی را که حاوی یکی یا چند محور از این موضوعات بودهاند، از سطح نمایشگاه جمعآوری کردهاند.
مدیر کمیته نظارت و ارزشیابی نمایشگاه کتاب تهران در ادامه با بیان اینکه «اگر قرار بر اعلام آماری در مورد تعداد کتابهای جمعآوری شده از نمایشگاه باشد، باید تا دو روز آینده هم صبر کنیم» در عین حال تعداد کتابهای جمعآوری شده را رقمی بیش از 120 عنوانی که چند روز پیش رئیس نمایشگاه به خبرنگار مهر اعلام کرده بود، برآورد کرد و در عین حال گفت: البته تعداد این کتابها نسبت به حدود 200 هزار نسخهای که در نمایشگاه عرضه شده، قابل توجه نیست.
اللهیاری فومنی همچنین با ارائه اطلاعاتی جزئیتر از 3 غرفه خارجی که دیروز رئیس نمایشگاه از تعطیل شدن آنها خبر داد، یادآور شد: یکی دو مورد از این تخلفات مربوط به ناشرانی بود که کتابهایشان، عناوینی نبوده که به نمایشگاه اعلام کرده بودند. در مواردی هم ناشران کتابهایی را عرضه کرده بودند که فاقد مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که «آیا تخلفی از سوی انتشارات آراس (ناشر کتابهای کردی) صورت گرفته که دیروز پنجشنبه غرفه آن واقع در راهرو 2 غرفه 12 مسدود شده بود؟» گفت: ما در بخش داخلی هم مشاهده کردیم که در 2، 3 غرفه از جمله غرفه همین ناشر، عناوینی عرضه شده بود که مجوز لازم را برای عرضه در نمایشگاه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نداشتند.
مدیر کمیته نظارت و ارزشیابی نمایشگاه کتاب تهران اضافه کرد: با توجه به این تخلف و اینکه برخی کتابهای ناشران مذکور به صورت زیرزمینی و در غرفهشان عرضه میشد، کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران تشکیل جلسه داد و رای نهایی تعطیلی این غرفهها به مدت 24 ساعت (روز پنجشنبه) بود و به آنها مهلت داده شد نسبت به جمعآوری این عناوین اقدام کنند.
اللهیاری فومنی همچنین گفت: علاوه بر این 2، 3 ناشر، چند موسسه انتشاراتی دیگر هم بودند که از آنها خواسته شده عناوینی را که عرضه آنها در نمایشگاه غیرقانونی است، جمع آوری کنند ولی غرفه آنها فعلاً مسدود نشده است.
وی با مقایسه وضعیت حضور ناشران خارجی در نمایشگاه امسال از جهت بروز مواردی از تخلفات، گفت: پیشنهاد ما برای بخش بینالملل در سال آینده این است که ضمن اینکه ثبت نامها در موعد مقرر صورت میگیرد، ناشران این بخش عناوین کتابهایشان را به موقع به مسئولان مربوطه اعلام و حتی اگر میسر باشد، یک نسخه از آنها را هم برای بررسی ارسال کنند.
نظر شما